BH-BONDE: Gjerdet til Anders Grande er helt fullt av BH-er. Foto: Privat
BH-BONDE: Gjerdet til Anders Grande er helt fullt av BH-er. Foto: Privat

Derfor teller Anders (50) BH-er hver kveld

På få dager har det dukket opp 160 BH-er på gjerdet til melkebonde Anders Grande. – Folk har spurt om de kan sende BH-er i posten, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis du tilfeldigvis passerer Grandan Ytre Gård i Leksvik i Nord-Trøndelag, er nok sjansen til stede for at du vil snu deg en ekstra gang.

På gjerdet til bonde Anders Grande henger det i skrivende stund hele 160 BH-er, og alt tyder på at antallet kommer til å øke.

– Gjerdet er ganske smekkfullt. Det er alle farger og fasonger, sier Grande til TV 2 i 20-tiden.

Oppdaget BH-gård på Island

Det er ikke tilfeldig at BH-ene har havnet på gjerdet til nettopp Anders Grande. Bonden har nemlig sagt at han gir 100 kroner til brystkreftsaken for hver BH som blir hengt opp på gjerdet.

Ideen til det spesielle gjerdet fikk Anders Grande da han besøkte Island i juli.

– Vi leide bil og kjørte litt rundt, og en dag passerte vi en gård med BH-er. Da våknet jeg. Jeg fikk snudd bilen og kjørte tilbake for å ta noen bilder. Moren min googlet dette, og hun fant ut at det var i forbindelse med en kreftaksjon, forklarer Grande.

Da han en dag var i fjøset etter at han hadde kommet hjem, kom Grande til å tenke på at også han burde sette opp et gjerde ved riksveien.

BH-tyv slo til

Torsdag denne uken begynte innsamlingen av BH-er. Da hang det tre stykker på gjerdet.

Men bonden oppdaget raskt at mange syntes det var grei skuring å donere undertøyet sitt. Fredag morgen hadde antallet økt til 20, og tidlig fredag kveld hang det 70 BH-er på gjerdet.

Men ikke alt går som planlagt i Leksvik. Rett før bonden skulle legge seg, telte han fangsten på gjerdet på nytt. Da var det plutselig bare 52 BH-er på plass.

– Det var ikke helt bra. Jeg la ut en melding på Facebook om at noen hadde vært å forsynt seg. Da hev folk seg på og delte i hytt og pine, sier Anders Grande.

Damer i alle aldre

Etter 50 BH-er og 5000 kroner til Kreftforeningen måtte bonden hente inn sponsorer. Da valgte en rekke folk i bygda å sponse fem BH-er hver, og i tillegg valgte både det lokale innkjøpslaget og bondelaget å trå til.

– Nå trenger jeg flere sponsorer, og pengene går jo til en god sak, fortsetter Grande.

Oppslutningen har nemlig vært langt større enn hva bonden hadde drømt om.

– Det er alt fra unge til damer på 60-70 år som kommer, sier Grande.

Han sier at gjerdet nesten er helt fullt, men at det finnes muligheter for å utvide. Planen er at BH-ene skal henge på gjerdet til Rosa sløyfe-aksjonen starter i oktober.

– Jeg håper det ikke tar helt av, men holder seg sånn passelig. Jeg har andre ting jeg skal gjøre også, sier den travle melkebonden.

At Trønder-Avisa omtalte saken, har heller ikke fått interessen til å avta.

– Lokalavisa laget sak og da lurte noen på om de kunne begynne å sende BH-er, fortsetter han.

– Jeg håper at flere bønder kan dra i gang lignende aksjoner. Det må du skrive. Litt avlastning hadde gjort seg, humrer han.

BH-GJERDE: Også fredag hang det undertøy på gjerdet til bonden i Trøndelag. Foto: Privat
BH-GJERDE: Også fredag hang det undertøy på gjerdet til bonden i Trøndelag. Foto: Privat

Takker bonden

Kreftforeningen har også fått med seg påfunnet til bonden i Trøndelag.

– Det er helt fantastisk. Dette er et godt eksempel på hvor kreative folk er når det gjelder å samle inn penger til Kreftsaken. Det er mange eksempler, og dette er et veldig godt eksempel, sier Erik Vigarder, pressesjef i Kreftforeningen, til TV 2.

Han takker bonden for initiativet.

– Vi er veldig glade for dette. Kreftforeningen er stort sett basert på innsamlede midler, og vi er veldig avhengige av påfunn som dette. Alt som kan sette fokus på kreftsaken er grunnleggende positivt, legger han til.