Røe Isaksen i saksen:

Kunnskapsministeren dro rasist-spøk på Høyre-fest

Torbjørn Røe Isaksen kom på lagnavnet «hvit makt» da de skulle ha quiz.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Episoden skjedde under en bursdagsfeiring for Høyres tidligere statssekretær Fredrik Wang Gierløff 5. august, skriver ABC Nyheter. 80 gjester var til stede, deriblant flere Høyre-politikere.

Røe Isaksens lag hadde fått utdelt hvite armbånd, og slik kom statsråden på at lagets navn kunne være «hvit makt».

Ifølge ABC Nyheter spøkte kunnskapsministeren i plenum om at det var «fordi vi tror på den ariske rases overherredømme».

– Upassende

Selv om det åpenbart ikke var alvorlig ment fra Røe Isaksens side, skal flere av deltakerne på festen ha reagert på episoden.

– Dette er så grov hverdagsrasisme at det er vanskelig å forstå at en voksen mann med en ministerpost synes det er passende, sier en kilde som var til stede til ABC Nyheter.

Torbjørn Røe Isaksen legger seg langflat og sier til nettstedet at han er veldig lei seg for det som skjedde. I en Facebook-post onsdag ettermiddag skriver Røe Isaksen at han har dummet seg ut.

«Det var ment som en ironisk spøk og et ordspill, men det var en veldig dårlig spøk med miljøer som er rasistiske og hatefulle. Litt senere på kvelden gjorde jeg det enda verre med å forklare navnet med nok en ironisk spøk i stedet for å si at dette var dumt og galt», skriver Røe Isaksen.

«Kort oppsummert: Unnskyld. Det var idiotisk sagt og jeg er veldig lei meg», fortsetter kunnskapsministeren.

Til TV 2 sier Røe Isaksen at han ikke tenkte.

– Det er mye man kan tulle med, men jeg er også statsråd 24 timer i døgnet, og jeg har på ingen måte lyst til å være med på å bagatellisere eller ufarliggjøre rasistiske, voldelige ekstreme miljøer. Jeg gjorde det fordi jeg rett og slett ikke tenkte, det er det helt ærlige svaret, sier kunnskapsministeren.

Trump-trøbbel

På den andre siden av Atlanterhavet har Donald Trump havnet i den kanskje verste politiske stormen i sin tid som president etter at han ikke tok uttrykkelig avstand fra hvite nasjonalister, nynazister og forkjempere for et «hvitt overherredømme» etter lørdagens demonstrasjon i Virginia. En kvinne ble drept da en bilist med nazi-sympatier kjørte inn i en gruppe som var kommet for demonstrere mot nasjonalister og nynazister som samlet seg i byen.

Under en pressekonferanse tirsdag som har sjokkert amerikanere sa Trump at også motdemonstrantene var veldig voldelige, og kalte dem «alt-left», med referanse til alt-right-bevegelsen på ytre høyrefløy.

– Jeg mener det er skyld på begge sider, sa USAs president Donald Trump om de voldelige opptøyene da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville.