KORSFJORDEN ved Bergen tirsdag kveld. 17-18 grader og fin seilvind. Foto: Ronald Toppe / TV 2
KORSFJORDEN ved Bergen tirsdag kveld. 17-18 grader og fin seilvind. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Nyt solen nå som du har den

Varslene for helgen blir stadig dårligere for Sør-Norge, så ikke vent med å komme deg ut i solen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdagsværet var sånn som vi gjerne skulle hatt det i hele sommer.

Det var så godt som opphold i hele landet. Sørkjosen i Troms hadde det våtest i landet, men fikk bare 1,9 millimeter nedbør.

Det var lite vind, så vidt opp i liten kuling ytterst på kysten av Finnmark. Temperaturene er kanskje det eneste vi kan klage litt på.

Voss toppet listen med 22,4 grader, og det er jo bra. Men de var ikke veldig mange andre steder som kom seg over 20 grader i går.

– Det begynner å bli kaldt om nettene nå, Folldal i Hedmark hadde minus 2,3 grader, og mange andre steder i innlandet østpå endte også litt under null, forteller Storm-meteorolog Olav Krogsæter.

Onsdag startet grått

Årsaken til nattefrosten er at høytrykksryggen vi har over oss sørger for lite vind og lite skyer. Lite vind og klarvær er også grunnen til at mange vestlendinger og sørlendinger våknet opp til tåke i dag.

Klokken 13 er det fortsatt grått og bare 15 grader i Bergen og Stavanger, en stor kontrast til den fine tirsdagskvelden. I Kristiansand har solen klart å rydde bort tåken, og der er det 18 grader.

BERGEN: Slik har det sett ut i hele dag. Rett før 16 er det fortsatt skyet. Foto: TV 2
BERGEN: Slik har det sett ut i hele dag. Rett før 16 er det fortsatt skyet. Foto: TV 2

– Resten av Sør-Norge har fint vær i dag, og får en ny sånn passe varm sommerdag, sier Krogsæter.

Det er et lite lavtrykk på vei inn mot Nordland, og det gjør onsdagen våt i Nordland.

– Først regnbyger, og så sammenhengende regn utover ettermiddagen og kvelden, forteller Krogsæter.

Også trønderne merker dette lavtykket. Dagen startet med bare noen skyer, men det kommer inn flere og flere, og i kveld blir det litt nedbør lengst nord.

Troms og Finnmark kan også få en og annen regnbyge, men det blir stort sett opphold, og litt stigende temperaturer.

Torsdag snur det

Lavtrykket som kommer inn over Nordland i dag fortsetter østover og inn i Sverige.

– Torsdag er det bare områdene lengst øst i Nord-Norge og Nord-Trøndelag som får litt regn, ved kysten blir det lite skyer og fint vær. Og enda litt varmere, sier Krogsæter.

Vest for Skottland ligger det et annet lavtrykk. Det klarer å presse høytrykksryggen nordover, og snike et nedbørområde inn mot Vestlandet.

– Nedbøren treffer Rogaland først, og brer seg så nordover og østover i løpet av dagen, forteller Krogsæter.

Bergen får regn fra om ettermiddagen, og lengst nord i Hordaland blir det sannsynligvis opphold hele dagen. Fra Sogn til Sør-Trøndelag blir det bare noen få skyer, og mye sol.

– Telemark får regnet inn torsdag ettermiddag, og da begynner det å skye til sør på Østlandet også. Ut på kvelden kommer det nok til å regne litt nord til Randsfjorden og Mjøsa, sier Krogsæter.

Vinden øker til frisk bris fra sør og sørøst fra Jæren til Lindesnes, og fra Sogn til Trondheimsfjorden.

– Flere skyer og nedbør gjør at temperaturen synker på Vestlandet, og det kan bli litt kjøligere på Østlandet også, forteller Krogsæter.

NEDBØR frem til midnatt mandag

Regn og snø i nord fredag

Fredag og lørdag blir to skikkelig våte dager i Nord-Norge.

– Det kommer et ganske hissig lavtrykk opp fra sør og inn over Finnmark, og det kommer til å påvirke været i hele Nord-Norge, forteller Krogsæter.

Dagen starter med skyer og regn, som brer seg vestover og sørover inn i Troms, Nordland og helt sør til Nord-Trøndelag.

– I Finnmark kan det komme over 40 millimeter lokalt, og temperaturen synker så mye at nedbøren kommer som snø over 600-700 meter, advarer Krogsæter.

Vinden øker opp i stiv kuling i Finnmark og Troms, så fredag blir en skikkelig høstlig dag.

– Fra Trondheimsfjorden og sørover får vi opphold og en god del sol. Det kan henge igjen noen skyer lengst sør først på dagen, men det sprekker fort opp, sier Krogsæter.

Dårligere og dårligere i sør i helgen

Ruskeværet i Nord-Norge fortsetter lørdag.

– Regnbyger fra nord i Nordland til Finnmark, snø og sludd i fjellet. Og opp i liten kuling fra nord langs kysten av Finnmark, sier Krogsæter.

Sør i Nordland kan det gå en og annen regnbyge først på dagen, før det sprekker opp.

Det så lenge ut til at helgen skulle bli fin i hele Sør-Norge, men de siste dagene er prognosene blitt bare dårligere og dårligere.

– Lørdag starter bra, men det kommer enda et lite lavtrykk over Skottland og inn mot Sør-Norge, forteller Krogsæter.

Det skyer til fra vest utover dagen, og lørdag ettermiddag regner det fra Sogn og sørover på Vestlandet. Lørdag kveld regner det også i Agder, Telemark og vest på Østlandet.

– Vi kan også få noen tordensmell, advarer Krogsæter.

Søndag går høytrykket videre nordover, og rydder unna ruskeværet i nord. Fra Trøndelag og nordover blir det fint vær igjen. I resten av Sør-Norge ender helgen med regn og regnbyger, og det er fortsatt fare for torden.

Flott i nord, grått i sør

Uken starter som helgen sluttet, med finvær fra Trøndelag og nordover, og bygevær i sør.

– Prognosene er usikre, men slik det ser ut nå kan i alle fall Vestlandet beholde bygeværet kanskje helt til torsdag, sier Krogsæter.

BERGEN: Så mye har det regnet siden 1. juni

Trøsten for bergenserne er at de kanskje får seg en ny nedbørrekord. Så langt er sommeren den våteste siden 1964, da det kom 810 millimeter nedbør til sammen i juni, juli og august.

I går kom det ikke nedbør i Bergen, og det mangler fortsatt 75 millimeter på ny rekord.

– I går var prognosene for resten av måneden i Bergen våtere enn de er i dag, så det spørs om vi slår regkorden, sier Krogsæter.

Den tropisk syklonen Harvey treffer Texas

Texas har over 500 millimeter nedbør i vente på bare et par dager.

Den siste uken har den tropiske syklonen Harvey gått inn i Karibia, og den ligger nå over Yucatan-halvøyen i Mexico. Turen over land tok litt av piffen av den, men når den nå kommer ut i Mexico-gulfen gjør det varme vannet at den vokser i styrke igjen.

NEDBØR: I de lille områdene er det ventet over 500 millimeter nedbør, i de røde over 250, i de brune og oransje over 150, i de grønne og gule over 25 millimeter nedbør. Kart: Storm Geo / Tropics Watch
NEDBØR: I de lille områdene er det ventet over 500 millimeter nedbør, i de røde over 250, i de brune og oransje over 150, i de grønne og gule over 25 millimeter nedbør. Kart: Storm Geo / Tropics Watch

Harvey går rett mot Texas, og de siste prognosene viser at syklonen treffer land litt vest for Houston fredag.

– Når Harvey når kysten bremser syklonen opp, og svinger nordøstover. Det kommer til å gi veldig mye nedbør over deler av Texas. Ved kysten kan det komme over 500 millimeter fra fredag og inn i helgen, advarer Storm-meteorolog Cameron Self.

Pøsregnet kommer til å lage flom sørøst i Texas.

Self forteller også at vindkast opp i 46 sekundmeter, 165 kilometer i timen, gjør at texanerne må regne med skade på bygninger, og strømrbudd over store områder fordi vinden og tær som velter ødelegger ledningsnettet.