NY NEDTUR: Tilbakegangen fortsetter for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet på fersk TV 2-gallup. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NY NEDTUR: Tilbakegangen fortsetter for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet på fersk TV 2-gallup. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Ny gallupsmell for Støre

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet går tilbake på fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med 21 dager igjen til valget krymper forspranget til Jonas Gahr Støre kraftig på målingen Kantar TNS har laget for TV 2.

Velgerflukt fra Støre

Jonas Gahr Støre ble kåret til vinner både av den første statsministerduellen på TV 2 og den første partilederdebatten på NRK, men velgerne ser ut til å være uenige.

På den ferske målingen Kantar TNS har laget for TV 2 går Arbeiderpartiet tilbake 1,9 prosentpoeng til 28,4 prosent. Så lav oppslutning har ikke Arbeiderpartiet hatt siden før stortingsvalget i 2013.

Sammenligner vi intervjuene gjort før og etter tv-duellen og debatten mandag, peker pilene ned for Støre og opp for flere av de andre partiene.

Kjetil Løset blogger: Derfor sliter Arbeiderpartiet

– Jeg må bare ha øynene fokusert på 11. september. Jobbe hardt med alle mine og jeg har tro på at vi kan komme oppover. Så er det en trøst i dette at det er flertall for skifte, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2.

Senterpartiet faller

Senterpartiet får en oppslutning på 10,5 prosent, en klar tilbakegang fra begynnelsen av forrige uke da de hadde 12,6 prosent.

Selv om oppslutningen fortsatt er høy har ikke partileder Trygve Slagsvold Vedum fått lavere oppslutning siden februar i år.

Bakgrunnstallene viser at det er færre tidligere senterpartivelgere som sier de vil stemme på partiet enn det har vært på lenge.

Beste på seks år

Vinneren på venstresiden er SV og Audun Lysbakken som kan notere seg for en fremgang på hele 2,8 prosentpoeng til 6,8 prosent.

Så gode tall har ikke SV hatt på over seks år. Sist partiet ble målt til 6,4 prosent var i juni 2011 og nivået er klart bedre enn partiet fikk i den første målingen i valgkampen.

Fremgangen skyldes først og fremst at langt flere tidligere SV-velgere ser ut til ville stemme på partiet, mens det er færre som gå til Arbeiderpartiet.

Borgerlig fremgang

Selv om det fortsatt er rødgrønt flertall med 85 mandater, eller 90 om vi inkluderer Rødt og De Grønne, haler partiene som har pekt på sittende statsminister Erna Solberg innpå.

Høyre går frem med 2,3 prosentpoeng til 23,8 prosent. Noe av forklaringen at flere tidligere høyrevelgere ser ut til å ville stemme på partiet.

SJEKK DITT FYLKE: Disse ville kommet inn på Stortinget

– Det er en god start på valgkampen for Høyre. Vi har gått frem på mange målinger. Vi har tre uker igjen, vi skal slåss hardt, sier statsminister Erna Solberg (H).

Fremskrittspartiet går derimot tilbake 1,0 til 12,7 prosent, som skyldes at en større andel av velgerne fra forrige valg har satt seg på gjerdet.

Mens KrF i den første valgkampmålingen havnet under sperregrensa klatrer Knut Arild Hareides parti til 5,3 prosent en fremgang på 1,4 prosentpoeng.

Venstre under streken

Dramaet rundt Venstre som kan bli valgets joker er tydelig. etter at de for en uke siden havnet over sperregrensa for andre gang i år, er de igjen under med 3,5 prosent (- 0,9).

Det ville gitt venstre 2 mandater i Oslo og Akershus, mens TV 2s beregninger viser at nestleder Terje Breivik ville manglet 336 stemmer for å kapre mandat i Hordaland. Det er omtrent det samme som tidligere partileder Lars Sponheim manglet for å komme inn i Hordaland da Venstre i 2009 falt under sperregrensa og Sponheim forsvant fra politikken.

Rødt får en oppslutning på 3,8 prosent (- 0,8), De grønne 3,4 (+ 0,3) og andre partier og lister 2,2 (- 0,1).

I gruppen andre finner vi denne gang respondenter som har oppgitt Kystpartiet, Pensjonistpartiet, Liberalistene, Piratpartiet, NKP og Nordmørslista.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 976 stemmeberettigede i tidsrommet 14. - 18. august. 75,6 prosent oppga partipreferanse.

Målingen gir en oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2013.

Endringer i styrkeforholdet mellom partiene mellom to valg tilskrives gjerne tre sammensatte forhold: a) Velgere som endrer partipreferanse: Disse er aktive ved begge valg, og holder fast ved samme parti eller bytter parti. b) Mobilisering av nye og gamle velgere: Mange velgere setter seg i sofaen ved ett eller flere påfølgende valg. c) Endringer i sammensetningen av den stemmeberettigede befolkningen. Ved hvert valg kommer fire årskull nye velgere til elektoratet.

Partibarometeret fanger disse endringene ved å kartlegge velgernes stemmeadferd og partisympati dersom det var stortingsvalg i dag, og sammenstiller disse med velgeradferden ved det foregående stortingsvalg. Endringene vurderes både i forhold til velgermobilisering generelt sett, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere.

Feilmarginen på målingen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.