Mandag morgen 14. august fikk de ansatte ved Universitetsmuseet i Bergen en grusom start på dagen.

Vikingskatter sporløst borte

Opp mot 400 uvurderlige gjenstander fra vikingalderen ble stjålet fra Universitetsmuseet i Bergen.

Museet vil ikke sette en verdi på gjenstandene som er borte, men sier at de er uvurderlige både i norsk og europeisk kultursammenheng.

Tyvene har trolig klatret opp et stillas og tatt seg inn i femte etasje. At bygget var tyveriutsatt på grunn av rehabilitering var museet klar over og hadde derfor tenkt å gjøre noe.

Sikkerhetsplaner «glapp»

– Vi hadde planlagt og innhentet anbud på var ekstra bevegelsessensorer som utløser alarmer ved bevegelse, og ekstra alarmer i hvert eneste rom, sier museumsdirektør Henrik von Achen til TV 2.

Museumsdirektør Henrik von Achen sier at sikringsplanene de hadde aldri ble iverksatt.
Museumsdirektør Henrik von Achen sier at sikringsplanene de hadde aldri ble iverksatt.

– Med det ble aldri iverksatt?

– Nei. Og det tar vi selvkritikk på. Der glapp oppmerksomheten på fatal måte en eller annen gang på forsommeren, sier direktøren.

Selve tyveriet skjedde trolig lørdag 12. august, da alarmer montert på selve stillaset gikk av. Men vekterne som rykket ut to ganger, så aldri noe uvanlig.

Tyvene har trolig klatret opp dette stillaset og gått rett inn vinduet i femte etasje. FOTO: TV 2
Tyvene har trolig klatret opp dette stillaset og gått rett inn vinduet i femte etasje. FOTO: TV 2

Blant de stjålne gjenstandene er flere beltespenner, smykker og figurer borte.

– Det er vanskelig å sette ord på hvor forferdelig dette er, sier Achen.

Politiet i Bergen har få spor i saken, men vil ikke kommentere den manglende sikkerheten. De sier de har få spor å gå etter og holder alle muligheter åpne.

Interpool varslet

Gjenstandene kan både være i utlandet, eller gjemt bort i nærheten. Interpool er varslet, og både politiet og museet håper nå på tips i saken. En facebookside opprettet av museet i etterkant av tyveriet er sett av over en million mennesker.

Populære serier som «Game of Thrones» og «Vikings» har gjort vikinggjenstander spesielt populære. Tyveriet har engasjert folk verden over, og nyheten som de forsvunne vikingskattene har dukket opp i blant annet Malaysia og Singapore.

Gjenstandene er vanskelige, om ikke umulig å selge videre til antikvitetsforhandlere eller museer, i og med at de er godt dokumenterte. Museet frykter gjenstandene kan gå tapt for alltid i private hender, og ber publikum om hjelp.

«For oss som ansvarlig museum er dette vondt, men det er oss alle, som er blitt frastjålet noe av vår kulturarv, biter av vår felles historie. Det er stjålet fra oss alle! Spre dette bildealbumet slik at flere ser dem, da det minker sjansene for salg» skriver de i et facebookinnlegg.