Det er lagt ned lys og blomster på stedet der knivstikkingen fant sted.
Det er lagt ned lys og blomster på stedet der knivstikkingen fant sted. Foto: Reuters

Knivangrep i Finland:

Etterforskes som et terrorangrep

Finsk politi føler seg «ganske sikre» på identiteten til mannen som stakk ned og drepte to personer i Åbo.

Finsk politi etterforsker nå knivangrepet i Åbo fredag ettermiddag som en terrorhandling.

Fredag kveld sa politiet at man ikke etterforsket hendelsen som et terrorangrep, men at dette heller ikke var noe man utelukke.

Lørdag morgen meldte rikskringkasteren YLE at dette var endret og at etterforskerne nå mistenker at det dreier seg om terror. Dette ble kort tid senere bekreftet av politiet selv i en pressemelding.

Ifølge YLE er en 18 år gammel marokkaner mistenkt som gjerningsmann. Han ble skutt av politiet og pågrepet etter angrepet.

I tillegg er fem andre personer pågrepet, men det er foreløpig uklart om de har forbindelser til knivangrepet.

To drept

To personer ble drept i knivangrepet, som skjedde litt før klokken 17 fredag ettermiddag i Finlands femte største by, Åbo. Ytterligere åtte personer ble skadd, blant dem to svenske statsborgere og én italiener. De to drepte var finske statsborgere.

Ved 22-tiden om kvelden gikk politiet til aksjon mot leiligheten til eieren av en mistenkelig bil som ble funnet etter angrepet, melder Reuters.

Polititet jobber nå med å undersøke de andre pågrepnes rolle i angrepet. Politiet antar at gjerningsmannen handlet alene, men utelukker ikke at andre kan ha vært involvert.

– Vi undersøker deres rolle i dette. Om de hadde noe med handlingen å gjøre eller om de bare har forbindelser til den mistenkte, sier Markus Laine i politiet til nyhetsbyrået STT. Det er uklart om noen ble pågrepet i forbindelse med ransakingen av leiligheten.

Rask pågripelse

Gjerningsmannen ble skutt i beinet av politiet og pågrepet kort tid etter knivangrepet på torget i Åbo.

Folk ble bedt om å holde seg borte fra sentrum, i tilfelle det kunne komme flere angrep. Sikkerheten ble skjerpet i resten av landet, fordi det en stund var usikkert om det kunne være flere angripere eller det kunne komme flere angrep.

Forstaden Variusso, der politiet gikk til aksjon, har en stor andel innvandrere.

Ukjent motiv

Finlands politisjef Seppo Kolehmainen sa på en pressekonferanse fredag kveld at hendelsen da ikke ble etterforsket som et terrorangrep, men han ville foreløpig ikke utelukke den muligheten.

– Motivet er ikke kjent, det er heller ikke kjent nøyaktig hva som skjedde i Åbo, sa politisjefen.

Fordømmer

Den finske regjeringen, som trådte sammen fredag kveld i forbindelse med angrepet, fordømmer det statsminister Juha Sipilä omtaler som «en meget forkastelig» og «en uvanlig alvorlig voldshandling» som har sjokkert alle finner.

Sipilä takker politiet og andre myndigheter for å ha reagert raskt og profesjonelt etter angrepet.

(NTB/TV 2)