Stacie Blodgett (59) stemte på Donald Trump. Hun er en av mange som har mistet all tiltro til politikere og det etablerte systemet.

Håpløs fattigdom

Fanget i fattigdom, uten håp om en bedre hverdag, har millioner snudd seg til mannen som selv er i opposisjon til det etablerte, Donald Trump.

Men så langt har presidenten ikke levd opp til håpet. Innbyggerne i Aberdeen i staten Washington er like fortvilte.

Associated Press (AP) har besøkt byen og snakket med flere av de som sliter.

– Har han gjort noe bra i det hele tatt? Har han? spør hun.

Dop, selvmord og kriminalitet

Hun håper Trump forstår hva som står på spill i områder som Aberdeen. Det er dobbelt så mange overdosedødsfall i distriktet, som ellers i USA. Mennesker som før hadde jobb og bolig lever nå i fattigdom.

– Der twitrer han fornærmelser mot senatorer og CNN. Her har naboer blitt nødt til å bo i bilene sine, sier hun.

Stacie Blodgett (59) har bodd hele livet i Aberdeen, og ser fattigdommen som griper mer og mer om seg i byen.
Stacie Blodgett (59) har bodd hele livet i Aberdeen, og ser fattigdommen som griper mer og mer om seg i byen.

Blodgett eier en antikvitetsbutikk. Utenfor står en bil full av kasser og noen tøystykker hengt opp foran vinduene. Noen bor der. Rundt hjørnet har det vokst fram en teltleir. Hjemløse har samlet seg i parken. Mange av dem har barn, noen er narkomane, og kriminalitet er vanlig.

Tror på Trump

Mange tror fortsatt at Trump skal klare å snu situasjonen, men det eksisterer en underliggende frykt for hva som vil skje hvis han ikke klarer det. Splittelsen i samfunnet er allerede stor.

Kjernevelgeren til Donald Trump er en eldre, hvit mann med lav utdanning, bosatt i distriktene. Den amerikanske drømmen ble vekket til live igjen. Trump lovet lavere skatter til middelklassen, og flere jobber. Han har også lovet å gripe tak i den nye epidemien; narkotikaoverdoser.

I USA dør 142 mennesker av narkotikaoverdose hver dag. En økende andel av dem er i Aberdeen. 59 år gamle Blodgett er født og oppvokst i byen, og i hennes livstid har andel mennesker som dør av narkotika- og alkoholmisbruk blitt firedoblet.

Et kart laget av sosiolog Shannon Monnat viser en tydelig sammenheng mellom stater Trump vant, og stater med høyest antall dødsfall knyttet til selvmord eller alkohol- og narkotikamisbruk.

Kollapset økonomi

Aberdeen er mest kjent for å være hjembyen til Kurt Cobain. Vokalisten i Nirvana som skjøt seg selv i 1994. Byens økonomi som var basert på tømmervirksomhet, kollapset for noen tiår siden, og har aldri kommet på fote igjen.

En fjerdedel av barna vokser opp i fattigdom. Bare 15 prosent av de som velger å bli boende i byen har høyere utdannelse. Selvmordsraten er høy.

Grays Harbor County var en av USAs mest lojale demokrat-bastioner, men i fjor fikk republikanerne flertall for første gang på 90 år.

– Folk sa: «Denne fyren skal fikse det. Han skal forandre alt. Gjøre landet bedre igjen», sier Blodgett til AP.