sandra borch måtte ta pause fra politikken:

– Du kan gjerne få kreft. Jeg håper at noen lager kåpe av deg

Netthets gjorde at Sandra Borch måtte ta en tre år lang pause fra politikken. Nå tar flere toppolitikere et kraftig oppgjør med nettrollene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 møter Sandra Borch på en kafé i Tromsø. Der viser hun et eksempel på en melding hun har fått:

«Sandra Borch kan gjerne få kreft for min del. Jeg heiser flagget den dagen det skjer. Håper noen lage kåpe eller varme hansker av henne også».

– De som skriver sånt må være klar over at det sitter et menneske og leser dette, sier Borch.

Ifølge ekspert på sosiale medier, Cecilie Staude, opplever stadig flere av oss netthets. Hun har ingen tro på at hetsen vil avta med det første.

– Økt bruk av sosiale medier senker terskelen for ytringer. Det handler om å bygge holdninger og å skape en forståelse for at det er de samme spillereglene i sosiale medier som andre steder i samfunnet, sier hun.

Hemmelig adresse

For tre år siden var Sandra Borch leder av Senterungdommen, men etter hvert ble hetsen så brutal at hun trakk seg ut av politikken.

Grunnen til at vi møter henne på en kafé er at hun ikke kan risikere at folk får vite hvor hun bor.

Tidligere leder for Senterungdommen, Sandra Borch.
Tidligere leder for Senterungdommen, Sandra Borch. Foto: NTB Scanpix

– I en periode var det ganske tøft. Jeg hadde hemmelig adresse og skjult telefonnummer, og jeg følte jeg ikke trygg ute om kvelden, sier hun.

Nå er 29-åringen på vei inn i politikken igjen. Borch ligger an til å få fast plass på Stortinget etter valget.

– Jeg har lært av dette, men det er utrolig skuffende å se at dette pågår fortsatt. Kanskje ikke bare mot offentlige personer, men også mot dagens unge generasjon som ikke har det samme støtteapparatet i ryggen, sier hun.

#Skjerpdeg

Nå tar toppolitikerne et oppgjør med den pågående netthetsen. På hver sin plakat har de skrevet sin beskjed til nettrollene.

– #Tenk deg om, oppfordrer statsminister Erna Solberg.

– #Tenk før du skriver, oppfordrer justisminister Per-Willy Amundsen.

– #Ville du sagt det samme ansikt til ansikt?, spør Knut Arild Hareide.

– #Skjerp deg, skriver Høyres Heidi Nordby Lunde.

– #Ta en bolle, slutt å trolle, sier Oslo-ordfører Marianne Borgen.

– #Skjerpings, skriver Venstres Abid Raja, som utdyper:

– Kommentarene som kommer kan være ganske stygge noen ganger. De kommer med nedrige bemerkninger om både kjønnsorganer og opphavet mitt. Noen ganger går de løs på familiemedlemmer og barna mine, og da må man skjerpe seg altså, sier Raja.

Kripos vil ha tips

Med satsingsprosjektet Nettptatruljen jobber Kripos med å få bukt med den verste hetsen.

– Hvis man velger å ikke gjøre noe med dette, vil det bare eskalere. Vi håper at dette vil demme opp for hetsen, og at man over tid vil se en bedring når folk blir mer modne i sosiale medier, sier politioverbetjent Emil Jenssen.

Kripos ber folk bli flinkere til å si fra når man ser at andre blir hetset på nett.

– Folk tør tipse oss om netthets og hatefulle ytringer som rammer andre enn dem selv. Det er et samfunnsansvar, sier Jenssen.

De oppfordrer alle som mottar hatefulle ytringer til å anmelde. Ytringer som før ikke var straffbare, kan være det i dag. Årsaken er at internett nå er å regne som et offentlige rom.