TROPPEN KLAR: Lars Lagerbäck.
TROPPEN KLAR: Lars Lagerbäck. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Fremdeles ingen Ødegaard for Norge

Ørjan Håskjold Nyland vraket av landslagssjef Lars Lagerbäck.

Landslagssjef Lars Lagerbäck presenterte den norske troppen til de to kommende VM-kvalifiseringskampene mot Aserbajdsjan og Tyskland i september.

Ørjan Håskjold Nyland er vraket fra landslaget på grunn av lite spilletid for Inglostad. Inn kommer Sten Grytebust.

Heller ikke Martin Ødegaard er med i troppen. Mange hadde ventet at Kristoffer Vassbakk Ajer skulle være med etter imponerende spill for Celtic i det siste.

– Vi skal være forsiktige med å ta inn så unge spillere, svarte Lagerbäck på TV 2s spørsmål om 19 år gamle Ajer, og henviste til det samme svaret da han fikk spørsmål om Martin Ødegaard.

– Det er bedre å etablere seg i Heerenveen og vise seg frem på U21-landslaget, hvor han kan utvikle seg i fred og ro, fortsatte svensken.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen skulle gjerne sett ungguttene i troppen til de neste to landskampene.

– Han svarer godt seg på spørsmålene rundt Ajer og Ødegaard, men jeg hadde gjerne sett at de var med allerede nå. Denne kvaliken er jo ferdig med tanke på å kvalifisere seg til VM i 2018, så nå skal det bygges et lag som skal ta oss til EM i 2020. Der tror jeg både Ajer og Ødegaard kommer til å være viktige bidragsytere, og derfor håper jeg Lagerbäck snart tar de med i en A-tropp så lenge de presterer som de har gjort den siste tiden, sier han.

Alexander Søderlund sliter med spilletid i Saint-Étienne og det er ventet at han forlater klubben før overgangsvinduet. Han er heller ikke en del av troppen, men inne i varmen er navnebror Alexander Sørloth, som nylig scoret to mål i Europaliga-kvalifiseringen for danske Midtjylland.

– Lagerbäck har også vært opptatt av at det er viktig at de spillerne som er med i troppen spiller for sine klubblag, og derfor er spillere som Nyland og Søderlund utelatt denne gangen. Jeg håper Søderlund finner seg en klubb så fort som mulig, for det er en spiller og spiss Lagerbäck trenger når han skal spille den fotballen han gjør med Norge, sier Jesper Mathisen.

Disse 24 spillerne ble tatt ut:
Sten Grytebust, André Hansen, Rune Almenning Jarstein, Haitam Aleesami, Omar Elabdellaoui, Birger Meling, Håvard Nordtveit, Tore Reginiussen, Jonas Svensson, Jørgen Skjelvik, Gustav Valsvik. Midtbanespillere: Sander Berge, Jo Inge Berget, Mats Møller Dæhli, Mohamed Elyounoussi, Stefan Johansen, Anders Konradsen, Martin Linnes, Ole Kristian Selnæs, Anders Trondsen, Tarik Elyounoussi, Bjørn Maars Johnsen, Joshua King og Alexander Sørloth.

Etter å ha tapt sin første kamp mot Nord-Irland, førte Lagerbäck det norske laget til 1-1 mot både Sverige og Tsjekkia i juni.

– Vi snakket om «attityde» etter kampen mot Nord-Irland, for vi var for passive og for snille. Vi må bli enda bedre organisert, men jeg synes kampene mot Sverige og Tsjekkia var et klart steg fremover når det gjelder attityde og angreps- og forsvarsspill. En stor del av kampen mot Sverige og andre omgang mot Tsjekkia var en bedre prestasjon, sier Lagerbäck.

Norge møter Aserbajdsjan hjemme på Ullevaal fredag 1. september, før bortekampen mot Tyskland 4. september.