Marcellus Williams har sittet på dødscelle i 19 år. Henrettelsen ble avlyst bare timer før han skulle få giftsprøyten. (Missouri Department of Corrections via AP, File)
Marcellus Williams har sittet på dødscelle i 19 år. Henrettelsen ble avlyst bare timer før han skulle få giftsprøyten. (Missouri Department of Corrections via AP, File)

DNA-test reddet dødsdømt fange i siste øyeblikk

Amerikanske Marcellus Williams skulle henrettes tirsdag, men ble stoppet da nye testmetoder viser fremmed DNA på drapskniven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske guvernør i Missouri, Eric Greitens, har utsatt henrettelsen av en dødsdømt mann bare timer før han skulle få giftsprøyten, skriver nyhetsbyrået AP.

Williams ble dømt til døden etter at det ble funnet bevist at han drepte 42 år gamle Lisha Gayle under et hjemmeran i 1998.

Ny DNA-test

Beslutningen kom etter at Williams adokater la fram nye DNA-bevis som viser en ukjent persons DNA på drapskniven, og ikke Williams.

Aktoratet mener forøvrig at det er «null sjans» for at Williams er uskyldig og sier det finnes flere andre bevis for at han sto bak ugjerningen.

– En dødsstraff er den ulimate, permanente straff. For å gjennomføre den, må befolkningen i Missouri ha full tillit til at riktig mann er tatt, sier Greitens.

Lisha (Felicia) Gayle var 42 år gammel da hun ble drept i sitt eget hjem med 43 knivstikk. Hun hadde sagt opp jobben som krimreporter i St Louis Post for å arbeide som sosialarbeider. FOTO:Louis Post-Dispatch/Handout via REUTERS
Lisha (Felicia) Gayle var 42 år gammel da hun ble drept i sitt eget hjem med 43 knivstikk. Hun hadde sagt opp jobben som krimreporter i St Louis Post for å arbeide som sosialarbeider. FOTO:Louis Post-Dispatch/Handout via REUTERS Foto: Handout

Det skal nå settes ned et råd på fem personer som skal granske saken, og gi råd til guvernøren om dødsstraffen skal gjennomføres eller ikke. Det er ikke satt noen tidsfrist på saken.

Underskriftskampanje

Williams forsvarer, Kent Gipson, mener folks engasjement i saken både i USA og internasjonalt, er årsaken til at henrettelsen tirsdag ble avlyst.

– Folket har talt. En kvart million mennesker har signer et opprop, og saken har vakt harme verden over, sier Gipson.

Williams hadde allerede inne en søknad på gjenopptakelse av saken. Nye DNA-tester kan finne spor som ikke var mulig å finne i 1998. I tillegg til kniven, er det funnet fremmed DNA under offerets fingernegler, og det var fotspor på åstedet som ikke tilhørte Williams.

Gayle ble drept med 43 knivstikk i sitt eget hjem. Gjerningsmannen stjal vesken hennes og ektemannens laptop.