Frp-leder og finansminister Siv Jensen besøkte onsdag oljefeltet Valhall i Nordsjøen. Hun ønsker full gass på norsk sokkel i mange, mange tiår fremover.
Frp-leder og finansminister Siv Jensen besøkte onsdag oljefeltet Valhall i Nordsjøen. Hun ønsker full gass på norsk sokkel i mange, mange tiår fremover. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Beskylder Ap for å takke nei til 200.000 sykehjemsplasser

NORDSJØEN / ARENDAL / OSLO (TV 2): Frp-lederen hevder at Arbeiderpartiet takker nei til 225 olje-milliarder. – Billig retorikk, svarer Ap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Iført oransje overlevelsesdrakt stiger finansminister Siv Jensen ut av helikopteret på oljeriggen Valhall i Nordsjøen – nesten to timers flytur fra Stavanger.

På dette feltet startet utvinningen av olje i 1982, og siden den gang er det hentet ut olje verdt 450 milliarder kroner til statskassa.

Finansministeren bruker en hel dag av valgkampen på å reise hit for å fortelle at hun er lysten på flere oljekroner å rutte med i fremtiden.

– Å skape verdier er det viktigste vi gjør. Det handler om arbeidsplasser og fremtidens velferd, sier Jensen.

Vil utrede i nord

I denne fireårsperioden har Høyre og Frp lovet sine borgerlige venner, Venstre og Krf, vern av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Nå går regjeringspartiene til valg på å konsekvensutrede muligheten for å gå i gang med oljeboring av feltene i Nord.

Arbeiderpartiet åpner også for dette, men de ønsker kun å utrede ett felt utenfor Lofoten og Vesterålen – ikke tre, som Høyre og Frp vil.

– Arbeiderpartiets «kompromissforslag» betyr et mulig velferdstap på 225 milliarder kroner. For de pengene kunne vi ha bygget 200.000 sykehjemsplasser.

– Ap må svare på hvorfor de takker nei til så mye penger, mener Siv Jensen, som har hentet regnestykket sitt fra Norsk Olje og Gass.

– Billig retorikk

Stortingsrepresentant Terje Lien Aasland fnyser av utspillet fra Frp-lederen.

– Dette er billig valgkampretorikk fra finansministeren. Hun har sittet i regjering og vært ansvarlig for landets politikk i fire år, og hun har ikke gjort noe for å undersøke eller kartlegge disse omtalte verdiene, sier han.

Terje Aasland, stortingsrepresentant for Ap.
Terje Aasland, stortingsrepresentant for Ap. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Men med mindre Høyre og Frp vil gå til Arbeiderpartiet for å få flertall for konsekvensutredninger i Lofoten og Vesterålen, må de hente støtte fra Venstre og Krf. Det kan de se langt etter.

– Det er ønsketenkning fra Frps side. Krf er tydelige på at klima og miljø er en verdiutfordring. Det norske folk forstår ikke hvorfor vi skal bore etter olje i de mest sårbare områdene vi har, og det gjør ikke vi heller, sier Krf-leder Knut Arild Hareide.

Oljeboring i Lofoten og Vesterålen er et ømt punkt på borgerlig side. Mens Høyre og Frp er for, er sentrumskameratene Venstre og Krf motstandere.
Oljeboring i Lofoten og Vesterålen er et ømt punkt på borgerlig side. Mens Høyre og Frp er for, er sentrumskameratene Venstre og Krf motstandere. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Støtter sentrumskameraten

Trine Skei Grande er enig med Hareide.

– Jeg kan garantere at vern av Lofoten og Vesterålen står øverst på vår arbeidsliste hvis vi skal lage et borgerlig regjeringsalternativ etter valget. Vi har klart det før, og vi skal klare det igjen, sier Grande.

Hovedargumentene for å verne områdene i nord er miljøhensyn, fiskeriindustrien og turisme. Det trenger ikke nødvendigvis å være et problem, mener Jensen.

– I Norge har vi lang tradisjon for å forene ulike industrier og interesser. Det tror jeg vi kan få til også her, sier Jensen.