Åttebarnsfamilie må hente mat hos Frelsesarmeen: – Vi er blitt fattige

TRONDHEIM (TV 2): – Når det er flere dager igjen til lønn og trygd, og det er tomt i kjøleskapet, må vi be om almisser, sier de fortvilte foreldrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mor, far og Emil (13) henter takknemlig poser med mat hos Frelsesarméen i Trondheim. Her har de vært flere ganger i det siste.

Det er snart to år siden politikerne gjorde et vedtak som førte familien inn i den trangeste økonomiske situasjonen de noensinne har vært i.

– Politikerne vedtok å kutte i barnetillegget. Det førte oss inn i en situasjon som holder på å ta knekken på vår familie, sier pappa Per Ottar Solheim.

Fatalt forlik

I 2014 inngikk regjeringspartiene et forlik med Venstre og Kristelig Folkeparti. Det skulle lønne seg å arbeide framfor å motta penger fra staten. Barnetillegget for de uføre skulle derfor kuttes betydelig ned, og herfra startet den økonomiske nedturen for familien Solheim med sju hjemmeboende barn.

– Det er svært dyrt å ha sju barn, forteller de, og lister opp hva de har måttet nekte sine barn etterhvert som barnetillegget uteble.

Færre bursdager

– Vi har måttet si nei til ungene våre når de har blitt bedt bort i bursdager. Og har også opplevd å finne igjen invitasjoner som de har gjemt unna fordi at de vet vi ikke har råd til å kjøpe noen gave.

Også deres egne barns bursdager blir droppet. Ikke alle de sju kan regne med egen barnebursdag hvert år.

– Vi feiret Håkons bursdag da han fylte sju, forteller mor og far, som også må sette foten ned for andre aktiviteter.

FERIERER HJEMME: Familien Solheim i Trondheim regner seg selv som en fattig familie. Foto: Stein Roar Leite/TV 2
FERIERER HJEMME: Familien Solheim i Trondheim regner seg selv som en fattig familie. Foto: Stein Roar Leite/TV 2

– Ingen barn her i huset kan delta i fritidsaktiviteter som koster penger, og det er jo som kjent det meste, sier mamma Henriette.

En av sønnene hadde lyst til å begynne med fotball, men fortalte selv foreldrene at det ikke var mulig. Fordi det jo koster penger, og krever utstyr.

Tomt for mat

– Men det verste er selvsagt de gangene det er tomt for mat , sier mor.

Og det ennå er dager igjen til lønn og trygd kommer.

– De første gangene vi måtte dra ned til Frelsesarméen for å tigge mat gråt jeg, forteller hun, det føltes så uverdig. Men må man så må man!

Storfamilien er blitt eksperter på å finne billig mat i butikkene. Halv pris på matvarer som holder på å gå ut på dato. Og de dyrker selv grønnsaker i drivhuset sitt.

Miséren startet da barnetillegget ble besluttet kraftig redusert. Fram til da hadde den barnerike familien klart seg tålelig greit.

Føler seg fattige

– Vi så på oss selv som en alminnelig familie i et alminnelig boligstrøk, riktignok ualminnelig fordi vi har så mange barn, men likevel, det gikk da rundt.

Nå føler vi oss fattige, erkjenner Henriette. Fordi det ikke går rundt.

Hun hadde begynt på høyere utdanning da hun ble så syk at hun etterhvert ble erklært varig ufør. Hennes mann har full stilling som lærer i barneskolen. Men til tross for en hel inntekt utgjør ikke det nok til å fø på en familie på ti.

Familien i det helt vanlige boligfeltet i utkanten av Trondheim er blitt en del av det stadig voksende «fattig-Norge». Ulikhetene i landet vårt vokser. Gapet mellom de rikeste og de fattigste blir stadig større.

Statistikken (SSB) viser at ulikhetene har økt hvert år siden 2010, og i 2015 ble gapet markant større. Tallenes tale er at husholdningene med de høyeste inntektene drar ifra. Og selv om økt innvandring forklarer noe av dette, er det et faktum at ulikhetene øker uavhengig av de stadig flere innvandrerne.

Hjelperne

Når skolen nå har begynt på igjen melder det seg nye krav for familien Solheim. Ny skolesekk til ett av barna, ulike arrangement som koster penger, sykler som må repareres...

– Vi får hjelp av flere, forleden dag sto det en på døra her med poser fylt med klær. Og i tillegg til Frelsesarméen kan også Kirkens bymisjon være raus.

Ekteparet Solheim er takknemlig over rausheten i en så vanskelig tid.

Men utsiktene er mørke, og haugen av ubetalte regninger tårner seg opp. Krav på 45.000 kroner er gått til inkasso.

Nå må de lite på NAV. For det som kommer inn på konto hver måned overstiger såvidt det som er av faste utgifter. De har med andre ord omtrent ingen buffer dersom uforutsette ting skjer. Og de skjer ofte i en så omfangsrik familie.

– Støvsugeren er tapet sammen med gaffa-tape, og vaskemaskina er i ferd med å ta farvel, og er vi heldige så får vi nok en gang bistand av Per Ottars foreldre, forteller paret.

Valg avgjør?

Men forstår de at noen kan være kritiske til deres valg, at de burde disponert annerledes?

– Hadde vi visst da vi fikk de to-tre siste barna at vi skulle få et bortfall av barnetillegget, ville vi planlagt helt annerledes, sier Per Ottar Solheim.

Henriette Solheim understreker at det ikke er sånn at de har fått barn for å leve på NAV.

– Det er snakk om et livsvalg for å ha et fullverdig liv.

Som tidligere KrF-politiker er Per Ottar skuffet over sine egne. Og gir antageligvis sin stemme til et annet parti. Det kan bli SV, som har lovet å kjempe for gjeninnføring av barnetillegget, og en opprusting av barnetrygden.

Familien på ti mener det blir avgjørende for dem hvilken farge regjeringen får. KrF-leder Knut Arild Hareide sier til TV 2 at de vil se på konsekvensene av kuttet i barnetillegget som de selv var med på å vedta.

– Vi bør gjennomgå den endringen som skjedde nettopp for å se på virkningene. Jeg tenker det er ingen barnefamilier som vi ønsker som skal gå til Frelsesarmeen for å be om mat, sier Hareide.

SV-løfte

Men å øke barnetillegget er ikke aktuelt for dagens regjering, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Da må vi se på andre ordninger som ikke har denne negative siden knyttet til det å være yrkesaktiv ved seg, sier Solberg.

SV-leder Audun Lysbakken lover et nytt økonomisk liv for de fattigste familiene om SV kommer i regjering.

– Hver krone av det som ble kuttet i barnetillegg skal disse familiene få tilbake, sier Lysbakken til TV 2.

  • Høyre og SV møttes i fattigdomsdebatt i Nyhetskanalen – se video: