Linnea (11) har sittet i rullestol hele livet. Tvillingsøsteren har ikke det

– Jeg skulle ønske jeg kunne byttet plass med henne, så hun kunne oppleve hvordan det er å danse og løpe, sier Martine.

Linnea Ottem-Holmsten (11) har sittet i rullestol hele livet. Men for tvillingsøster Martine og lillesøster Kaisa (10) er dette helt normalt.

– Hun er fortsatt søsteren min og har de samme følelsene. Det er bare det at hun sitter i rullestol og har litt fysiske utfordringer, sier Martine til TV 2.

Linnea ble født med en sjelden muskelsykdom, mens tvillingsøsteren og lillesøsteren ikke har denne sykdommen. Martine synes synd på søsteren sin, som ikke kan drive med dans eller andre aktiviteter som hun er interessert i.

– Jeg skulle ofte ønske jeg kunne byttet plass med henne, så Linnea kunne oppleve hvordan det er å gå, danse og løpe, sier 11-åringen.

Linnea er på sin side opptatt av å understreke at hun ikke vil at folk skal synes synd på henne, eller behandle henne annerledes.

– Jeg sitter bare i rullestol, det er ikke noe farlig med det.

Støtter hverandre

Til daglig går tvillingsøstrene i 7. klasse, og de er også gode venninner på fritiden. De liker å lese bøker, danse og sminke seg. For Martine er det viktig å trekke frem alt det positive ved å ha en søster som sitter i rullestol.

– Hun er en helt vanlig søster, bare «pakket inn» på en annen måte

– Man lærer å gjøre ting på en litt annerledes måte. Du får til så mye mer, men du gjør det litt annerledes. Du får en mye viktigere rolle overfor søstrene dine, når en av dem har et litt større behov, sier hun.

For Linnea er ikke den største utfordringen hennes i hverdagen at hun sitter i rullestol, men at hun må passe på å ikke bli syk. Derfor kan det være svært vanskelig for henne å dra på steder der det oppholder seg mange mennesker, som for eksempel på konsert eller en danseforestilling.

Hun er glad for støtten hun får fra søstrene.

– De betyr alt for meg, de er livet mitt, sier Linnea.

Ny dokumentarserie

SØSKEN: Tvillingsøstrene Linnea, Martine og lillesøster Kaisa.
SØSKEN: Tvillingsøstrene Linnea, Martine og lillesøster Kaisa.

Linnea og søstrene er noen av dem man blir kjent med i den nye dokumentarserien Søsken, som har premiere på TV 2 onsdag kl. 22.00. I serien får en et innblikk i hvordan det er å ha en bror eller søster som er syk, eller har en stor utfordring i livet.

Mari Storstein, som er regissør, sitter selv i rullestol og vet hvordan mange av søsknene i serien har det.

– Mange synes at det som er litt annerledes er skummelt. Når jeg er ute på gata så kommer ofte barn bort til meg og vil se på rullestolen, og stirrer og lurer på ting. Det synes jeg er så fint, for barn tør ofte å stille de spørsmålene som voksne ikke tør å stille, sier Storstein.

Hun forteller at dersom foreldrene til disse barna som stiller spørsmål plutselig oppdager dette, blir de brydd og «drar» ungene vekk.

– Da sier de gjerne til barna «ikke se på damen». Og dermed viser de til barna at jeg er farlig, eller noe de ikke skal se på eller snakke om. Slik opprettes skillet mellom «oss» og «de andre», som vi har lyst til å skille ut.

Se musikkvideo med klipp fra serien