Tidligere byråd kritiserer manglende sikringstiltak på Karl Johans gate.
Tidligere byråd kritiserer manglende sikringstiltak på Karl Johans gate. Foto: Mari Hvattum

I strupen på kollegaene etter TV 2-debatt:

– Ufattelig passivt å ikke terrorsikre Karl Johan bedre

Ola Elvestuen (V) var med i planleggingen av å sikre Oslo sentrum bedre. Nå er han forbløffet over at planene ikke følges opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ufattelig passivt både fra Oslo kommune og regjeringen å ikke sikre Karl Johansgate bedre, sier Ola Elvestuen (V).

Elvestuen er nestleder i Venstre og var byråd for miljø og samferdsel i Oslo fra 2011 til 2013. Han jobbet da blant annet med en plan for hvordan Oslos fellesområder kunne sikres bedre.

– Du vil aldri kunne sikre deg mot alt, men det handler om å heve terskelen og begrense omfanget hvis noe kunne skje, sier han.

Som byråd var han i 2013 på besøk i London for å lære om hvordan sikring av byens befolkning kan kombineres med utsmykning og praktiske elementer, som for eksempel sitteplasser og sykkelstativ. Det ble utarbeidet en rapport i 2014, men etter det har det skjedd lite med Karl Johans gate.

Må unngå å vente på hverandre

Søndag kveld ble Jonas Gahr Støre og Erna Solberg spurt om den manglende sikringen av blant annet Karl Johans gate i en utspørring på TV 2. Terrorangrepet på La Rambla i Barcelona har igjen aktualisert spørsmålet.

Ola Elvestuen etterlyser at politikerne tar ansvar for sikring av Karl Johansgate.
Ola Elvestuen etterlyser at politikerne tar ansvar for sikring av Karl Johansgate.

Støre og Solberg var tydelige på at det er politiet som må vurdere hvilke sikkerhetstiltak som skal settes inn. Det er Elvestuen uenig i.

– Er det én ting vi må gjøre, er det å unngå å vente på hverandre i denne saken. Det er fullt mulig å gjøre tiltak uten at det begrenser åpenhet, varelevering og tilgjengelighet i sentrum. Men vi kan ikke sitte å vente på politiet i denne saken. Det må være en politisk prioritet, ellers skjer det ingenting, sier han.

TV 2 var før helgen i kontakt med både Oslo-politiet og Raymond Johansen som er byråd i Oslo kommune. De er tydelige på at det gjøres løpende vurderinger, men at det per nå ikke foreligger en konkret plan om å sette inn tiltak i Karl Johans gate.

– Det typiske er at man venter på at noen skal ta initiativ, men byrådslederen og regjeringen må ta det initiativet nå, slik at vi kommer videre i denne saken, sier Elvestuen.

Han reagerer på at politikerne snakker mye om sikring av både Storting og nye regjeringsbygg, mens at de ikke prioriterer sikring av fellesområdene. På byrådens nettsider står det presisert at byrådslederen har et overordnet ansvar for beredskap.

Fem angrep

Siden i fjor sommer har fem storbyer blitt rammet av terrorister som kjører inn i folk mens de vandrer i travle handlegater. Norges paradegate står fortsatt åpen.

Argumentene mot å begrense fremkommelighet er at det blant annet vil gå ut over varelevering. Når TV 2 snakker med folk som beveger seg Oslos paradegate, er det mange som mener vi ikke skal la frykten for terror skremme oss til å bygge murer.

Nils Petter Lokreim er sjåfør og leverer varer til butikker blant annet i Karl Johan. Han er skeptisk til å sette opp hindringer.

– Det virker jo som om dette er det nye foretrukne for terroristene, men det er umulig å sikre seg hundre prosent. Vi kan jo ikke sperre oss inne og de vil alltid finne på noe nytt, sier han.

Byrådsleder Raymond Johansen bruker samme argumentasjon.

Sjåfør Nils Petter Lokreim tror terroristene alltid vil finne nye metoder for å ramme sivile.
Sjåfør Nils Petter Lokreim tror terroristene alltid vil finne nye metoder for å ramme sivile. Foto: Mari Hvattum

– Vi følger rådene politiet kommer med, hvis de gjør det, sier han til TV 2.

Men han er skeptisk til å sette inn permanente hindringer i bybildet.

– Vi vil at Oslo skal være en åpen og tilgjengelig by. Ingen ønsker en hermetisk lukket by, og terroren har vist at den trenger seg frem på ulike måter. Det er ikke mulig å sikre seg fullstendig mot dette.

Elvestuen kjøper ikke de argumentene.

– Dette handler ikke om å la seg skremme. Det handler om smart byutvkling som tar inn kloke framtidsvisjoner i vurderingene, sier han.

Ny vurdering

Raymond Johansen trekker frem at det settes inn ekstra sikringstiltak ved spesielle tilstelninger, som for eksempel 17. mai. Etter flere henvendelser til Oslo kommune sier Raymond Johansen til TV 2 at det om ikke lenge skal holdes et møte for å vurdere behovene utifra dagens trusselsituasjon.

– Vi setter oss nå ned med fagkompetansen i politiet, vår egen beredskapsetat, plan- og bygningsetaten og bymiljøetaten for å se på om det er behov for ytterligere sikringstiltak, sier han.