Ingen får kjøre inn til Helsedepartementet og Landbruksdepartementet uten at vaktene har senket de store sikringselementene.
Ingen får kjøre inn til Helsedepartementet og Landbruksdepartementet uten at vaktene har senket de store sikringselementene. Foto: Mari Hvattum

Regjeringen har terrorsikret seg selv for 1,5 milliarder kroner – men ingenting på Karl Johan

Etter en uke med spørsmål om hvor det blir av sikkerhetstiltakene på Karl Johan, vil nå både justisministeren og byrådslederen ha fortgang i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem ganger har det skjedd siden i fjor sommer. En terrorist kjører i full fart inn en gate der det er samlet mange intetanende folk.

Sist var det hovedgaten i Barcelona, La Rambla, som ble åsted for terroristenes nye foretrukne metode. 13 personer ble umiddelbart drept da bilen raste nedover hovedgaten.

PST har siden begynnelsen av april vurdert det som «sannsynlig at det kan bli forsøkt gjennomført terrorangrep mot Norge», men det har ikke utløst noen umiddelbare tiltak i hovedstadens paradegate.

– Jeg forstår ikke hvorfor man venter med det, sier mannen som ledet beredskapstroppen da det smalt 22. juli.

Anders Snortheimsmoen mener Karl Johansgate åpenbart er spesielt utsatt dersom terroren igjen skulle ramme Norge.

– Hvis det skulle skje, så må vi klare å se oss i speilet etterpå. Vi må ikke være naive, sier han.

Sikret seg selv for milliarder

Snortheimsmoen mener den dyrekjøpte lærdommen fra 22. juli er at vi har forstått at terroren kan ramme oss. Derfor ble det etter angrepet brukt store summer på å sikre særlig offentlige bygg som regjeringsbyggene og Stortinget.

Tall TV 2 har hentet inn fra Statsbygg viser at det er brukt 1,5 milliarder kroner på sikringstiltak bare i regjeringsbyggene etter 22. juli. Det er kun de materielle investeringene. I tillegg kommer sikringstiltakene rundt Stortinget, som ikke ønsker å spesifisere beløp av sikkerhetshensyn.

INGEN UVEDKOMMENDE: For å nærme seg Oslo rådhus med bil, må de fjernstyrte søylene senkes ned.
INGEN UVEDKOMMENDE: For å nærme seg Oslo rådhus med bil, må de fjernstyrte søylene senkes ned. Foto: Mari Hvattum
SIKKERT: Nærings- og fiskeridepartementet ble flyttet hit etter 22. juli. Kjøretøy blir holdt unna med betong.
SIKKERT: Nærings- og fiskeridepartementet ble flyttet hit etter 22. juli. Kjøretøy blir holdt unna med betong. Foto: Mari Hvattum
Stortinget er sikret med søyler og blomsterkasser.
Stortinget er sikret med søyler og blomsterkasser. Foto: Mari Hvattum
For å komme inn i garasjen i Oslo rådhus må de automatiske søylene senkes.
For å komme inn i garasjen i Oslo rådhus må de automatiske søylene senkes. Foto: Mari Hvattum
Innkjøring forbudt mot Helsedepartementet og Landbruksdepartementet.
Innkjøring forbudt mot Helsedepartementet og Landbruksdepartementet. Foto: Mari Hvattum
Landbruksdepartementet og Helsedepartementet er sikret med søyler.
Landbruksdepartementet og Helsedepartementet er sikret med søyler. Foto: Mari Hvattum
Ingen får kjøre inn til Helsedepartementet og Landbruksdepartementet uten at vaktene har senket de store sikringselementene.
Ingen får kjøre inn til Helsedepartementet og Landbruksdepartementet uten at vaktene har senket de store sikringselementene. Foto: Mari Hvattum

I bildeserien her kan du se eksempler på de synlige tiltakene som er satt inn. Både Rådhuset, Stortinget og de ulike regjeringsbyggene er sikret i tråd med anbefalinger fra PST.

– Ikke logisk

– Storting og livvakts-tjenesten er utvidet betydelig. Hvorfor er det så mye viktigere å sikre politikere og regjeringsrepresentanter, enn å sikre vanlige folk? Det er ikke logisk for meg, sier Snortheimsmoen.

I sentrum av København er det satt opp en rekke betongelementer som midlertidige tiltak mot terror. Nå er det bestemt at de skal erstattes av trær og benker på permanent basis.
I sentrum av København er det satt opp en rekke betongelementer som midlertidige tiltak mot terror. Nå er det bestemt at de skal erstattes av trær og benker på permanent basis. Foto: Beate Reme

Les også: – Ufattelig passivt å ikke terrorsikre Karl Johan bedre.

I både Sverige og Danmark er det satt inn ekstra fysiske tiltak med tanke på metodene terroristene har tatt i bruk i det siste. Danskene har nettopp bestemt at betongelementene skal erstattes med permanente benker og trær.

TV 2 har i flere saker stilt spørsmål om hvorfor det ikke settes inn sikringstiltak i Oslos paradegate med tanke på terroranslag. Slik svarer de som har ansvaret:

Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo med overordnet ansvar for beredskapen i Oslo:

– Vi følger rådene politiet kommer med, hvis de gjør det.

– Vi kan ikke sikre oss hundre prosent mot terror, for det vi vet er at i terrorens natur ligger det å finne nye metoder å spre frykt på.

Statsminister Erna Solberg:

Uttalte i en debatt på TV 2 at hun er åpen for å jobbe med mer pullerter og nye muligheter for å stenge av, men når vi spør om regjeringen har tatt initiativ til sikringstiltak er svaret fra Statsministerens kontor:

«Denne regjeringen er svært opptatt av sikkerhet og beredskap og har gjort mye for å styrke beredskapen i Norge. Men vi vil selvfølgelig alltid ønske å vurdere gode tiltak som kommer på regjeringens bord og som kan bidra til ytterligere styrket sikkerhet og beredskap.»

Politikerne viser til at det er politiet som må gjøre vurderinger, og at de vil følges opp av politikerne. Politiets oppfatning er en litt annen.

Det er en halv kilometer mellom Egertorget og Oslo S. Ingen fysiske hindringer er satt opp for å hindre kjøretøy i å komme opp i fart.
Det er en halv kilometer mellom Egertorget og Oslo S. Ingen fysiske hindringer er satt opp for å hindre kjøretøy i å komme opp i fart.

Stabssjef i Oslo-politiet Johan Fredriksen:

– I kommunale veier og plasser er det kommunens ansvar å vurdere hva som er hensiktsmessig, utifra gjeldene trusselvurdering.

PST sier de ikke har ansvaret for å utarbeide sikkerhetstiltak, men at trusselvurderingene de lager skal være grunnlaget når politikerne tar beslutninger.

Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold:

– Jeg tror vi skal vokte oss vel for å mure oss inne i frykten for at noe skal skje som vi ikke vet om, og det er en vanskelig balanse framover. Spørsmålet er hvor isolert og innestengt vi skal opptre i vårt daglige virke.

Han sier Oslopolitiet har en meget god dialog med Oslo kommune til enhver tid.

– Kan ikke skylde på andre

INGEN MUR: Norges Bank har laget utsmykning som har som formål å hindre at kjøretøy kan komme opp i stor fart.
INGEN MUR: Norges Bank har laget utsmykning som har som formål å hindre at kjøretøy kan komme opp i stor fart. Foto: Mari Hvattum

Disse uttalelsene kaller direktøren i næringlivets sikkerhetsråd (NSR) ansvarsfraskrivelse. Han mener det er kommunen som må ta ansvar for sikringen av innbyggerne.

– Det er så store verdier på spill at vi ikke kan tillate oss å la dette være en kasteball. Vi må ta diskusjonen. Skal vi gjøre det eller ikke? Dette må høyt på agendaen, sier Jack Fischer Eriksen.

NSR mener Johansen ikke kan tillate seg å vente på at politiet tar kontakt. Han må be om råd.

De har en årlig konferanse for å hjelpe næringslivet med å sikre seg mot kriminalitet, og mener det er feil å tegne opp et bilde av at det må bygges murer for å sikre innbyggerne i byen.

– Med god planlegging vil ikke tiltakene framstå som sperringer, men utsmykning. Sikringen av Norges Bank trekkes frem som godt eksempel.

Langs hele Norges Bank er det søyler og betonginstallasjoner utformet som benker og blomsterkasser.
Langs hele Norges Bank er det søyler og betonginstallasjoner utformet som benker og blomsterkasser. Foto: Mari Hvattum

Han mener byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen, har et særlig ansvar, siden han fjernet beredskaps-byråden og la det ansvaret inn under sin egen administrasjon da han trådte inn i Oslo rådhus.

Tidligere denne uken sa byrådsleder Raymond Johansen at de om ikke lenge skal ha et nytt rutinemessig møte med politiet, beredskapsetaten i Oslo kommune, plan- og bygningsetaten og bymiljøetaten. Et av temaene blir sikring av Karl Johansgate og andre sentrale områder.

Men fredag kveld ser det ut til at også de ønsker fortgang i sikkerhetstiltakene. I en mail til TV 2 skriver byrådslederen:

– Den siste tids hendelser med kjøretøyangrep understreker behovet for løpende vurderinger. Jeg har nå tatt initiativ til å supplere grunnsikringsplanen med en tilleggsvurdering for såkalte travle områder. Dette følger vi nå opp med våre egne etater. Jeg har også invitert politiet for å diskutere dette nærmere, sier Johansen.

Har sendt brev

Også Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier fredag til TV 2 at han er enig i at sikringen av Karl Johans gate ikke er god nok, men han mener det er kommunens ansvar.

Amundsen sendte derfor like før helgen et brev til Politidirektoratet, der han ber dem instruere politiet i de store byene vurdere hvilke sikringtiltak som skal settes inn.

– Hvis de ikke får dette på plass så vil jeg vurdere ytterligere tiltak, men per nå er det beste om de går i dialog. Han sier han vil følge opp med ytterligere tiltak hvis de ikke handler innen kort tid.

Oslo kommune understreker overfor TV 2 at pengene som er brukt for å sikre regjeringen, Stortinget og andre offentlige bygg, er brukt for å sikre kritisk samfunnsstruktur, slik at landet og hovedstaden kan ledes i en krisesituasjon.