HYLLER MANGFOLD: Barack Obamas tweet etter volden i Charlottesville hylles.
HYLLER MANGFOLD: Barack Obamas tweet etter volden i Charlottesville hylles. Foto: twitter.com/BarackObama

Obamas respons til Charlottesville-volden er tidenes mest likte

Eks-presidenten satte ny verdensrekord i sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens USAs president Donald Trump har satt sinnene i kok etter opptøyene i Charlottesville, har tidligere president Barack Obama blitt møtt av hyllest.

Bakgrunnen er en tweet som eks-presidenten sendte ut søndag med et bilde der han er avbildet sammen med tre små barn av ulik etnisitet, sammen med Nelson Mandela-sitatet:

«Ingen er født til å hate en annen person på grunn av hudfargen eller bakgrunn eller religion».

Les også: Mandela-sitatene verden vil huske ham for

Verdensrekord

Responsen på tweeten har vært eventyrlig, og i skrivende øyeblikk er den blitt likt av over 2,9 millioner mennesker. Dermed er det den mest likte tweeten gjennom tidende, bekrefter en talsperson for Twitter til LA Times.

Innlegget er også retweetet nesten 1,2 millioner ganger – mer enn Obamas tweet etter valgseieren i 2012, som lenge var tidenes mest retweetede.

Rekorden ble et faktum tirsdag kveld, bare timer etter at Trump uttalte at «begge sider» – både høyrenasjonalistene og motdemonstrantene – hadde skyld i volden under demonstrasjonene i Charlottesville Virginia der 32 år gamle Heather Heyer ble drept da en bil kjørte inn i folkemengden.

Massiv kritikk

Både partikolleger og politiske motstandere har tatt avstand fra president Trumps nye uttalelse.

– Det må være tydelig. Forestillingen om et hvitt overherredømme er frastøtende. Slike fordommer er imot alt det landet vårt står for. Det er ikke rom for moralsk tvetydighet, skriver lederen for Representantenes hus, den ledende republikaneren Paul Ryan, på Twitter.

Trump har også fått massiv kritikk for at det tok flere dager før han fordømte de høyreradikale demonstrantene. Først mandag gikk han ut med en uttalelse der han sa at «rasisme er ondskap» og fordømte nynasister og Ku Klux Klan.

Tirsdag begrunnet Trump ventetiden med at han ville ha alle fakta på bordet før han tok standpunkt i saken.