GAMER: Ungdommer spiller dataspill på en datakafé i Seoul i Sør-Korea. Sør-Korea har den største e-sportindustrien i verden med profesjonelle ligaer og kringkastingskanaler.
GAMER: Ungdommer spiller dataspill på en datakafé i Seoul i Sør-Korea. Sør-Korea har den største e-sportindustrien i verden med profesjonelle ligaer og kringkastingskanaler. Foto: Scanpix

Forskere advarer:

Disse dataspillene er mest skadelig for hjernen

Spill som får hjernen til å gå på autopilot er de aller verste, skal vi tro ny kanadisk studie – men Super Mario kan rette opp skaden!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en ny kanadisk studie kommer det frem at en viss type dataspill er skadelig for hjernen.

Det skriver Science Daily.

Forskere i molekylær psykiatri ved Université de Montréal og McGill University har funnet en korrelasjon mellom førstepersonsskytespill og svinn av grå substans i hjernens hippocampus.

Førstepersonsskytespill er spill som for eksempel Battlefield, Doom, Halo, Call of Duty, Delta Force og Counter Strike.

I spill som dette er ofte målet å finne gode snikskyttersteder så fort som mulig, slik at fienden kan bli beseiret.

På denne måten mener forskerne, Gregory West og Veronique Bohot, at spilleren blir mer avhengig av hjernens autopilot.

I forskningsrapporten som nylig ble publisert i fagbladet Molecular Psychiatry, «Impact of video games on plasticity of the hippocampus», skriver de at overdreven bruk av autopilot er skadelig for hjernen.

Brettspill mot førstepersonskytespill

I fire år har forskerne West og Bohot fulgt 64 unge mennesker mellom 18 og 30 år. Ingen av deltakerne er såkalte «gamere» som bruker mye tid på dataspill.

SPILLMESSE: En mann spiller «Call of Duty: Ghosts» på GameStop Expo i Las Vegas i 2013. Foto: Scanpix
SPILLMESSE: En mann spiller «Call of Duty: Ghosts» på GameStop Expo i Las Vegas i 2013. Foto: Scanpix

Deltakerne ble delt inn i to grupper.

Den første gruppen ble bedt om å spille førstepersonskytespill i 90 timer.

Den andre ble bedt om å spille plattformspill, som Super Mario 64, Rayman Origins og Sonic Generations, i like mange timer.

Ved å scanne hjernene, fant West og Bohot ut at den grå substansen minket etter 90 timer med førstepersonskytespill – og at den grå substansen økte hos de som spilte plattformspill.

Det kom også frem at forsøkspersonene som spilte begge typer spill, hadde vekst av grå substans i hippocampus.

Dette mener forskerne kan tyde på at plattformspill faktisk kan rette opp skadene i hjernen etter førstepersonskytterspill.

Super Mario slår Counter Strike

– Takket være navigasjonstester og hjernescanninger, viser våre studier at respondentene som bruker hjernens autopilot og belønningssystem for å navigere, opplevde tap av grå substans i hippocampus etter å ha spilt actionspill i 90 timer, skriver West i rapporten.

Spiller du mye Battlefield, Counter Strike eller lignende, er det ifølge forskerne faktisk mulig å rette opp skadene med for eksempel Super Mario.

– Husk at samme mengde skjermtid med førstepersonskytespill fører til atrofi (svinn, journ.anm.) i hippocampus. Dette antyder at 3D-plattformspill er tryggere å bruke, og kan være gunstig for hjernen, skriver West.