Alans største ønske er å eie en bobil. I dag bor han i teltleiren i Aberdeen, og får metadon for å bekjempe heroinavhengigheten. (AP Photo/David Goldman)
Alans største ønske er å eie en bobil. I dag bor han i teltleiren i Aberdeen, og får metadon for å bekjempe heroinavhengigheten. (AP Photo/David Goldman) Foto: David Goldman
Aberdeen ligger langs Chehalis River og hadde sine glansdager på 20-tallet. (AP Photo/David Goldman)
Aberdeen ligger langs Chehalis River og hadde sine glansdager på 20-tallet. (AP Photo/David Goldman) Foto: David Goldman
Pete Rasmussen (58) jobbet som skogsarbeider, men har vært arbeidsløs i over ett år. Han trenger hofteoperasjon, og frykter helsereformer skal sette ham i en enda vanskeligere situasjon. (AP Photo/David Goldman)
Pete Rasmussen (58) jobbet som skogsarbeider, men har vært arbeidsløs i over ett år. Han trenger hofteoperasjon, og frykter helsereformer skal sette ham i en enda vanskeligere situasjon. (AP Photo/David Goldman) Foto: David Goldman
Sarah Monroe er prest i Aberdeen. Hun har tatovert minner over de i menigheten som har dødd unge. (AP Photo/David Goldman)
Sarah Monroe er prest i Aberdeen. Hun har tatovert minner over de i menigheten som har dødd unge. (AP Photo/David Goldman) Foto: David Goldman
En mann sitter i Kurt Cobain Memorial Park i Aberdeen, og snakker med seg selv. (AP Photo/David Goldman)
En mann sitter i Kurt Cobain Memorial Park i Aberdeen, og snakker med seg selv. (AP Photo/David Goldman) Foto: David Goldman
Colin Czichas spiller mens han venter på en venn som skal bli kjørt til arbeid. De bor begge i en teltleir i byen. (AP Photo/David Goldman)
Colin Czichas spiller mens han venter på en venn som skal bli kjørt til arbeid. De bor begge i en teltleir i byen. (AP Photo/David Goldman) Foto: David Goldman
Kjæresten til Misty Micheau Bushnell døde to dager før dette bildet ble tatt. De bodde sammen i teltleiren. (AP Photo/David Goldman)
Kjæresten til Misty Micheau Bushnell døde to dager før dette bildet ble tatt. De bodde sammen i teltleiren. (AP Photo/David Goldman) Foto: David Goldman
Chris Burkett samler brukte nåler under et oppryddingsprosjekt iverksatt i distriktet. (AP Photo/David Goldman)
Chris Burkett samler brukte nåler under et oppryddingsprosjekt iverksatt i distriktet. (AP Photo/David Goldman) Foto: David Goldman
For ett år siden hadde Staci Hadley og kjæresten Deric Hensler jobber, hus, og penger på konto. Nå har de ingenting. – Det er villt hvordan ting kan eskalere helt ut av kontroll, sier Hadley til AP. (AP Photo/David Goldman)
For ett år siden hadde Staci Hadley og kjæresten Deric Hensler jobber, hus, og penger på konto. Nå har de ingenting. – Det er villt hvordan ting kan eskalere helt ut av kontroll, sier Hadley til AP. (AP Photo/David Goldman) Foto: David Goldman
Staci Hadley og Deric Hensler bor i bilen sin. For ett år siden hadde begge blitt nyktre og bodde i egen bolig. Så mistet de jobben og hadde ikke lenger råd til metadon. (AP Photo/David Goldman)
Staci Hadley og Deric Hensler bor i bilen sin. For ett år siden hadde begge blitt nyktre og bodde i egen bolig. Så mistet de jobben og hadde ikke lenger råd til metadon. (AP Photo/David Goldman) Foto: David Goldman

Folk drukner i fortvilelse og håper Trump er redningen

Dop, død og fattigdom har fått desperate amerikanere til å håpe at Trump er presidenten som kan snu den negative utviklingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stacie Blodgett (59) stemte på Donald Trump. Hun er en av mange som har mistet all tiltro til politikere og det etablerte systemet.

Håpløs fattigdom

Fanget i fattigdom, uten håp om en bedre hverdag, har millioner snudd seg til mannen som selv er i opposisjon til det etablerte, Donald Trump.

Men så langt har presidenten ikke levd opp til håpet. Innbyggerne i Aberdeen i staten Washington er like fortvilte.

Associated Press (AP) har besøkt byen og snakket med flere av de som sliter.

– Har han gjort noe bra i det hele tatt? Har han? spør hun.

Dop, selvmord og kriminalitet

Hun håper Trump forstår hva som står på spill i områder som Aberdeen. Det er dobbelt så mange overdosedødsfall i distriktet, som ellers i USA. Mennesker som før hadde jobb og bolig lever nå i fattigdom.

– Der twitrer han fornærmelser mot senatorer og CNN. Her har naboer blitt nødt til å bo i bilene sine, sier hun.

Stacie Blodgett (59) har bodd hele livet i Aberdeen, og ser fattigdommen som griper mer og mer om seg i byen.
Stacie Blodgett (59) har bodd hele livet i Aberdeen, og ser fattigdommen som griper mer og mer om seg i byen.

Blodgett eier en antikvitetsbutikk. Utenfor står en bil full av kasser og noen tøystykker hengt opp foran vinduene. Noen bor der. Rundt hjørnet har det vokst fram en teltleir. Hjemløse har samlet seg i parken. Mange av dem har barn, noen er narkomane, og kriminalitet er vanlig.

Tror på Trump

Mange tror fortsatt at Trump skal klare å snu situasjonen, men det eksisterer en underliggende frykt for hva som vil skje hvis han ikke klarer det. Splittelsen i samfunnet er allerede stor.

Kjernevelgeren til Donald Trump er en eldre, hvit mann med lav utdanning, bosatt i distriktene. Den amerikanske drømmen ble vekket til live igjen. Trump lovet lavere skatter til middelklassen, og flere jobber. Han har også lovet å gripe tak i den nye epidemien; narkotikaoverdoser.

I USA dør 142 mennesker av narkotikaoverdose hver dag. En økende andel av dem er i Aberdeen. 59 år gamle Blodgett er født og oppvokst i byen, og i hennes livstid har andel mennesker som dør av narkotika- og alkoholmisbruk blitt firedoblet.

Et kart laget av sosiolog Shannon Monnat viser en tydelig sammenheng mellom stater Trump vant, og stater med høyest antall dødsfall knyttet til selvmord eller alkohol- og narkotikamisbruk.

Kollapset økonomi

Aberdeen er mest kjent for å være hjembyen til Kurt Cobain. Vokalisten i Nirvana som skjøt seg selv i 1994. Byens økonomi som var basert på tømmervirksomhet, kollapset for noen tiår siden, og har aldri kommet på fote igjen.

En fjerdedel av barna vokser opp i fattigdom. Bare 15 prosent av de som velger å bli boende i byen har høyere utdannelse. Selvmordsraten er høy.

Grays Harbor County var en av USAs mest lojale demokrat-bastioner, men i fjor fikk republikanerne flertall for første gang på 90 år.

– Folk sa: «Denne fyren skal fikse det. Han skal forandre alt. Gjøre landet bedre igjen», sier Blodgett til AP.