En redningsbøye reddet livet til Eirik (10) og bestefar Øyvind

Bestefaren hoppet uti vannet for å redde barnebarnet, men så fikk begge trøbbel med å overleve i bølgene.

I fjor sommer badet Eirik Granheim, som da var ni år gammel, ved stupetårnet på Hamar. Han var sammen med storebroren sin, lillesøsteren sin og bestefar Øyvind Jacob.

– Bølgene slo over meg

Bestefaren sto på land sammen med lillesøster da Eirik fikk problemer i vannet. Eirik forteller at han badet ved moloen som er der.

– Det ble veldig store bølger og bølgene kom oppå meg. De slo inn i steinene og kom tilbake, så det ble veldig vanskelig å svømme, forteller tiåringen.

Han forteller videre at han svelget vann og følte at han ikke fikk puste.

– Det var skummelt og vondt. Jeg prøvde å rope på bestefar, men jeg tror ikke han hørte meg godt.

Hittil i år er det registrert 49 drukningsulykker, ifølge tall fra Redningsselskapet. Tallet på nesten-ulykker er nok langt flere.

Desperat situasjon

Bestefar Øyvind Jacob fulgte hele tiden med på guttene. Han så at Eirik hadde problemer.

– Jeg heiv meg uti vannet og svømte ut til han. Det var omtrent 30 meter tenker jeg. Da jeg kom ut begynte Eirik å klatre på meg, jeg ga beskjed om at han måtte holde seg fast , men ikke klatre. Jeg fikk også vann i luftveiene. Jeg prøvde å holde oss fast i moloen. Men der var det så glatt av alger, så det var ikke mulig. Det var store bølger, de ble slått mot moloen og kom i retur og slo over oss.

Prøver alt for å redde barnebarnet

Det blir en desperat situasjon for bestefaren som prøver alt for å redde barnebarnet sitt.

– Jeg prøver forskjellige løsninger. Å svømme mot bølgene, å holde oss fast eller svømme mot land. Men alt var vanskelig og vi fikk ikke puste.

Mens de to prøvde å overleve i bølgene hadde storebroren kommet seg til land. Han ropte på hjelp.

– Jeg husker han skreik desperat etter hjelp. Så gikk det ikke lang tid før vi så en mann oppe på moloen. Han hadde en redningsbøye og kastet den ut i vannet.

Lettelse

I det øyeblikket kjente bestefaren en enorm lettelse.

– Da visste jeg at vi var berget. Og jeg sa til Eirik at nå er det ikke farlig lenger. Og ved hjelp av redningsbøya svømte vi inn til land.

Årlig redder livbøyene fra Tryg nærmere 100 liv. De siste 10 årene har de registrert at 1000 liv er reddet fordi noen har brukt livbøyen for å hjelpe mennesker i nød på sjøen.

– En av de tingene vi har snakket om i etterkant er det kan gå galt. Da skal vi alltid ha med oss en ting som flyter godt, og finnes det redningsbøyer på stedet skal man alltid orientere seg om hvor de er, sier Øyvind Jacob.