Tanker opp for å spyle ned Veslemannen

MANNEN/ÅLESUND (TV 2): I et spektakulært NVE-prosjekt skal vann fra denne tanken få deler av fjellet Mannen i Romsdalen til å rase ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er veldig spente på om dette vil fungere. Håpet er at vannmengdene skal destabilisere fjellet tilstrekkelig til at det raser, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE.

Han står oppe på det mye omtalte fjellet Mannen i Romsdalen og viser frem en gedigen vanntank på 20 000 liter. Litt lenger ut på kanten av stupet står ytterligere to blå vanntårn på til sammen 18 000 liter.

– Dette er vann som vi via slanger skal føre ned i sprekkene i det ustabile fjellet Veslemannen i håp om å få utløst et fjellskred, sier Blikra til TV 2.

Veslemannen er et parti av fjellet Mannen i Romsdalen, som står i fare for å rase ut og fylle dalen med ti millioner kubikkmeter med stein. Dette kan føre til en oppdemming av elva Rauma og en etterfølgende flomkatastrofe.

– Et ras fra Veslemannen er et langt mindre scenario og være på opptil 200 000 kubikk, opplyser NVE.

Nå tankene fylt opp og alt klart for å teste ut det helt spesielle vannprosjektet.

– Vannet til tankene pumpes opp fra et fjellvann 250 meter nedenfor selve Mannen. Det blir kontinuerlig tilførsel av vann til tankene mens vi fører vannet ned i det ustabile området, forklarer Blikra.

NVE overvåker kontinuerlig den minste bevegelse i fjellet, og venter nå på kraftig regn.

Disse to tankene på 9 000 liter hver står helt på kanten av Mannen
Disse to tankene på 9 000 liter hver står helt på kanten av Mannen Foto: Kristian Haug Hansen

– Det er været som avgjør når vi kan teste ut den kunstige vanntilførselen. Det er ganske store bevegelser i Veslemannen allerede, slik at ved neste store nedbørperiode vil vi sannsynlig vil måtte øke farenivået og da tilføre ekstra vann for å få utløst et skred, forklarer Blikra.

Blikra håper at de snart blir kvitt Veslemannen.

– Det er jo ingen god situasjon for de som bor nede i dalen og stadig må evakuere. Det er såpass store bevegelser vi har og en del av fjellet må rase snart, håper sjefgeologen i NVE.

Ifølge Blikra er det ingen fare for at selve Mannen skal rase ut som følge av tilførsel av vann i området ved Veslemannen.

– Vi ser at stor bevegelse i Veslemannen ikke vil påvirke det området. Av den grunn våger å sette igang tiltak fordi det vil kunne rase isolert sett fra Veslemannen, og vi har god kontroll på resten, sier Lars Harald Blikra.