MULIG SAMMENHENG: Japanske Kazugo Toyonaga ble funnet partert i København i 1986. Kim Wall ble funnet partert i København i 2017. FOTO: Politiet / Scanpix
MULIG SAMMENHENG: Japanske Kazugo Toyonaga ble funnet partert i København i 1986. Kim Wall ble funnet partert i København i 2017. FOTO: Politiet / Scanpix

Dansk politi:

Etterforsker sammenheng mellom Kim Wall-saken og mystisk drap i 1986

For 31 år siden ble en japansk turist (22) funnet drept og partert i havnebassenget i København. Nå prøver politiet å finne ut om det er en sammenheng med funnet av parterte Kim Wall (30).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag morgen bekreftet københavnspolitiet at det er DNA-match mellom savnede Kim Wall (30) og kvinneliket som ble funnet uten armer, hode og ben. Torsoen ble tilfeldig funnet av en syklist ved vannkanten i Amager sørvest for København mandag.

På pressekonferansen sa de at funnene tyder på at liket er forsøkt senket til bunns av havet.

Københavnpolitiets etterforskningssjef Jens Møller Jensen sa at de nå er i gang med å etterforske om det er en sammenheng mellom et tilsvarende funn fra 1986.

– Vi gjenoppfrisker andre saker. Konkret er det en sak med en torso i Københavns Havn fra 1986, men det er jo en standard del av etterforskningen, sa Jensen.

Profesjonelt partert

31. oktober for 31 år siden ble én og én del av en partert kvinnekropp funnet og hentet opp fra havnebassenget i København. Det var en taxisjåfør som satt og spiste matpakken sin da han fikk øye på en sort plastpose i vannet, skriver danske BT.

Kroppen var profesjonelt partert og pakket inn i plastposer, og går inn i historien som en av Danmarks mest bestialske drap.

Det var japanske Kazugo Toyonaga (22) som ble funnet. Hun var student og på Interrail i Europa. Foreldrene og kjæresten i Tokyo fikk et postkort fra datteren både fra Helsingfors og Oslo i begynnelsen av oktober, men etter det hørte de ingenting fra henne på mange uker. Slik startet etterforskningen for å finne ut av hvor hun ble av, hvor hun hadde vært og hvem hun hadde vært sammen med.

ALDRI OPPKLART: Drapet på Kazugo Toyonaga (22) er fremdeles et mysterium. FOTO: Politiet
ALDRI OPPKLART: Drapet på Kazugo Toyonaga (22) er fremdeles et mysterium. FOTO: Politiet

Etter parteringsfunnet tok det åtte måneder før politiet klarte å fastslå at det var den savnede 22-åringen som var drept.

Var i Oslo, men fant ingen spor

Gamle norske avisartikler forklarer at politiet på tvers av landegrensene samarbeidet og de fant spor av at hun hadde oppholdt seg både i Italia, Nederland, Vest-Tyskland, Sverige, Finland, Norge og Danmark.

Men i Norge var hun ikke registrert på et eneste overnattingssted, og politiet antok den gang med at hun hadde bodde hos noen hun var blitt kjent med. Hun skal ha vært i Oslo bare dager før hun ble drept i København.

– Piken har stort sett oppholdt seg i de nordiske hovedsteder bare ett døgn av gangen. Brev til venner i Tokyo tyder imidlertid på at hun hadde tenkt å være i Norge tre-fire dager. Hun ville ta de norske fjorder nærmere i øyesyn og ønsket også å ta en tur nordover i landet. Men av postkortene fremgår det at dårlig vær trolig satt en stopper for planene, sa Kurt Jensen i drapsavdelingen ved Københavnpolitiet til Aftenposten i 1987.

Det skal ikke ha blitt funnet kroppslige tegn på vold da hun var i live og det ble ikke funnet giftstoffer i blodet.

Hvem hun møtte, hvorfor og hvordan hun ble drept, ble aldri oppklart og saken har forblitt et mysterium i over 30 år.

Forsvant sporløst

Den svenske journalisten Kim Wall forsvant sporløst etter at hun sist ble sett i den private ubåten «UC3 Nautilus» sammen med forsker og oppfinner Peter Madsen (46).

Wall ble meldt savnet av kjæresten 11. august. Han fryktet at det var skjedd henne noe på sjøen. Ubåten ble så funnet i nærheten av Drogden Fyr, og det ble opprettet radiokontakt med Peter Madsen som opplyste at han satt kursen mot land. På vei inn sank imidlertid ubåten, og Madsen ble reddet opp av vannet.

Da forklarte han at Kim Wall ikke var om bord, og at hun var satt i land dagen før. Senere ble det kjent at Madsen hadde endret sin forklaring og han ble da siktet for uaktsomt drap. Madsen har forklart i avhør at det skjedde en ulykke om bord i ubåten, og at Kim Wall er død. Madsen fastholder i sin forklaring at Kim Wall døde som følge av en ulykke om bord i ubåten.

Madsen: – Lettet

Den drapssiktede 46-åringen er lettet over at liket er identifisert, sier hans forsvarer.

– Min klient og jeg er svært tilfreds med at funnet som politiet har gjort, lot seg identifisere. Den delen av etterforskningen er nå på plass, og det er han svært lettet over, sier forsvarsadvokat Betina Hald Engmark til Ritzau.

På spørsmål om hvorfor han er lettet, svarer hun at Madsen ikke ønsker noe annet en at saken blir oppklart og sannheten kommer fram.

– Det er fortsatt i min klients interesse og hans ønske, føyer hun til.

Her forklarer Madsen seg rett etter å ha blitt reddet