KORTVARIG LYKKE.Trygve Styve ønsker ikke å bo hjemme lenger, men etter seks uker på sykehjemmet har de ikke mer å tilby ham
KORTVARIG LYKKE.Trygve Styve ønsker ikke å bo hjemme lenger, men etter seks uker på sykehjemmet har de ikke mer å tilby ham Foto: TV 2

Nå blir Trygve kastet ut

I juni kom endelig sykehjemsplassen Trygve Styve (90) hadde ventet på. 90 åringen fikk plass på samme sykehjem som kona i Voss. Nå må han ut igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har fulgt saken om 90 år gamle Trygve Styve helt siden sønnen la ut en bønn om hjelp på Facebook.

Faren hadde da havnet på sykehus to ganger etter å ha falt og slått seg stygt hjemme. Begge gangene ble han sendt rett hjem fra sykehuset, selv om Trygve ba om å få bli tatt hånd om på et sykehjem.

Da han fikk seks ukers midlertidig sykehjemsplass i sommer trodde han ønsket skulle bli oppfylt.

– Nå håper jeg at jeg kan få bo på sykehjem så lenge jeg lever, sa Trygve Styve til TV 2 da.

Men slik ble det ikke.

I dag var Trygve og sønnen Erlend i møte med tildelingskontoret i Voss. Beskjeden var at 90-åringen er for frisk til å bo på sykehjem, men kan få flytte til en omsorgsbolig 25 kilometer unna.

– Han var så fortvila på slutten av møtet at han var på gråten, forteller Erlend.

Bort fra kona

For med sykehjemsplassen kom både tryggheten han ønsket seg, og muligheten til å være sammen med kona. Hun har hatt slag, sitter i rullestol og bor på samme sykehjem. De to som bare har hatt sporadisk kontakt de siste to og et halvt årene, har kunnet være sammen daglig i sommer.

– Det var jo en lykkelig løsning for dem. Jeg har ikke turt å fortelle mor mi hva utfallet av møtet i dag var. Hun blir minst like fortvila som ham, sier Erlend.

Valgflesk

Erlend vil ha saken om faren ut i offentligheten for å sette politikernes løfter i realistisk lys.

– Det er jo politikere nå som bruker det som valgflesk. Støre sa blant annet at kjærlighet varer livet ut og at de eldre skal få bo sammen, men dette viser jo at slik er ikke realiteten, sier Erlend.

Han viser blant annet til et innlegg Støre publiserte i sommer. (Se bilde).

– Poenget mitt nå er å sette lys på at vi ikke er forberedt på at vi blir flere eldre. Vi må ta bedre vare på de gamle enn det vi gjør, ber han.

STYGT FALL: Slik så faren ut etter et fall hjemme. Bildet ble mye delt på facebook etter sønnens innlegg.
STYGT FALL: Slik så faren ut etter et fall hjemme. Bildet ble mye delt på facebook etter sønnens innlegg. Foto: Erlend Styve

– Strekker oss langt

Kommunalsjef for helse og omsorg i Voss kommune, Kjersti Nordanger, sier de følger en strategi som er politisk bestemt i kommunen.

– Voss kommune sin praksis i forhold til ektepar og samboere er at vi strekker oss langt for at de skal få være sammen, også når de har behov for hjelp, sier hun til TV 2.

Hun presiserer at hun ikke kan gå inn på detaljer og vurderinger i denne enkeltsaken, men sier de har flere ektepar som har bodd på dobbeltrom, og det er en praksis som vi vil fortsette med.

Se reportasje hjemme hos Trygve «Alderdommen kommer ikke aleine, bare vent å se»

I dette tilfellet har kona sykehjemsplass, mens tildelingskontoret mener Trygve nå er syk nok til å få omsorgsbolig. Nordanger ønsker ikke å kommentere om det er det som gjør situasjonen vanskeligere å løse.

Erlend sier de nå må vurdere hva som blir den endelige løsningen for faren, som de mener ikke kan bo hjemme lenger.

– De opplever han friskere enn det jeg ser. Kommunen og vi er splitta i synet på hvor hjelpetrengende han er, forklarer sønnen.

For far er det veldig vondt. Han sier at han ikke kan skjønne hvorfor han ikke får sykehjemsplass.