Dramaet da Johaug fikk dommen:

– Hun kom løpende og var sønderknust

Familien var på vei til å reise da CAS informerte Therese Johaug om dopingdommen. – Heldigvis var de her, sier manager Jørn Ernst.

Vi fulgte Johaug-saken i livesenteret.

Tirsdag fikk verden vite at Therese Johaug er utestengt i 18 måneder etter at hun testet positivt for det forbudte stoffet Clostebol.

Skistjernen selv fikk vite at straffen ble strengere enn de 13 opprinnelige månedene dagen i forveien.

– Vi fikk beskjeden klokken 12 i går. Da var hele Thereses familie her, sier manager Jørn Ernst.

Broren Karstein forteller om de tunge minuttene og timene i etterkant av at det ble kjent.

Familien, som har vært på ferie i Seiser Alm en uke, satt samlet utenfor hotellet da Johaug fikk vite den skjerpede straffen mandag.

De hørte et hyl, og skjønte at noe var galt.

– Hun fikk vite det av Jørn. Så kom hun egentlig bare løpende og var helt sønderknust, sier bror Karstein Johaug til TV 2.

– Det var godt å ha familie og nære venner rundt, for det var virkelig tøft.

Nådde familien akkurat

Tilstede var også familievennen Helge Kokvoll som forteller at familien, med unntak av Karstein, stod på trappene for å reise hjem.

– Vi hadde igjen et kvarter før vi skulle dra. Det kvarteret var viktig. Det var viktig vi var der. Det var viktig at vi fikk beskjeden da, og at den ikke kom etter at vi hadde reist, sier Kokvoll til TV 2.

– Det var en hjerteskjærende opplevelse. Dette hadde vi ikke ventet, og dette hadde hun ikke fortjent.

Kokvoll var skiløperens aller første sponsor.

Han får støtte av Johaugs manager.

– Det var et sjokk, og det er uforståelig. Vi hadde absolutt ikke ventet en slik konsekvens, sier manager Jørn Ernst.

– Heldigvis var familien her. Det har vært noen tunge stunder siden det, men Therese er ekstremt sterk i hodet og det tok ikke lang tid før hun var oppe igjen.

OL ryker

Utvidelsen av straffen betyr at OL i Sør-Korea i februar ryker for Johaug som kan begynne å konkurrere igjen 18. april.

– Først må jeg si at jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om å gå OL, men det fikk jeg beskjed om i går ikke gikk. Jeg prøvde så godt jeg har kunnet å stå i det og jobbet hver eneste da. Jeg har trent ufattelig mye for å lykkes i Pyeongchang, så det er veldig tøft. Jeg kan ikke skjønne straffen jeg har fått. Det er urettferdig behandlet, og jeg må si at det er en mental prøvelse, sier Johaug på pressekonferansen i Seiser Alm.

– Det er et sjokk, og det har fremdeles ikke gått helt opp for meg at drømmen er falt i grus, sier langrennsløperen.

– Det er helt surrealistisk, absurd og uvirkelig at Therese har kommet opp i denne situasjonen, og at dommen er blitt utvidet til 18 måneder. Alt det hun har trent for i fjor høst, vinter, vår og sommer faller i grus og hun mister et OL. Det er helt sykt, sier en preget Karstein Johaug.

Tror Johaug kommer tilbake

Han tror imidlertid at søsteren vil klare å komme tilbake.

– Hun har vært med på noe av det samme før, da hun fikk vite dommen. Jeg tror hun skal klare å komme gjennom dette rakrygget. Om hun finner motivasjonen og klarer å komme på beina igjen, det får tiden vise Jeg har veldig troen på Therese. Hun kommer tilbake, sier lillebror.

– Vi vil prøve å motivere henne på alle mulige måter. Både på trening, psykisk og å prøve å støtte henne oppi dette. Vi må vise forståelse for situasjonen og hele tiden støtte henne.

Planen er i utgangspunktet at delegasjonen skal reise videre til Livigno og fortsette høydeoppholdet, men det vil vurderes etter et par dager der de lar tingene synke inn.

– Unik

Johaug selv holdt fast ved at planen er å komme tilbake, men er usikker på hvordan dommen slår ut.

– Jeg har sagt jeg ikke vil gi meg før jeg kan stå på start igjen, og det står jeg ved her jeg sitter nå, men jeg vet ikke hvordan motivasjonen og det mentale vil bli i tiden fremover, for det er det blir VM om halvannet år som blir det neste målet, sa 29-åringen.

Og de rundt henne tror at langrennsløperen vil være å finne på startstreken igjen.

– Hun er unik, Therese. Hun fikk en skikkelig trøkk. Hun gikk i bakken, men hun reiste seg tvert og går på. Motivasjonen er det ikke noe fare for. Hun kommer tilbake, sier Helge Kokvoll.

– Hun tok en lang løpetur og fortsetter høydeoppholdet som planen er. Så får vi legge en ny plan, siden planen stopper her. Jeg tror og håper på at vi skal legge en ny og lengre plan, sier Jørn Ernst.