KINKY: Hvordan du liker det i sengen gjenspeiler personligheten din. Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox
KINKY: Hvordan du liker det i sengen gjenspeiler personligheten din. Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox

Sjekk hvilken sex-personlighet du har

«Kvinner trenger en grunn for å ha sex, menn trenger kun et sted», sa komiker Billy Crystal. Så enkelt er det ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste har sex, selv om man ikke alltid vil forestille seg det. Men vi har ikke nødvendigvis sex av de samme årsakene, med den samme lysten eller på samme måte.

I hverdagen forholder vi oss til mange ulike personligheter; introvert, ekstrovert, pessimist, optimist, strukturer, ustrukturert, sjenert, utadvendt, og så videre. Og på samme måte har vi ulike sex-personligheter.

Den mest brukte personlighetstesten i verden, utviklet av Katherine Briggs og datteren Isabelle Myers i 1945, har delt alle mennesker inn i 16 ulike personligheter.

De 16 typene deles inn i fire hovedkategorier; analytikerne, diplomatene, vokterne og utforskerne.

Den amerikanske forfatteren Heidi Priebe har intervjuet et stort antall av de ulike personlighetstypene. I bøker og på bloggen sin skriver hun om funnene sine – blant annet hva slags sexliv de 16 personlighetene har.

Ta personlighetstesten og sjekk hvem du er i senga her:

Analytikerne:

Arkitekten – fantasifulle og strategiske tenkere, med en plan for alt

Du ser på sex som en utfordring og er opptatt av å hele tiden bli bedre i senga. Men du kan lett ende opp mer å tenke for mye under akten og lar deg sjelden rive helt med.

Logikeren – Innovative oppfinnere med en uslokkelig tørste etter kunnskap

Du er for mye i ditt eget hode og for lite i din egen kropp. Du trenger å være veldig nær partneren din emosjonelt før dere kan ha god sex. Men når alt er på plass, så kan du bli ganske kinky. Du liker å eksperimentere . En singel logiker kan gå lenge uten å ha sex med noen.

Kommandøren – Fryktløs, fantasifull og viljesterk. Finner du ikke en vei, så lager du en

Du er dominant, en Fifty Shades of Grey-type. Du er kreativ og utforskende i senga og veldig opptatt av partnerens nytelse. Det er ingenting du liker bedre enn å gi sexpartneren din et skikkelig eventyr – under din kontroll.

Debattanten – Smarte og vitebegjærlige tenkere som elsker intellektuelle utfordringer

Du vil ikke bare ha sex med noen kropp, men også med hjernen deres. Du liker litt unormale og kinky ting. Du er rett og slett ganske pervers.

Diplomatene:

Talsmannen – Stille og mystiske, men samtidig svært inspirerende og utrettelige idealister

Det kan ta deg lang tid å bli seksuell med noen. Du trenger å stole på partneren din, forstå dem og kjenne en dyp tilknytning. Du er opptatt av en harmoni på soverommet og liker at sexen er spirituell. Når du viser deg fra din beste side, så er du et fyrverkeri.

Megleren – Poetiske, snille og uselviske mennesker som alltid støtter en god sak

Du har ikke sex, du har elskovsakt. Samleie er mer enn noe fysisk og du blir ikke kåt med mindre du elsker partneren din. Du liker akten romantisk, men aller best liker du å snakke om akten etterpå.

Protagonisten – Karismatiske og inspirerende ledere som er i stand til å fenge sine lyttere

Du er veldig opptatt av å tilfredsstille andre. Når du er i et forhold, så får du en vill sexdriv. Du er ikke den mest vågale i senga, men du er opptatt av å gi partneren stor nytelse. Du hater å skuffe seksuelt.

Forkjemperen – Entusiastiske, kreative og sosiale frie sjeler som alltid ser en grunn til å smile

Du liker sex best når det er følelser inni bildet. Men du har lett for å bli glad i mennesker og finne seksualpartnere. Du er entusiastisk i senga og liker å utforske. Du kan helt fint gå lengre perioder uten å ha sex, men liker å ha det.

Vokterne:

Logistiker – Praktiske og faktaorienterte personer som er til å stole på

Du er tilhenger av å ha sex på faste tider på faste dager. Du ser på sex som en sunn del av parforholdet og streber etter å opprettholde en fast syklus. Du er åpen for å være pikant, men er ikke pervers.

Forsvareren – Dedikerte og hjertelige, som alltid beskytter sine nære og kjære

Du er først og fremst opptatt av å tilfredsstille partneren din. Sex er en måte å vise din kjærlighet på. Du er med på det meste partneren foreslår, men tar sjelden initiativ selv.

Lederen – Utmerkede administratorer som er glimrende i å håndtere både ting og mennesker

Du er selvsikker og tar plass i sengen. Du er veldig opptatt av sex, men fokuserer lite på den emosjonelle tilknytningen. Du har også ganske god stamina.

Konsulen – Omsorgsfulle, sosiale og populære mennesker som alltid er ivrig etter å hjelpe

Du er varm, kjærlig og opptatt av å tilfredsstille partneren din. Du er noen ganger for opptatt av å tilfredsstille partneren din, og sex kan derfor bli oppfattet som en plikt. Men du kommer uansett raskt i sexhumør, og selv om du ikke er den villeste i senga, så er du allikevel veldig entusiastisk.

Utforskerne:

Virtous – Direkte og praktisk anlagt, som mestrer alle type verktøy

Du er mye mer opptatt av det fysiske ved sex enn det psykiske. Du er enkel å opphisse, nesten litt for lett. Du er ikke sexgal, men kan være åpen for mye nytt. Hvis sex krever for mye tid eller innsats, så kunne du like gjerne masturbert på egenhånd.

Eventyreren – Fleksible og sjarmerende vesener som alltid er klar for å oppleve noe nytt

Du mener at handling er sterkere enn ord, så hvis du liker noen, så er du flinkest til å vise dem det ved å gi dem en god runde i senga. Du er sensuell og kreativ og flik til å få partneren din til å føle seg bra og tilfredsstilt.

Gründeren – Smarte, energiske og svært observante personer som liker å leve på kanten av stupet

Du er ikke redd for å si hva du vil ha og er veldig engasjert i akten. Du er opptatt av prestasjon og kan noen ganger glemme at sex også handler om følelser. Hvis du er singel må du sørge for at sexpartneren din også blir tilfredsstilt – hvis ikke kan det ende opp med et ufrivillig one night stand.

Underholderen – Spontane, energiske og entusiastiske folk, som man sjelden kjeder seg rundt

Du oser ofte av seksualitet og mestrer kombinasjonen av å gi partneren det han eller hun vil ha og samtidig gi dem det de ikke visste de ville ha. Du er gjerne sexpartneren man sjelden glemmer og gjerne vil ha for alltid.

Vanilje eller sjokolade

Du har kanskje hørt uttrykket «hun er så sjenert, men hun er sikkert vill i senga» eller «han er så cocky, men har sikkert dårlig selvtillit i senga».

Går det an å finne ut av hvilken sexpersonlighet andre har uten en personlighetstest som hjelpemiddel? Vi spør to sexologer om det finnes noen åpenbare sammenhenger mellom personlighet og sexliv.

Sexologisk rådgiver Heidi Leona Norum (28) mener det kan være mye sannhet i at personer som kanskje ikke gjør så mye ut av seg sosialt, kan ta mye plass i sengen – bokstavelig talt.

– Det finnes forskning som viser at personlighetstype har noe å si for hvordan man er i senga. Egenskaper som at en søker kontakt med andre, har energi, generell positivitet og er kreative er ofte trekk som er positive for seksualfunksjon. Mennesker med god empati og som klarer å være tilstede i seg selv og med andre er ofte også gode sexpartnere.

Sexologisk rådgiver, Heidi Leona Norum.
Sexologisk rådgiver, Heidi Leona Norum.

Psykiatrisk sykepleier og sexolog Anders Røyneberg fra Sex og samfunn, mener uvitenheten om hvordan andre er i senga gjør sex ekstra spennende for mange.

Det er fristende å si at det er en sammenheng mellom utadvendte folk og hvor pågående man er seksuelt, men jeg tror ikke det har så mye å si. Det er jo det som gjør sex med nye mennesker så spennende, at man ikke kan forutse hvordan vedkommende er seksuelt.

Sexpersonligheten din endrer seg

Sexologene er enige om at din seksuelle personlighet ikke er fastsatt. Den utvikler seg i ulike stadier av livet.

– Seksuell utforskning starter tidlig. Ofte snakker en om typiske «doktorleker», det vil si barns utforskning av kropp og seksualitet gjennom lek. I ungdomstiden blir en opptatt av å utforske kropp gjennom onani, og i denne perioden får mange økende seksuell interesse for andre. Videre følger perioden med utprøving av sex; noen har flere partnere og prøver å finne ut av egen seksualitet og preferanser. Eldre mennesker har også en seksualitet, men dette er dessverre tabu og det snakkes lite om, sier Røyneberg.

Han mener årsaken til at man har sex, endrer seg gjennom ulike livsfaser. At unge i stor grad har sex for nytelsen og erfaringens skyld, mens voksne er mer opptatt av partnerrelasjoner.

Sexologisk rådgiver og psykiatrisk sykepleier Andres Røyneberg fra Sex og samfunn.
Sexologisk rådgiver og psykiatrisk sykepleier Andres Røyneberg fra Sex og samfunn.

Så, for å komme til bunns i hvilken seksuell personlighet du har, så må du prøve å finne årsaken til at du har sex.

Hvorfor har vi sex?

For noen år siden antok forskere at det hovedsakelig var tre grunner til å ha sex: Reproduksjon, nytelse og for å styrke forholdet.

Men så kom historiens største sexstudie som fant ut at det fantes minst 237 ulike årsaker til at vi har sex. I 2015 gjorde forskere på NTNU en undersøkelse for å finne ut av hvorfor vi har sex og hvordan vår seksuelle personlighet gjenspeiler årsaken. Sexforsker og professor i psykologi Leif Edward Ottesen Kennair, som ledet studien, forteller at mange har et forvrengt syn på at sex bare handler om glede.

– Det er fascinerende og litt bekymringsfullt hvordan sex ofte blir fremstilt som bare gjensidig glede. At begge parter er like kåte og like interessert og forelsket i hverandre. Og selv om romantikk og nytelse ofte er årsaken til sex, så finnes det flere mørke, grumsete og lite sukkersøte årsaker som også er normalt, sier Kennair til TV 2.

NTNU-forskerne kom frem til at det finnes fire hovedkategorier og 13 undergrupper til hvorfor vi har sex.

Fysisk:

 • Stressreduksjon
 • Nytelse
 • Seksuell tiltrekning av partneren
 • Skaffe seg erfaring

Måloppnåelse:

 • For å få ressurser
 • Sosial status
 • Hevn
 • Skaffe seg en fordel

Emosjon:

 • Kjærlighet og forpliktelse
 • For å uttrykke noe ovenfor partneren

Usikkerhet:

 • Øke selvtilliten
 • Plikt eller press
 • Frykt for å miste partneren

Enten eller, nytelse eller kjærlighet?

I tillegg til de 13 hovedårsakene, forsket NTNU-professoren på hvordan vi mennesker er delt inn i to ulike seksuelle orienteringer; kort- eller langtidsorientert.

– Enkelt forklart betyr det at de som er korttidsorienterte har sex for sexens skyld uten noen ønsker om et fremtidig forhold, mens langtidsorienterte ser på sex som noe som er forbehold én man er glad i og vil leve med, forteller Kennair.

De fant ut at for langtidsorienterte mennesker, så er årsaker som kjærlighet og forpliktelse og det å uttrykke noe for partneren, mest fremtredende – spesielt for kvinner.

For kortidsorienterte personer, så er fysisk nytelse og det å skaffe seg seksuelle erfaringer, den hyppigste årsaken – jevnt fordelt blant kvinner og menn.

Sexlyst

Når det kommer til sexlyst, så er finnes det utallige studier på hvilken sammenhenger det har med hvem vi er og hvordan vi lever. I en stor studie om kvinners seksualitet fra 2014, publisert i tidsskriftet Sexual Medicine, kom det frem at personer som er utadvendte og energiske hadde mer sexlyst enn innadvendte kvinner.

Forskningen konkluderte også med at stress og angst var en stor demper på både kvinner og menns libido.

En norsk studie om kvinner fra 2010 underbygger påvirkningen stress har på sexlysten, spesielt blant unge kvinner, fordi de utsettes for veldig mange krav.

– Det mest overraskende er at forekomsten av manglende lyst blant unge kvinner, er så høy. Dette er ny kunnskap. Det sier noe om livsvilkår og den tiden vi lever i. Utdanning, karrière, selvrealisering og at man forsøker ut samboerskap er faktorer. Generelt strever man med å strekke til på mange fronter likt, sa Bente Træen, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Tromsø, til Dagens Medisin da studien ble publisert.

Sex er sunt. Punktum.

Sexolog Norum forteller at oppvekst og hvilken livssituasjon en er i påvirker sexlysten på ulike måter.

– Sykdom, stress, vanskelige relasjoner, negative seksuelle erfaringer og et vanskelig forhold til seg selv og egen kropp er eksempler på situasjoner som kan påvirker sexlysten negativt. Det å ofte ha sex uten at en har lyst til det, kan føre til at lysten uteblir. Fravær av stressende faktorer, gode relasjoner til andre, gode seksuelle erfaringer og tilgang til partnere kan være positivt for lyst. Erfaringer vi har med oss fra barndommen kan for mange påvirke hvordan vi relaterer oss til andre som voksne, men erfaringer videre i livet er også av stor betydning, sier hun.

Men uansett hva som er årsaken til at du har sex, hvor mye sexdriv du har eller hvordan du liker det i sengen, så er sex bra.

– Sex er sunt. Stoffene som skilles ut når man har sex og når man får orgasme er både bra for hjertet, humøret og selvfølelsen, sier Røyneberg.

Spør sexologene:

Lurer du på noe? Trenger du sextips? Har du et problem? Lurer du på om du er «unormal»? Eller har du en god, klein eller kjip historie som andre kan lære av?

Send en mail med anonyme spørsmål TV 2s sexologer Anders Røyneberg og Heidi Leona Norum her!