– Innrømmet store terrorplaner i Barcelona

Disse fire mennene er trolig de siste gjenlevende i terrorcellen som sto bak Barcelonaangrepet hvor 15 personer ble drept. Tirsdag ble de ført til Madrid hvor de ble avhørt. (AP Photo)
Disse fire mennene er trolig de siste gjenlevende i terrorcellen som sto bak Barcelonaangrepet hvor 15 personer ble drept. Tirsdag ble de ført til Madrid hvor de ble avhørt. (AP Photo)
En av de pågrepne etter terroraksjonen i Spania innrømmer at gruppen hadde planer om enda større angrep, ifølge en rettskilde.

21 år gamle Mohamed Houli Chemlal forklarte seg om planene da han og tre andre pågrepne tirsdag ble framstilt for varetektsfengsling. Det opplyser kilden til nyhetsbyrået AFP.

Etterforskerne tror gruppen egentlig hadde planer om å angripe kjente monumenter i Barcelona med biler fylt med gassflasker og eksplosiver.

Den verdenskjente kirken Sagrada Familia i Barcelona skal ha vært et av angrepsmålene.

Chemlal er den eneste som overlevde eksplosjonen i et hus i kommunen Alcanar i forrige uke. Politiet tror huset ble brukt under et forsøk på å lage bomber, og Chemlals forklaring antas å bli viktig for etterforskningen.

– Imam sto bak

Gruppen ble trolig tvunget til å endre terrorplanene da eksplosivene de var i besittelse av gikk i lufta ved et uhell.

Ifølge Reuters har to av de siktede bekreftet at det var Imam Abdelbaki Es Satty som var «hjernen» bak angrepet. Han døde under eksplosjonen i huset i Alcanar.

Ifølge Associated Press hadde imamen plan om å tenne på seg selv ved et monument i Barcelona.

Abdelbaki es Satty satt en periode fengslet sammen med Rachid Aglif som er dømt for deltakelse i terrorangrepet mot et tog i Madrid som drepte 192 mennesker i 2004.

Åtte terrormistenkte drept, fire arrestert

Under et tungt sikkerhetsoppbud ankom de fire et rettslokale i Madrid på morgenen.

En dommer skulle vurdere om mennene skal siktes og varetektsfengsles, men forklaringene deres var ventet å pågå store deler av dagen.

Åtte andre medlemmer av terrorcellen som politiet mener står bak angrepene i Barcelona og Cambrils, er døde. Seks er drept av politiet, mens to trolig døde i eksplosjonen i Alcanar.

15 drept

Til sammen 15 mennesker ble drept i angrepene som gruppen endte med å gjennomføre. 13 av dem døde i bilangrepet på La Rambla i Barcelona, mens en kvinne døde etter å ha blitt påkjørt i et lignende angrep i byen Cambrils.

I tillegg ble en mann funnet drept i en bil som ble kjørt av Younes Abouyaaqoub da han var på flukt etter angrepet i Barcelona.

Abouyaaqoub antas å ha kjørt varebilen som ble brukt i angrepet, og han ble skutt og drept av politiet mandag.

Angrepsbil i Frankrike

Myndighetene i Frankrike opplyser at bilen som ble brukt i angrepet i Cambrils, ble registrert i en radarkontroll i Paris mindre enn en uke før terroraksjonen. Hvorfor bilen befant seg der, er foreløpig uklart.

Den ytterliggående islamistgruppa IS har påtatt seg ansvaret for terroraksjonen. Men så langt er det ikke kjent om det har vært kontakt mellom IS og gjerningsmennene i Spania.

IS har kontrollert store områder i Irak og Syria, men det siste året har gruppa gått på en rekke nederlag på slagmarken. Ekstremistene har oppfordret sine tilhengere til å gjennomføre terrorangrep i land som deltar i kampen mot IS i Midtøsten.

(©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook