KLAR FOR TUNGVEKTSDUELL: Vincenzo Nibali under årets Giro d'Italia der han endte på tredjeplass. Mads Kaggestad peker på italieneren som en av de største utfordrerne til Chris Froome.
KLAR FOR TUNGVEKTSDUELL: Vincenzo Nibali under årets Giro d'Italia der han endte på tredjeplass. Mads Kaggestad peker på italieneren som en av de største utfordrerne til Chris Froome. Foto: Luca Bettini

– Han er mannen som gjør at Froome bør sove litt urolig om natten

Her er favorittene man må se opp for i sesongens siste treukersritt, Vuelta a Espana.

Se Vuelta a Espana på TV 2 Sportskanalen og Sumo fra lørdag kl. 17.25!

– Et fantastisk sykkelløp med mye action. Enten har har arrangøren humoristisk sans, eller så er de bare grunnleggende sadistiske. De sender rytterne opp bakker som er helt vanvittige.

Beskrivelsen fra Mads Kaggestad bærer bud om at vi har mye moro i vente når Vuelta a Espana tråkkes i gang førstkommende lørdag.

Bakken det refereres til er Alto de l'Angliru, en brutal klatring med 9,8 prosents stigning i snitt med parti på 23,5 prosent. Det er slike bakker og partier som er med på å gjøre Vueltaen til et artig og åpent sykkelritt, sammenlignet med feks. mer forutsigbare Tour de France.

– Oscar Sevilla beskrev i sin tid klatringen som inhuman, sier Kaggestad.

– Bakkene i Vueltaen har løftet rittet. Det er et ritt som har vokst voldsomt i anseelse, prestisje og interesse hos publikum. Det er mange som kommer til Vueltaen i strålende form etter å ha restituert seg fra Touren, og det gambles kanskje litt mer. Rytterne tyner det siste av krefter før man avslutter sesognen, sier Kaggestad.

Også i denne utgaven blir et kobbel med sammenlagtkanoner å finne på startstreken, som åpner i franske Nimes.

Så gjenstår det å se om Chris Froome kan vinne rittet for første gang? Om Alberto Contador kan avslutte karrieren på perfekt vis? Om Nibali kan gjøre som han gjorde i 2010? Eller om vi får en overraskelse?

Mads Kaggestads favoritter:

Chris Froome (32) – Team Sky:
Beste Vuelta-resultat: 2. plass

Konfettien har lagt seg i Paris etter at verdens beste sammenlagtrytter triumferte på Champs-Élysées for fjerde gang. Team Sky kommer som alltid med et sterkt lag, og 2017 kan være året Froome omsider klarer å vinne en annen Grand Tour enn Tour de France.

– Froome er Froome. Han har tre andreplasser i Vueltaen, og jeg har et inntrykk av at dette er en av tingene han mangler. Han elsker Vueltaen, og jeg tror han kan vinne i år. Verken Valverde eller Quintana er her. Dersom man ser på de andre sammenlagtkanonene, er nok Froome den største favorittene, sier Kaggestad.

Vincenzo Nibali (32) – Bahrain-Merida:
Beste Vuelta-resultat: 1. plass

2010-utgaven av Vueltaen var det virkelig store gjennombruddet for Vincenzo Nibali. Italieneren tok sammenlagtseieren og markerte med det starten på en årrekke med topp-plasseringer i de store etapperittene. Siden den gang har "haien fra Messina" vunnet Giroen to ganger og Tour de France én gang. I år droppet Nibali Tour de France og valgte heller å satse på Giro/Vuelta-dobbelen. Innsatsen i Italia i mai endte med tredjeplass bak Tom Dumoulin og Nairo Quintana.

– Nibali er kanskje den mest solide og robuste av rytterne som dukker opp i Vueltaen. Froome er den største favoritten, men Nibali er mannen som gjør at Froome bør sove litt urolig om natten. Han har vunnet alle treukerstourene og er en av de store, sier Kaggestad.

Vincenzo Nibali (t.h) etter tredjeplassen i Giro d'Italia. Tom Dumoulin vant rittet. Nairo Quintana ble nummer to.
Vincenzo Nibali (t.h) etter tredjeplassen i Giro d'Italia. Tom Dumoulin vant rittet. Nairo Quintana ble nummer to. Foto: Antonio Calanni

Fabio Aru (27) – Astana:
Beste Vuelta-resultat: 1. plass

Mange trodde at Fabio Aru skulle være i stand til å presse Chris Froome hele veien til Paris i Tour de France, men seieren på La Planche des belles Filles på dag fem og flere etapper i gul trøye ble beholdningen for italieneren. Sykdom mot slutten av rittet gjorde sitt til at Aru endte på femteplass, men nå er 27-åringen klar til å utfordre Froome og de andre kanonene i kampen om den røde trøyen i rittet han vant i 2015.

– Aru var ganske sliten mot slutten av Touren, men Vueltaen bør passe ham bra. De bratte kneikene passer ham godt. Han har også et godt lag rundt seg med blant andre Luis Leon Sanchez og Pello Bilbao. Og ikke minst Miguel Ángel Lopez, som er en veldig spennende rytter, sier Kaggestad.

Fabio Aru kunne juble over å ha syklet seg inn i den gule trøyen på den 13. etappen.
Fabio Aru kunne juble over å ha syklet seg inn i den gule trøyen på den 13. etappen. Foto: Christophe Ena

Rafal Majka (27) – Bora-hansgrohe:
Beste Vuelta-resultat: 3. plass

Tour de France ble et sorgens kapittel for Rafal Majka, som måtte bryte rittet midtveis etter den stygge velten på niende etappe. Polakken står med en tredjeplass i Vueltaen som karrierebeste og kommer til årets utgave i form: Majka endte på andreplass på hjemmebane i Polen rundt i starten av august.

– Han er en meget spennende rytter. Målet er topp fem, så de har nok gått ut litt forsiktig. Han har jo en tredjeplass, men er forsiktig med å gå for høyt ut og snakke om pallen. Målet deres er også å kunne vinne en etappe med Emanuel Buchmann og Patrick Konrad. De er bra støtte for Majka, sammen med Pawel Poljanski. Jeg mener at Majka er en mulig topp-tre kandidat, og han er nok sulten på revansj etter å ha veltet ut av Touren, sier Kaggestad.

Se velten som felte Majka

Romain Bardet (26) – AG2R:
Beste Vuelta-resultat: Debuterer

Frankrikes sykkelyndling leverte for andre år på rad en pallplass i Tour de France da han ble nummer tre bak Chris Froome og Rigoberto Uran. Så langt i karrieren har AG2R-kapteinen deltatt i Tour de France fem ganger, men aldri vært å finne i de øvrige treukersrittene. Årets Vuelta blir dermed noe helt nytt for Bardet.

– Jeg er litt usikker på hvordan løypen passer ham. Han har jo aldri kjørt dette rittet tidligere. Det blir spennende å se hvordan han takler dette etter tredjeplassen i Touren. Om han faktisk har noe saft igjen i beina og om de bratte bakkene passer ham. Han har ikke konkurrert siden Touren, så han trenger sikkert noen dager på å komme i gang. Vi starter jo i Frankrike, så det er nok en ekstra motivasjon for de franske rytterne, sier Kaggestad.

Ilnur Zakarin (27) – Katusha-Alpecin:
Beste Vuelta-resultat: Debuterer

Femteplassen i årets Giro bærer bud om at Ilnur Zakarin blir å regne med i Vueltaen. Sven Erik Bystrøm blir en av russerens hjelpere på veien mot en topp-plassering. Zakarin har tidligere vunnet etapper i både Giroen og Touren.

– Jeg er spent på hva den lange, tynne slampen av en rytter kan få til. Han er god på tempo og god til å klatre. Jeg mener han er en av favorittene til å havne på pallen, men jeg tror ikke han vinner, sier Kaggestad.

Esteban Chaves (27) – Orica-Scott:
Beste Vuelta-resultat: 3. plass

Tour de France-debuten ble nok ikke helt som planlagt for Esteban Chaves. Den lille colombianeren med det store gliset endte på 62. plass sammenlagt og stod igjen med 21. plass fra den åttende etappen som den beste enkelplasseringen, men i Vueltaen kan man vente mer av 27-åringen. Vi nevner Chaves her, men Orica-Scott-laget kommer med tre kapteiner i Chaves og tvillingbrødrene Adam og Simon Yates. Sistnevnte vant ungdomstrøyen i Touren og endte på sjuendplass sammenlagt. Sammen kan trioen skape store problemer for utfordrerne i Vueltaen.

– Adam og Simon er ganske like i egenskapene sine. Dersom de får til et bra samspill med Chaves, har de mye å spille på. De kan være aggressive og angripe, sier Kaggestad.

– Chaves takler bratte bakker bra, men de må nesten bare se hvem som er best. Det kan godt være at Adam har de friskeste beina siden han ikke kjørte Touren. Jeg tror også at Chaves kan komme som en kanon i Vueltaen. Touren ble ikke som planlagt, men det endte opp med å bli en god forberedelse.

Chaves slo Vuelta-knockout på konkurrentene

Alberto Contador (34) – Trek-Segafredo
Beste Vuelta-resultat: 1. plass

Så var det over. Alberto Contador klikker seg inn i pedalene for siste gang i Vueltaen og legger hjelmen på hyllen når rittet avsluttes i Madrid om tre uker. 34-åringen legger en hendelsesrik karriere bak seg med seier i alle treukersrittene – Vueltaen har han vunnet hele tre ganger.

Det spørs om "El Pistolero" har det som skal til for å matche de beste på tampen av karrieren, men vi kan garantert vente oss fyrverkeri fra Contador - som vanlig.

– Han starter med nummer én på ryggen og hedres for sin siste deltakelse i sitt siste løp. Det ville blitt en flott avskjed om han kunne klare å ende på pallen, men jeg er litt usikker på om det skjer. Han har vunnet før, men er ikke like skarp nå. Jeg setter ham opp som outsider til pallen, men han er ikke god nok til å vinne, sier Kaggestad.

SYKKELSTJERNEN: Alberto Contador legger opp som syklist etter Vueltaen. Her sammen med Cameron Diaz og Tom Cruise under Tour de France i 2010
SYKKELSTJERNEN: Alberto Contador legger opp som syklist etter Vueltaen. Her sammen med Cameron Diaz og Tom Cruise under Tour de France i 2010 Foto: Pascal Pavani

Steven Kruijswijk (30) – LottoNL-Jumbo
Beste Vuelta-resultat: 41. plass

Fjerdeplassen fra Giroen i fjor står frem som det beste karriereresultatet til Steven Kruijswijk i et stort ritt. Hvor høyt det kunne endt, vet man ikke, for drømmen om sammenlagtseier ble knust da nederlenderen veltet i den rosa trøyen på den 19. etappen i en utforkjøring. Fjorårets Vuelta ble også et mareritt da Kruijswijk måtte bryte etter en krasj med stolpe.

Krasjet i snøen og mistet ledertrøyen i Giroen

Kruijswijk har vist form i år med en sterk tredjeplass i Sveits etter å ha brutt Giroen før den 20. etappen med mageproblemer.

– LottoNL-Jumbo har et bra lag. Kruijswijk, George Bennett og Stef Clement er sterke, sier Kaggestad.

PS: Også Julian Alaphilippe, Quick Step-Floors; Warren Barguil og Wilco Kelderman, Team Sunweb må nevnes. Alaphilippe har vist at han er en meget lovende rytter, også i store etapperitt med blant annet en femteplass i Paris-Nice. Warren Barguil har lagt bak seg et eventyrlig Tour de France med klatretrøye og to etappeseierer. Lagkompis Kelderman står med fjerdeplass fra nylig avsluttede Polen rundt som et prov på at han er i form før Vueltaen.