HET FLØRT: Neste gang du møter noen du får skikkelig lyst på, sjekk om dere vil ha sex av samme grunn først.
HET FLØRT: Neste gang du møter noen du får skikkelig lyst på, sjekk om dere vil ha sex av samme grunn først. Foto: Colourbox

Dette du vite før du har sex med en ny person

Et one night stand kan by på problemer. Ikke bare kjønnssykdommer og uønsket graviditet, men også sårede følelser til tross for at man ikke kjenner hverandre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seksuell orientering brukes ofte som en betegnelse på om man er hetero, homo, bifil, panfil, og så videre.

Men uavhengig av din seksuelle legning, så er vi mennesker delt inn i to ulike seksuelle orienteringer; kort- eller langtidsorientert.

– Enkelt forklart betyr det at de som er korttidsorienterte har sex for sexens skyld uten noen ønsker om et fremtidig forhold, mens langtidsorienterte ser på sex som noe som er forbeholdt én man er glad i og vil leve med, forteller professor i psykologi og sexforsker Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU, til TV 2.

De fleste av oss er en mellomting mellom kort- og langtidsorientert, men man endrer gjerne orientering i ulike stadier av livet eller med litt alkohol innabords, forklarer psykologen.

– Men det er ingen myte at kjønnsrollemønsteret er slik at jenter er mer opptatt av følelser enn menn. Forskningen vår viser at det er en stor overvekt av menn som er korttidsorienterte. Men det finnes absolutt mange kvinner som vil ha sex uten tilknytning og menn som helst bare vil ha sex med kjærlige følelser.

One night - can't stand it

I et kjæresteforhold er begge som regel langtidsorienterte, så det er på det åpne datingmarkedet det kan oppstå konflikter mellom de ulike orienteringen.

– Å ha one night stand er gjerne mer risikabelt for kvinner. Kvinner er fra naturens side programmert til å peke seg ut menn med gode gener, selv om de ikke har reproduksjon i tankene. Så når damer skal velge seg menn på byen, vil de mest sannsynlig velge ut ifra hans «sexyness», fordi det sier noe om hans genetiske kvalitet.

Menn derimot velger ofte en lavere standard ved et one night stand.

– Satt på spissen, så er korttidsorienterte menn mer opptatt av damer som er enkle bytter, sier forskeren og fortsetter:

– Problemene oppstår når kvinner har kapret seg en heit mann, og spesielt hvis sexen var veldig bra – som den gjerne er hvis du treffer en du er veldig tiltrukket av. Da slår instinktene til kvinner inn og det kan oppstå et ønske om noe mer fordi han er i en høyere liga.

Sex og singelliv-dilemma

Kennair og NTNU-kollegaene gjorde en studie i 2015 hvor de kartla menn og kvinners følelser etter sex. De hadde studiegrupper i flere land og ulike kontinenter for å sjekke at det ikke var store kulturforskjeller.

Resultatet var tydelig – menn vil i mye større grad komme seg unna og mister interessen etter sex, mens kvinner knytter seg mer.

– Det er ikke uten grunn at kvinnene i TV-serien Sex og singelliv er frustrerte over at mennene de ligger med ikke vil bli kjæreste med dem. De heiteste mennene kan jo velge og vrake blant kvinner, så hvis man er ute etter kjæreste, så kan det være lurt å jekke på kravene, sier han og forklarer videre:

– Et annet problem er at jenter ofte er mer kresne på hvem de har sex med enn gutter, så når de klarer å lande en bra fyr og han ikke er interessert i noe mer, så ender mange opp skuffet.

«Bad boys» og «Ice queens»

Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier i Sex og samfunn, sier at noen jenter som gjerne kunne tenke seg å ha mer følelsesløs sex, ikke gjør det i fare for å bli stemplet.

– Det er stor variasjon blant de unge vi møter. Noen ønsker kun sex når de er forelsket, andre ønsker uforpliktende sex kun for nytelse. Det er nok fremdeles en stereotypisk tanke om at jenter er mye mer følsomme rundt sex enn gutter, vi møter mange jenter som også har sex mest for nytelse. Men det er dessverre fremdeles slik at hvis en jente har mange sexpartnere og snakker høyt om sexlivet sitt, så risikerer hun bli kalt hore både av andre jenter og gutter.

Han mener tenningmønster har like mye å si som om man er kort- eller langtidsorientert og at kombinasjonen av seksuell lyst, preferanser og grenser gjør det vanskelig å kategorisere folk.

Om en tiltrekkes av en snill og omsorgsfull partner eller motsatt varierer også. Hvorfor noen av oss tiltrekkes av såkalte «bad boys» eller «ice queens» varierer, men menneskers seksualitet og preferanser preges nok av både miljø og gener. Opplevelser i oppvekst vil for eksempel spille inn og kunne påvirke våre seksuelle ønsker og behov. Hva en ønsker å tenne på samsvarer ikke alltid med det en egentlig tenner på. Det kan føre til krasj.

#1-tips for kjæreste

Hvis målet er å få seg kjæreste, så mener NTNU-forskeren at man ikke burde ha sex på første date.

– Et one night stand er jo først og fremst korttidsorientert. Det er i seg selv et tegn på at han eller hun ikke er interessert i en kjæreste. Så hvis man har et ønske om noe mer, så lønner det seg å vente litt med å hoppe til køys, for sannsynligheten for at begge vil noe mer er mye større etter at man har blitt kjent. Å finne ut om man klaffer seksuelt er selvsagt viktig, men det er ikke først og fremst det som danner et forhold. Hvis man knyttes emosjonelt først og sexen i ettertid er bra, så kan man gjerne avslutte letingen.

Så konklusjonen er altså; før du har sex med en ny person, prøv å få et inntrykk av om vedkommende er kort- eller langtidsorientert. Det er verken kult å bli skuffet eller å skuffe.

Spør sexologene:

Lurer du på noe? Trenger du sextips? Har du et problem? Lurer du på om du er «unormal»? Eller har du en god, klein eller kjip historie som andre kan lære av?

Send en mail med anonyme spørsmål TV 2s sexologer Anders Røyneberg og Heidi Leona Norum her!