Gir flyktningkrisen deler av skylden for at han ikke har innfridd milliardløfte til sykehusene

Til tross for at Bent Høie ikke klarte å innfri sitt løfte om 12 milliarder mer til sykehusene, er han fornøyd med egen innsats som helseminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I valgkampen for fire år siden lovet helseminister Bent Høie (H) 12 milliarder kroner mer til sykehusene – han har bare klart å levere ni.

– Det betyr at du har til overs, Høie?

– Vi har likevel klart å få til en vekst i antall behandlinger som gjennomføres på norske sykehus, sier helseministeren.

– Men hvorfor har du ikke brukt 12 milliarder mer, som du lovet?

– Fordi vi har vært gjennom tøffe tider i Norge, blant annet har vi opplevd en halvering av oljeprisen, høyere ledighet og en flyktningkrise. Da både vi og Arbeiderpartiet inngikk dette løftet, var det en realistisk ambisjon på vegne av sykehusene. Men til tross for tøffe tider, har vi klart å prioritere høyere vekst i pasientbehandling enn hva Arbeiderpartiet klarte i sine åtte år i regjering. Det var en gullalder i norsk økonomi, sier Høie.

Kuttet skattene

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Michalsen, har liten forståelse for begrunnelsen til Høie.

– Det er smått utrolig å høre på. Høie sitter i en regjering som har brukt 20 milliarder kroner på å kutte skattene til de rikeste landet. Samtidig skylder han på ledighet og flyktninger for at han ikke har innfridd løftet. Det er mer enn nok penger i Norge til å investere i helsevesenet.

– I stedet for å skylde på andre, bør dere innrømme at dere ikke har innfridd løftene fordi dere har kuttet skattene, sier Michalsen.

Tirsdag kveld møttes Høie og Michalsen til duell i Valgstudio på TV 2. Se hele debatten i videovinduet øverst i saken.

– Ap har også kuttet skatter

Arbeiderpartiet kom med det samme milliard-løftet som Bent Høie gjorde i valgkampen i 2013.

– Det er viktig å huske på at Arbeiderpartiet har støttet en vesentlig del av skattelettene som vi har foreslått. Det er viktig for å skape vekst og nye skatteinntekter, sier Høie og fortsetter:

– Til tross for at Arbeiderpartiet i fjor økte skattene med ti milliarder i sitt alternative budsjett, klarte de ikke å innfri sitt eget løfte om tolv milliarder mer til sykehusene. Det viser at Ap opererer med TV-milliarder – altså penger som kun kan brukes i denne typen debatter.

Bare tull, svarer Michalsen.

– Folk kan bare gå tilbake i våre alternative budsjetter – der har vi gjort rede for hver eneste krone, sier han.

Vil ha ekspertpanel

I debatten tok begge til orde for å etablere et norsk ekspertpanel. Panelets jobb skal være å la alvorlig syke og deres pårørende få sin sak vurdert før de går i gang med nye behandlingsstudier eller deltar i kliniske studier.

Hvis panelet godkjenner behandlingen, vil staten dekke dette.

Tirsdag fortalte TV 2 historien om alvorlig kreftsyke Kira (8). Legene hadde bedt familien ta farvel med den alvorlig kreftsyke jenta, men ny behandling i Mexico har gjort den lille jenta bedre.

– Norge ligger langt bak hva gjelder kliniske studier og å gi utprøvende behandlinger til en pasient før den aktuelle behandlingen blir godkjent, sier Michalsen.

Høie viser til at hans regjering har bidratt til å snu utviklingen hva gjelder pasienter som deltar i kliniske studier.

– I 2016 snudde den negative utviklingen og vi ser at den positive trenden fortsetter i 2017. Dette er et område som er prioritert, sier Høie.