Johan Kaggestad er lite imponert over Skiforbundet.
Johan Kaggestad er lite imponert over Skiforbundet. Foto: Pedersen, Terje

– Skiforbundet har hatt vanskelig for å innse at dette er doping

Johan Kaggestad savner ydmykhet hos Skiforbundet etter dopingsakene mot Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

Tirsdag fikk verden vite at Therese Johaug er utestengt i 18 måneder etter at hun testet positivt for det anabole steroidet clostebol.

I et av punktene i dommen skriver CAS at det er alarmerende at Johaug ikke gjennomgikk e-læringsprogrammet om antidoping før etter hun testet positivt. Spesielt i lys av Sundby-saken noen måneder tidligere.

Landslagssjef Vidar Løfshus uttalte mandag at han er i sjokk. Johaugs landslagskollega Marit Bjørgen kaller lengden på utestengelsen dypt urettferdig.

Johan Kaggestad er klar i sin dom over Skiforbundets fremtoning i media i lys av dopingsakene til Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug.

– Jeg synes den har vært uheldig. Det er lov å bomme en gang, men det er ikke lov å bomme to ganger. Da er det ikke tilfeldig at man bommer. Fra starten av, både med Sundby-saken og Johaug-saken, var det en unngåelse av realitetene fra Skiforbundets ledelse. Da tenker jeg primært på Erik Røste og langrennsfolket, unntatt Torbjørn Skogstad. Det var mangel på ydmykhet og problemene ble skjøvet under teppet. Vi måtte jo forstå at de var mer eller mindre ufeilbarlige. Det var de jo ikke, viser det seg i ettertid.

– De har bommet på rutiner og prosedyrer og har blitt presset fra skanse til skanse. Jeg har savnet ydmyket og en erkjennelse av at de har bommet. Det tror jeg hadde hjulpet dem i ettertid.

– Løfshus er lei seg, og det må han få lov til å være. Jeg har sans for Løfshus, men jeg synes han har bommet totalt på ydmykhet i denne saken. Jeg synes også at kommunikasjonsapparatet i Norges Skiforbund har bommet ved å henge ut folk som har valgt å kritisere dem.

– Det er veldig mye sant i det Welhaven i VG skrev før dommen kom. Skiforbundet har hatt vanskelig for å innse at dette er doping. Det er faktisk en dopingsak. De kaller det brudd på dopingreglementet. De bruker feil ord og uttrykk. Hadde de kalt en spade for en spade hadde det vært mye lettere å forstå. De burde unngå bortforklaringer og systemforklaringer. De har bommet to ganger og blitt tatt i doping to ganger.

Kommunikasjonssjef Espen Graff svarer slik på kritikken:

– Det er stor takhøyde i Skiforbundet og hendelsene det siste året har ført til tøffe evalueringer internt og eksternt for hele organisasjonen. Konklusjonen er at noe helt klart kunne vært håndtert bedre, men at man også i denne vanskelige perioden og under svært hardt press har gjort nødvendige og riktige grep. Sakene det dreier seg om er kompliserte og det er mange ulike meninger om riktig og galt. Skiforbundet har hele tiden vært opptatt av å lytte til gode råd fra samarbeidspartnere og andre, og vi lytter gjerne til innspill også fra Kaggestad. Skiforbundets ønske om ekstern granskning, den påfølgende rapporten og oppfølgingen av den, viser at det er åpenhet og vilje til å gjøre nødvendige grep i norsk langrenn.