Har blitt bedre med behandling i utlandet:

Norske leger hadde gitt opp og ba familien ta farvel med Kira (8)

Behandling i Mexico har gjort alvorlig kreftsyke Kira (8) bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha bodd flere år i utlandet skulle familien Brown Augdal endelig flytte hjem. For August (11) og Kira (8) betydde det å begynne på norsk skole for første gang.

Men allerede første skoledag begynte Kira å klage på hodepine.

– Hver dag måtte vi komme og hente henne fordi hun hadde vondt i hodet, forteller pappa Trond Augdal.

Rask oppsøkte familien lege og de ble videresendt til Drammen sykehus og Rikshospitalet.

– Der kunne de dessverre konstantere at det var en svulst på hjernen, og hver gang vi fikk nyheter var det bare dårligere nytt, sier faren.

Tok farvel

Etter måneder med cellegift og strålebehandling, ble Kira brått dårligere.

– Til den første strålebehandling gikk hun på rulleskøyter inn. Etter hvert måtte vi bære henne, forteller Augdal.

Til slutt var det ikke mer norske leger kunne gjøre, og foreldrene fikk beskjed om å ta farvel med datteren i januar.

I fjor sommer dro familien på Norgesferie før Kira og storebror August skulle starte på skolen.
I fjor sommer dro familien på Norgesferie før Kira og storebror August skulle starte på skolen. Foto: privat

– Hun sluttet etter hvert å bevege seg og hun fikk en del spasmer. Mot midten av januar var vi overbevist om at hennes siste time var kommet. Vi tok farvel med Kira og brødrene tok farvel med henne, forteller han.

Dro til Mexico

Mens familien trodde de var i ferd med å miste datteren, ble Kira plutselig bedre. Gjennom et internasjonal nettverk av familier i samme situasjon, hadde Trond og kona Jennifer Brown fått høre om en kreftbehandling ved et privat sykehus i Mexico med svært lovende resultater.

Allerede dagen etter siste statusoppdatering på Rikshospitalet, bestemte de seg for å dra.

For at Kiras brødre, Jasper (6) og August (11), skal få et så normalt liv som mulig, bor de i Asker sammen med faren. Moren bor sammen med datteren i Mexico hvor behandling nå pågår.

Spleiselag

Svulsten har blitt mindre. I stedet for å motta tradisjonell cellegift gjennom blodet, får Kira nå injisert immunterapi og cellegift gjennom lymfen og direkte til svulsten.

Men denne behandlingen er svært kostbar, allerede har familien brukt over én million kroner. Gjennom Facebook-gruppen «Kira Fierce» har venner og bekjente donert penger slik at familien skal ha råd til å benytte seg av tilbudet som finnes i Mexico.

– Støtten vi har fått er helt overveldende. Vi er helt avhengig av den og vi ser at Kira blir bedre, sier mamma Jennifer Brown.

Nå har familien kommet til et kritisk punkt. Pengene tar snart slutt. Til sammen må Kira ha seks behandlinger med immunterapi og deretter flere runder med cellegift. Nå er det kun penger igjen til to behandlinger.

– Det er helt grusomt å måtte be om penger, i hvert fall så mye penger, sier moren.

Ikke dokumentert vitenskapelig

Fordi behandlingen på sykehuset i Mexico ikke er dokumentert gjennom vitenskaplige studier og fordi norske myndigheter ikke har tilgang på informasjon rundt behandlingen, vil de heller ikke betale for den.

Jennifer Brown forteller at familien har vært gjennom en lang prosess før de gikk til det skrittet hvor de måtte be om mer penger.

Kira før hun ble syk. Foto: Privat
Kira før hun ble syk. Foto: Privat

– Men når det gjelder livet til ditt eget barn gjør du hva som helst. Hva som helst, sier hun.

Familien delt i to

Mens Kira kjemper sin livs kamp sammen med moren i Mexico, forsøker faren å skape en normal hverdag for de to sønnene i Asker.

– Vi savner henne og vi savner mamma, sier August Brown Augdal (11). Sammen med lillebror Jasper Brown Augdal (6) hadde han første skoledag i dag.

– Det er vanskelig, det er akkurat som man lever i to verdener. Det å tenke på hva Kira går gjennom i Mexico er forferdelig trist, samtidig så skal jeg være her for sønnene mine, sier Trond Augdal.

Han tør ikke tenke hva som skjer dersom familien ikke får nok penger til å kunne fortsette behandlingene.

– Det er nå elleve måneder siden hun først fikk diagnosen, og vi er ihvertfall der at hun får behandling som åpenbart har hjulpet henne. Det har gitt oss håpet tilbake, sier han.

– Hva gjør dere hvis ikke det kommer inn mer penger nå?

– Jeg vet ikke. Rett og slett. Jeg vet ikke hva vi skal gjøre.