får sterke reaksjoner:

Trump: Begge sider hadde skyld i volden i Charlottesville

– Jeg mener det er skyld på begge sider, sa USAs president Donald Trump om de voldelige opptøyene da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump holdt tirsdag kveld en pressekonferanse som skulle handle om infrastruktur, men som raskt førte til spørsmål om helgens demonstrasjoner i Charlottesville i Virginia.

Trump sa også at motdemonstrantene også var veldig voldelige, og kalte dem «alt-left», med referanse til alt-right-bevegelsen på ytre høyrefløy.

– Jeg mener det er skyld på begge sider, sa USAs president Donald Trump om de voldelige opptøyene da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville.

Trump forvarte også sin sjefstrateg Steve Bannon.

– Han er en god mann, ikke en rasist, sa Trump.

Bannon regnes som en viktig representant for Trump mest høyreorienterte velgere. Han er kjent for å ha drevet det høyrepopulistiske nettstedet Breitbart før han sluttet seg til Trumps valgkampteam.

Sterke reaksjoner

Både partikolleger og politiske motstandere tar avstand fra president Trumps nye uttalelse.

– Det må være tydelig. Forestillingen om et hvitt overherredømme er frastøtende. Slike fordommer er imot alt det landet vårt står for. Det er ikke rom for moralsk tvetydighet, skriver lederen for Representantenes hus, den ledende republikaneren Paul Ryan, på Twitter.

Presidenten fikk først kritikk da han gikk ut mot vold «på alle sider». Under press fulgte han søndag opp med å fordømme rasistiske og nasjonalistiske hatgrupper, men mandag snakket han igjen om delt skyld for de voldsomme sammenstøtene i Virginia. En kvinne ble drept da en bilist med nazi-sympatier kjørte inn i en gruppe som var kommet for demonstrere mot nasjonalister og nynazister som samlet seg i byen.

– Denne historien har to sider. Dere snakker om en alt-right-bevegelse. Men det finnes også en alt-left-bevegelse, og noen av dem var bevæpnet med køller. Hadde den siden også skyld? Jeg mener det, sa Trump på en pressekonferanse tirsdag, som egentlig skulle handle om infrastruktur.

Alt-right er en betegnelse enkelte bruker på den nye fremveksten på ytterste høyre fløy.

– Kan ikke kun få deler av skylden

Florida-senator Marco Rubio er også sterkt kritisk til sin tidligere motstander fra nominasjonskampen før valget i fjor.

– President, du kan ikke tillate at forkjemperne for et hvitt herredømme kun får deler av skylden. Deres tanker vil koste nasjonen og verden så mye smerte, skriver han på Twitter.

Demokraten Chuck Schumer, som leder mindretallet i Senatet skriver på Twitter at «Ved å si at han ikke velger side, er det nettopp det Donald Trump gjør. Når David Duke og andre høyreekstreme hyller uttalelsen dine, gjør du noen veldig, veldig feil».

Duke er tidligere leder for Ku Klux Klan, og takket mandag presidenten for at han igjen plasserer deler av skylden på motdemonstrantene i Charlottesville.

Utenriksminister Børge Brende (H) mener Trump må ta oppgjøret med rasistiske krefter. Brende skriver på Twitter at tanken om et hvitt overherredømme er frastøtende.

Kjendiser reagerer

Forfatteren Stephen King går også hardt ut mot presidenten på Twitter.

«Trump må fjernes. Republikanere, stå opp mot denne obskøne mannen», skriver han.

Skuespilleren Chris Evans, blant annet kjent fra filmene «Captain America» og «Avengers», uttrykker også sin misnøye med presidenten på Twitter.

«Seriøst. ALLE må se den pressekonferansen i sin helhet. Han gjør alt helt feil. Det er en fantastisk katastrofe», mener han.

Han kaller også Trumps uttalelser for «virkelig sjokkerende» og «sinnsykt».

NBA-stjernen LeBron James har tidligere i sommer fortalt at han ble utsatt for rasisme, da noen sprayet inngangsporten hans med ordet «nigger». Nå reagerer også han på Trumps uttalelser.

(NTB/TV 2)