NY PLAN: President Donald Trump presenterte sin nye plan for USAs rolle i Afghanistan natt til tirsdag. Her møter han veteraner og militære leder like før talen han holdt i Arlington.
NY PLAN: President Donald Trump presenterte sin nye plan for USAs rolle i Afghanistan natt til tirsdag. Her møter han veteraner og militære leder like før talen han holdt i Arlington. Foto: AFP/Mark Wilson

Trump i 2013: – Trekk USA ut av Afghanistan Trump i 2017: – Vil gi rom for terrorister

Donald Trump sier instinktet hans først sa at amerikanske styrker må trekkes ut av Afghanistan, men etter nøye overveielser har presidenten endret mening.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til tirsdag, norsk tid, la president i USA, Donald Trump frem sin nye militærplan for USAs rolle i Afghanistan.

Trump har tidligere uttalt at han mener amerikanske styrker må trekke seg ut, men nå har altså presidenten endret mening.

– En rask tilbaketrekking vil føre til et maktvakuum, som terrorister vil utnytte, sa Donald Trump da han mandag la fram sin nye Afghanistan-strategi.

Vil ikke si antall

Videre sa han at den nye Afghanistan-strategien ikke vil være basert på en tidslinje, men på situasjonen i felten.

Trump uttalte at han nå ønsker å gi amerikanske styrker rom for å kjempe mot Taliban, uavhengig hvor i landet det er.

– Nå skal vi ikke snakke om hvor mange tropper eller konkrete militære aktiviteter. Situasjonen på bakken, ikke vilkårlige tidsplaner, vil være det viktigste for vår strategi fra nå av. Fiender av USA må aldri tro de kjenner våre planer eller kan vente oss ut, sa Trump.

– Vi vil at våre styrker skal lykkes. Men vi skal ikke lenger bruke amerikanske militære til å konstruere demokratier som ligner vårt, i andre land. Den tiden er forbi. Nå dreper vi terroristene, sa Trump.

Presidenten vil ikke lenger snakke om antall soldater, men kort tid før han skulle tale meldte Fox News at Trump har godkjent utstasjonering av ytterligere 4.000 soldater i Afghanistan.

Forsvarsdepartementet har tidligere anbefalt å sende ytterligere 3.800 soldater til Afghanistan, hovedsakelig som rådgivere for den afghanske hæren.

I Trumps nye plan er det også gjort endringer for hvordan de amerikanske styrkene vil operere i Afghanistan. Obama-administrasjonen la store føringer for hvordan de operative styrkene fikk jobbe i felt. Dette ønsker Trump å gå tilbake på.

– Detaljstyring fra Washington D.C. vinner ingen krig, sa Trump.

Presidenten vil gi militære ledere større frihet i de daglige operasjonene.

– De som dreper må vite at det ikke er noe sted å gjemme seg. Det er ingen steder man er trygg for amerikanske styrker, sier Trump.

Dreper terrorister

Det er snart 16 år siden USA gikk inn i Afghanistan, og flere i presidentens krets er kritiske til å investere enda flere ressurser i en krig som øyensynlig ikke har noen slutt.

I dag bistår rundt 8.400 amerikanske soldater sikkerhetsstyrkene i Afghanistan.

Presidenten sa han deler amerikanernes frustrasjon over den vedvarende situasjonen, men at sikkerhetstrusselen i Afghanistan og områdene rundt er enorme.

– Til sjuende og sist er det opp til Afghanistan å regjere sitt eget komplekse samfunn. Vi er ikke med på å bygge en nasjon, vi dreper terrorister, sa Trump.

Ut mot Pakistan

Den amerikanske presidenten var også svært tøff mot Pakistan i sin tale.

– Vi kan ikke lenger sitte stille og se på at Pakistan er blitt et skjulested for terrororganisasjoner. Vi har betalt Pakistan milliarder av dollar, og samtidig huser de terroristene vi kjemper imot. Det må endres umiddelbart, sa Trump.

USA har de siste månedene vist en tøffere linje overfor pakistanske myndigheter.

I juli uttalte forsvarsminister James Mattis at USA holdt igjen minst 50 millioner dollar i utbetalinger ti Pakistan, fordi de ikke kunne bevise at de arbeider for å bli kvitt Haqqani-nettverket, en gren av afghanske taliban, skriver CNN.

Ros fra McCain

Den republikanske senatoren John McCain roser presidentens nye strategi og sier Trump må begynne å te seg som en «øverstkommanderende i krigstid».

I en offentlig uttalelse sier han strategien kommer på overtid.

– Han må jevnlig snakke til det amerikanske folket og til dem som kjemper på deres vegne, om hvorfor vi kjemper, hvorfor det er verdt det og hvordan vi skal lykkes, sier McCain.

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, sier den nye strategien er mye mer tydelig og helhetlig enn det som har vært tilfellet tidligere.

TV 2/NTB