Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) kaller den nye instruksen for en liten revolusjon. Nå kan politiet be Forsvaret om bistand i en krisesituasjon uten å måtte gå byråkratiske omveier.

– Vi fjerner en del ledd i beslutningskjeden slik at det skal gå raskest mulig å få gitt bistanden, sier forsvarsminister Søreide til TV 2.

Kommunikasjonssvikt

Terrorhandlingene i Spania føyer seg inn i rekken av terroranslag i Europa de siste årene.

Da terroren rammet Oslo og Utøya i 2011, ble det avdekket store svakheter i kommunikasjonen mellom de ulike etatene. Skulle noe lignende skje igjen, vil politiet fra 1. september kunne be om direkte bistand fra Forsvaret.

– Prosedyrene blir forenklet. Det blir lettere for politiet å be om støtte, og det blir lettere for oss i FOH å kunne starte forberedelser på et tidligere tidspunkt, sier Rune Jakobsen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

Kan jobbe smartere

Marinejegerkommandoen er en av Forsvarets spesialstyrker som vil kunne bli brukt dersom Norge blir utsatt for et terrorangrep.

– Det vi kan bistå med, er å støtte politiet med å løse kontraterroroperasjoner hvor deres ressurser ikke strekker til, sier Petter Hellesen, sjef for Marinejegerkommandoen.

Han mener Norge vil bli tryggere framover som følge av den nye instruksen.

– Ja, det tror jeg, for et av hovedpoengene med den nye instruksen er å forenkle prosedyren hvor politiet anmoder om støtte fra Forsvaret, herunder spesialstyrkene. Så det vil jo være et godt skritt i riktig retning, sier Hellesen.