Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

En drittsak for Støre

En seks år gammel sak om svart arbeid dukker opp drøyt to uker før det viktigste valget i Støres politiske liv. En sak hvor det til alt overmål ser ut som han har gjort alt riktig. Det er urettferdig, men like fullt uheldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finansavisens oppslag, om at noen av de som jobbet på hytte-brygga til Jonas Gahr Støre i Tvedestrand kanskje har unndratt moms og beskatning, er en lei sak for Støre – selv om det ser ut som han har gjort det som kan forventes av oss forbrukere, og vel så det. Han inngår avtale med et registrert firma og betaler med faktura hvor pris og moms er spesifisert.

Innenfor bygg og anleggsbransjen er det mye kriminalitet, alt fra grov sosial dumping og menneskesmugling til useriøse aktører som jobber svart. Det er alle forbrukeres plikt å sørge for at en gjør avtale om hvitt arbeid med faktura. Men det er tilnærmet umulig å avsløre ulovligheter på egen hånd. Hvis det firmaet du bruker, ikke betaler inn momsen eller betaler sine ansatte svart, er det lite du kan gjøre som forbruker. Selv Skatteetaten er blitt pusset opp av arbeidere som jobber svart. Det er et myndighetsansvar å ettergå aktørene i bransjen. Og det er åpenbart at det er gjort en for dårlig jobb til nå.

Denne saken er likevel problematisk for Støre av minst tre grunner:

1: Selv om virker som han har sitt på det tørre i denne saken, blir det nok en gang reist spørsmål om liv og lære, om hans personlige skattemoral.
Det er i seg selv uheldig, særlig midt i en valgkamp. Han har nemlig flere ganger viklet seg inn i saker hvor han møter kritikk for manglende samsvar mellom liv og lære, urettferdig eller ei. Det blir vi minnet om på nytt, enten det er kritikken fra fagforeningshold for at Støre brukte og anbefalte en polsk malermester (som viste seg ikke å ha mesterbrev) og ha fått huset sitt malt mistenkelig billig, eller da Dagbladet tidligere i år avslørte at han hadde investert deler av formuen sin i et boligprosjekt hvor det ble brukt ulovlige kontrakter.

Ingenting av dette er ulovlig, men det gir Jonas Gahr Støre, og dermed Arbeiderpartiet, en omdømme-utfordring, selv om Støre ikke har gjort noe galt i denne konkrete saken.

2: Støre må bruke tid på dette i stedet for egen politikk og valgkamputspill.
Arbeiderpartiet sliter på målingene. De er helt avhengige av å komme på offensiven, snu den negative trenden, få tilbake optimismen. Denne saken gjør det vanskeligere, rett og slett fordi den tar oppmerksomhet og dyrebar tid vekk fra det Arbeiderpartiet egentlig vil snakke om.

3: Velgerne blir igjen minnet om at Støre er søkkrik.
Han har mer penger på bok enn vanlige folk tjener på et helt liv. Det er penger han arvet fra sine foreldre. Han kan ikke lastes for det. Men han har ressurser som vanlige folk ikke har. Politikk dreier seg om å beskrive utfordringer som velgerne kjenner seg igjen, snakke sånn at folk forstår. Vi liker politikere vi kan identifisere oss med. Støre har vært veldig forsiktig med å snakke om sin rikdom, forståelig nok. Men jeg tror Støre kunne tjent på å være mer offensiv med tanke på sin egen formue. Brukt seg selv mer. Støre var god da han i den TV 2-sendte duellen mot Erna Solberg i forrige uke, glatt innrømmet at han betalte 1,8 millioner kroner i skatt og at sånne som han ikke trenger enda mer skattelettelser fra de borgerlige.

Uansett: Det er en seks år gammel sak, som dukker opp to og en halv uke før det viktigste valget i Støres politiske liv. Det er urettferdig, men like fullt uheldig.

Det snakkes om drittpakke. Jeg vet ikke. Det er i hvert fall en drittsak for Støre.