BAKMANN: Imamen Abdelbaki es Satty har trolig blitt radikalisert av én av terroristene som sto bak angrepet i Madrid i 2004.
BAKMANN: Imamen Abdelbaki es Satty har trolig blitt radikalisert av én av terroristene som sto bak angrepet i Madrid i 2004. Foto: AP/JOSEP LAGO

«Hjernen» bak Barcelona-angrepet kobles til Madrid-terroren i 2004

Imamen Abdelbaki es Satty satt fengslet sammen med Madrid-terrorist Rachid Aglif.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

14 mennesker ble drept og minst 50 skadd i torsdagens terrorangrep i Barcelona og Cambrils.

Spansk politi jobber fortsatt med å kartlegge terroristene og deres bakgrunn.

Radikalisert

Én av terroristene, som antas å være «hjernen» bak angrepet, er imamen Abdelbaki es Satty (45), skriver Sky News.

Han er trolig blant de som har stått for organiseringen av angrepet, og beskrives som én av hovedmennene bak terrorcellen i Katalonia.

Imamen skal selv ha radikalisert de elleve terroristene i cellen, som holder til i byen Ripoll i Katalonia, hvor Es Satty var imam i én av byens moskeer.

Spansk politi mener terrorcellen på 12 menn har planlagt terrorangrepene i minst seks måneder.

Abdelbaki es Satty ble i 2007 arrestert for narkotikasmugling fra Marokko til Spania. Han fikk en dom på fem år.

I fengselet møtte han Rachid Aglif, én av terroristene som ble dømt etter terrorangrepet i Madrid 11. mars 2004, hvor 192 mennesker ble drept og tusenvis skadd. Gruppen, som sto bak det verste terrorangrepet i Spanias historie, ble koblet til terrorgruppen Al-Qaida, og Aglif ble dømt til 18 års fengsel.

Es Satty og Aglif skal ha møttes i fengslet, hvor Aglif, blant flere andre, har påvirket Es Satty.

Den spanske avisen El Mundo skriver at de to fikk et nært forhold i fengselet.

Imamens navn skal ifølge spanske etterretningskilder også ha dukket opp i «Operasjon Jackal», hvor fem ekstremister ble dømt for å ha rekruttert unge menn til terrorgrupper.

To døde i eksplosjon

BBC skriver at Es Satty forlot moskeen i Juni, grunnet en lengre reise til hjemlandet Marokko – men flere av de lokale innbyggerne skal ha sett Es Satty i Ripoll like før terrorangrepet.

BOLIG: Leiligheten hvor antatt bakmann, Abdelbaki Es Satty, bodde i byen Ripoll, ble undersøkt av spansk politi. REUTERS/Susana Vera
BOLIG: Leiligheten hvor antatt bakmann, Abdelbaki Es Satty, bodde i byen Ripoll, ble undersøkt av spansk politi. REUTERS/Susana Vera Foto: Susana Vera

Det er fortsatt uklart om Es Satty lever.

Onsdag forrige uke gikk det av en eksplosjon i byen Alcanar, omkring 200 kilometer sør for Barcelona. Spansk politi tror eksplosjonen var et uhell, og to lik er funnet på åstedet. Én av dem kan være Es Satty.

Det ble funnet 120 gassbeholdere på stedet, som politiet mener skulle vært brukt i et angrep.

Fire av de mistenkte terroristene er pågrepet, fem er drept av politiet og to ble drept i eksplosjonen. Sjåføren av varebilen, Younes Abouyaaquoub (22), er forsatt på frifot.

To av terroristene, brødrene Mohamed og Omar Hychami, ble skutt og drept av spansk politi i Cambrils. Deres far, Hecham Igasi, mener bestemt at det er imamen Es Satty som har radikalisert sønnene hans.

Terrorgruppen IS har tatt på seg skylden for angrepet, men det er fortsatt uklart hvor nær koblingen mellom terrorcellen i Ripoll og IS er.