FÅR IKKE LØPE FRITT: Hunden Fyr må holdes i bånd i Gjerdrum kommune. Men om matmor Kristin Prestrud går ti skritt over grensen til Sørum, kan hunden slippes løs. Foto: Gorm Røseth/TV 2
FÅR IKKE LØPE FRITT: Hunden Fyr må holdes i bånd i Gjerdrum kommune. Men om matmor Kristin Prestrud går ti skritt over grensen til Sørum, kan hunden slippes løs. Foto: Gorm Røseth/TV 2

Båndtvang-kaos i norske kommuner

SØRUM/GJERDRUM (TV 2): Det er nesten umulig for hundeeiere å vite hvilke regler som gjelder der de oppholder seg med sin hund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra og med mandag kan hundeeiere gå med hunden løs. Da oppheves nemlig den generelle båndtvangen, som gjelder fra og med 1. april til og med 20. august i hele landet.

Men i 192 av landets kommuner har man utvidet reglene i større eller mindre grad. Norsk Kennel Klub er kritisk til at ulike kommuner praktiserer ulike regler.

– Vi var nærmest i sjokk da vi fant ut at det er hele 192 kommuner som har utvidet reglene ut over den ordinære båndtvangen, sier administrerende direktør Trine Hage i Norsk Kennel Klub til Nyhetskanalen.

– Men det som kanskje er enda verre, er at vi ser at det er 25 kommuner som har direkte ulovlige forskrifter om båndtvang, og det er mange av de 192 som er tvilsomme. Så vi er lettere sjokkert, sier Hage.

Vanskelig å orientere seg

Hundeeier Kristin Prestrud må følge godt med når hun er ute med sine hunder Zorba og Fyr. TV 2 møter henne på grensen mellom kommunene Sørum og Gjerdrum i Akershus. I Sørum kan hundene løpe fritt fra og med mandag, men i Gjerdrum må båndet på.

– Det er forvirrende å gå på tur med hunden når det er såpass varierende regler, og det er mange ganger vanskelig å finne informasjonen som gjelder for hver kommune, sier Prestrud.

Norsk Kennel Klub har laget et kart med oversikt over reglene som gjelder i alle landets kommuner. Kommunene som har regler som klubben mistenker å være i strid med lovverket, er merket med rødt.

Mener hundehold bør oppmuntres

Trine Hage har ingen forklaring på hvorfor det er så ulike regler i rundt om i landet. Hun stiller spørsmål ved om det har vært riktig kompetanse til stede når beslutningene om utvidet båndtvang er fattet.

– En ting vi er veldig opptatt av i Norsk Kennel Klub, er at det er dokumentert at hundehold har store positive effekter både på fysisk og psykisk helse, ikke minst blant barn. Da burde samfunnet legge til rette for at det er enkelt å ha hund og ikke minst gjøre det enkelt å være en god hundeeier, sier Hage, og peker på at båndtvang kan føre til konflikt med Dyrevelferdsloven.

Må få løpe fritt

– Dyrevelferdsloven fastslår helt klart at et dyr skal ha anledning til å utøve naturlig atferd. Og for en hund finnes det ikke noe mer naturlig enn å kunne gå løs. En hund som aldri får være løs, står i fare for å utvikle atferdsproblemer. Det er umulig å oppfylle dyrevelferdsloven for oss hundeeiere når det er helårs båndtvang, sier Hage.

Hun understreker at klubben selvsagt respekterer de generelle reglene om båndtvang, som skal beskytte fugl, vilt og beitedyr i den sårbare perioden om sommeren.