Nordmenn står i kø for å hjelpe kreftsyke Kira (8)

På et halvt døgn har familien fått inn nesten en halv million kroner som skal gi Kira et lengre liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For nøyaktig ett år siden, da norske Kira (8) hadde sin første skoledag etter ferien, klaget hun på hodepine.

Det viste seg at smertene kom fra en svært aggressiv hjernesvulst. De norske legene gikk tom for behandlingsmuligheter etter at 8-åringen ble dårligere etter både cellegift og strålebehandling.

Familien ble til slutt bedt om å ta farvel med den livsglade ungjenta. Men gjennom et internasjonal nettverk av familier i samme situasjon, fikk foreldrene høre om en kreftbehandling ved et privat sykehus i Mexico med svært lovende resultater.

De ønsket å gjøre et siste forsøk og reiste i slutten av april for å teste den alternativ behandlingen.

– Kira har blitt mye bedre. Hun har fullført den første av tre behandlingsfaser og andre fase, som hun nå har begynt på, går ut på at hun får immunterapi injisert gjennom lymfen og direkte til svulsten. Vi ser at den svært hurtigvoksende svulsten både har sluttet å vokse og minsket litt i størrelse. Kira blir stadig bedre og har fått tilbake noe bevegelse i venstre arm og bein, forteller pappa Trond Heyerdahl Augdal.

Men denne behandlingen er svært kostbar, allerede har familien brukt over én million kroner. Disse pengene har de fått donert av venner og bekjente, samt ukjente giverlystne gjennom Facebook-gruppen «Kira Fierce» og GoFoundMe-siden «Miracle for Kira».

Pengene har strømmet inn

TV 2 Nyhetene mandag kveld fortalte familien de har kommet til et kritisk punkt. Pengene tar snart slutt. Til sammen må Kira ha seks behandlinger med immunterapi og deretter flere runder med cellegift. Nå er det kun penger igjen til to behandlinger.

I fjor sommer dro familien på Norgesferie før Kira og storebror August skulle starte på skolen.
I fjor sommer dro familien på Norgesferie før Kira og storebror August skulle starte på skolen. Foto: FOTO: Privat

Men knapt et halvt døgn etter kveldsnyhetene, har familien fått inn mellom 400.000 og 500.000 kroner.

– Det er helt fantastisk, jeg er så rørt, sier pappa Trond overveldet.

Han forteller at donasjonene har strømmet inn, blant annet på Vipps, gjennom natten. Det store spleiselaget fører nå til at familien har råd til ytterligere to behandlinger ut i oktober. Men de er ikke helt i mål.

– Folk donerer alt fra 20 kroner til 10.000 kroner. Vi setter umåtelig stor pris på absolutt alle donasjoner, men ønsker jo ikke at andre familier skal ruinere seg for oss. Vi ønsker først og fremst at så mange som mulig bidrar, og vi er svært takknemlige for både omtanken og det finansielle, sier han og legger til:

– Det varmer skikkelig og det er godt å vite at Kira får muligheten til kjemper videre for livet.

Den største donasjonen familien har fått, er fra en bekjent dame fra Ghana, hvor familien tidligere har bodd. Hun betalte for én hel cellegiftbehandling på 170.000 kroner før sommeren.

Kira før hun ble syk.
Kira før hun ble syk. Foto: FOTO: Privat

Fordi behandlingen på sykehuset i Mexico ikke er dokumentert gjennom vitenskapelige studier og fordi norske myndigheter ikke har tilgang på informasjon rundt behandlingen, vil de heller ikke betale for den.

Savner søsteren

For at Kiras brødre, Jasper (6) og August (11), skal få et så normalt liv som mulig, bor de i Asker sammen med faren. Moren bor sammen med datteren i Mexico hvor behandlingen nå pågår.

– Vi savner henne og vi savner mamma, sier August Brown Augdal (11). Sammen med lillebror Jasper Brown Augdal (6) hadde han første skoledag mandag.

– Det er vanskelig, det er akkurat som man lever i to verdener. Det å tenke på hva Kira går gjennom i Mexico er forferdelig trist, samtidig så skal jeg være her for sønnene mine, sier Trond.