Hundrevis av viking-gjenstander stjålet fra museum: – Forferdelig

Historisk museum i Bergen har fortsatt ikke full oversikt over hva som ble stjålet under innbruddet i helga, men frykter antallet gjenstander kommer opp i 300. 

VIKINGTYVERI: Hundrevis av viking-gjenstander er stjålet fra historisk museum i Bergen. Bildet er fra den årlige Up Helly Aa-festivalen på Shetland-øyene. Foto: Andy Buchanan / AFP Photo
VIKINGTYVERI: Hundrevis av viking-gjenstander er stjålet fra historisk museum i Bergen. Bildet er fra den årlige Up Helly Aa-festivalen på Shetland-øyene. Foto: Andy Buchanan / AFP Photo

Onsdag ettermiddag var det avklart at minst 245 gjenstander fra jernalderen og vikingtiden ble stjålet under et innbrudd i helga, ifølge NRK.

Tyver hadde klatret opp et stillas på utsiden av bygget og knust en rute i sjuende etasje for å komme seg inn i museumslokalene.

Alarmen gikk to ganger, men vekterne som var på jobb, så ikke noe mistenkelig – verken inne eller ute.

Tyveriet ble først oppdaget mandag morgen, og museet jobber nå på spreng for å få oversikt over omfanget. Trolig kommer antallet stjålne gjenstander til å ha steget til opp mot 300 når museet i neste uke antar å ha et rimelig sikkert anslag.

– Det er et betydelig antall. Dette er ikke et innbrudd der noen har kommet seg inn og rasket med seg noe. Vi blir mer og mer fortvilet etter hvert som listen over stjålne gjenstander blir lengre, sier fagdirektør Henrik von Achen ved Universitetsmuseet i Bergen til NTB.

Rekonstruerer innbruddet

På den nyopprettede Facebook-siden Tyveriet på Historisk museum – Vikingskatten har museet lagt ut en rekke bilder av de opp mot 2.000 år gamle klenodiene under denne teksten: «Her er noen av skattene våre, som er borte. Se godt på dem og del gjerne hele dette albumet med venner og kjente. Vi trenger din hjelp!»

Museet ber folk dele bildeserien og holde øynene åpne når de ferdes på nettet.

«Se etter kulturarven vår på Finn, eBay og andre markeder», skriver museet, som tross antatt liten pengeverdi, tror gjenstandene vil bli forsøkt solgt på nettet.

– Vi prøver nå sammen med politiet å rekonstruere presis hva som skjedde, men det tar tid å få klarhet i dette. Det viktigste for oss nå er først og fremst å få oversikt over hva som er stjålet og om mulig å få gjenstandene tilbake, sier von Achen.

Bekrefter alarmer

Vaktselskapet Nokas bekrefter overfor NTB at det ble utløst to alarmer natt til lørdag, og at vekterne som var på jobb responderte på dem.

– De så ikke tegn til at det var uvedkommende på stedet, heller ikke ved senere utvendig inspeksjon av bygningen, sier mediekontakt Ådne Mauritzen i Nokas.

Han poengterer at et tildekket stillas som dekker deler av bygningen som huser museet, kan ha gjort det vanskelig å inspisere bygningen grundig fra utsiden. På spørsmål om Nokas dermed mener vekterne handlet riktig og som man måtte vente i forbindelse med at innbruddsalarmen gikk, svarer han at han «ikke vil konkludere med noe».

Museet: – Ikke bra nok

– Vi skal ikke konkludere med noen ting, og la etterforskningen gå sin gang. Vi er i nær dialog med politiet og museet og vil ettergå våre rutiner og hva vi har gjort i denne saken, sier han.

Også museet vil forsøke å ta rede på hva som har skjedd, og se på sikkerheten. Von Achen er imidlertid helt klar på at sikkerheten ikke har vært god nok.

– Ethvert brudd på sikkerhetsrutinene er forferdelig for oss. Når ting rent faktisk er blitt stjålet i stor stil, kan man ikke påstå at sikkerheten har vært god nok, sier han.

(©NTB)