Tidligere SV-statsråd støtter Siv Jensen

Tidligere SV-statsråd Øystein Djupedal ber SV droppe kampen mot velferdsprofittører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De ble kalt Barnehageforlikets far og mor, SVs Øystein Djupedal og Frps leder Siv Jensen. Nå går de sammen og advarer SV, LO og Rødt mot å tukle med barnehageforliket. Man kan ikke forby private å ta ut profitt, mener de.

Suksesshistorie

– Jeg tok i sin tid initiativet, med Siv Jensen, til å få full barnehagedekning. Det klarte vi, til overkommelig pris og høy kvalitet. Og det har vært en enestående suksesshistorie, sier Djupedal til TV 2.

Med sitt krav om å stoppe velferdsprofitt, frykter han for hele grunnlaget for barnehageforlikets suksess.

– Hvis man ikke tillater at de private tar ut noe utbytte, så tror jeg dessverre at barnehageforlikets pilarer faller sammen.

Siv Jensen bruker enda sterkere ord:

Skammelig og uverdig

– Barnehageeierne tar ut omkring en prosent i utbytte. Å kalle dette velferdsprofitører blir ganske hult. Dette er hardtarbeidende mennesker som skaper arbeidsplasser, som følger opp det barnehageforliket vi har blitt enige om som har sørget for full barnehagedekning som gjorde at de rødgrønne politikerne kunne sole seg i glansen for noen år siden. Takken for det er å stikke kniven i ryggen. Jeg synes det er skammelig og uverdig, sier Jensen til TV 2.

Jensen og Djupedal understreker at hele grunnlaget for barnehageforliket fra 2003 bygger på tre pilarer: Kraftig økning av antallet barnehageplasser, Overkommelig makspris - OG likebehandling av offentlige og private aktører.

De mener det er urimelig og en trussel mot hele systemet dersom det nå skal settes en stopper for profitt hos de private. Djupedal mener denne profitten dessuten er sterkt overdrevet.

Beskjeden profitt

– Det jeg har sett av statistikk fra Kunnskapsdepartementet det er såpass beskjedne utbytter at jeg mener det er fullt innafor det som er akseptabelt, mener Djupedal.

Anne Kari Bratten, administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, som organiserer de private barnehageselskapene, mener betegnelsen «velferdsprofitør» er både feil og nedlatende.

– Private står for halvparten av barnehagene her i landet. Det er helt nødvendig for private næringsdrivende å tjene penger. Det er ikke forbudt, men tvert imot nødvendig for å investere og bidra til at folk tar risiko. Det snakkes for mye om hvem som driver. Kvaliteten er det viktigste, sier Bratten.