VÅTT: Natt til onsdag skal det komme mye nedbør på Sør- og Østlandet, men det er fortsatt uklart hvor det kommer mest på kortest tid.
VÅTT: Natt til onsdag skal det komme mye nedbør på Sør- og Østlandet, men det er fortsatt uklart hvor det kommer mest på kortest tid. Foto: NTB Scanpix

VenteR voldsomme nedbørsmengder:

Slik sikrer du deg best mulig

På Sør- og Østlandet er det ventet mellom 50 og 70 millimeter med nedbør i løpet av få timer. Brannvesenet er forberedt på en svært hektisk natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering: Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Jøkling, sier til TV 2 onsdag morgen at de ikke har fått meldinger om utfordringer med regnværet i natt.

– Vi har ikke fått noen meldinger om verken vannlekkasje eller oversvømmelser. Så det kan se ut til at dette regnværet ble litt mildere enn ventet og at det gikk bedre enn fryktet, sier Jøkling.

Politiet fikk melding om et veltet tre ved Gaupefaret i bydel Vestre Aker, men er usikre på om denne veltet på grunn av regnet.

– Trær velter vanligvis som følge av vind, sier Jøkling.

På forhånd var det varslet at tirsdag kveld og natt til onsdag skulle bli våt – skikkelig våt!

Hele Sør-Norge må belage seg på store nedbørmengder i løpet av få timer, meldte meteorologen.

Fra tirsdag kveld til onsdag morgen var det ventet mellom 50 og 70 millimeter med nedbør på Sør- og Østlandet i løpet av kort tid.

Bemanner opp

Været som er på vei kan gi lokal flom og oversvømmelser. NVE har også varslet at nedbøren gir økt fare for jordskred.

Brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug, sier til TV 2 at de bemanner opp før kveldens voldsomme vær.

– Vi bemanner opp i natt, og er forberedt på at det kan bli enorm pågang, sier Myroldhaug.

Han sier de største nedbørmengdene kan komme meget lokalt, og at det er vanskelig å si hvor i Oslo-området det blir våtest.

– Lokale forhold, som graving eller veiarbeid, kan være nok til at det kan samle seg store mengder vann. Vi hadde mye av utstyret ute forrige onsdag, da det var meget vått i hovedstaden, så vi er klare, sier han.

Brannvesenet har såkalt ekstremvær-utstyr tilgjengelig, som blant annet er pumper med aggregat, som kan settes i kjellere som er oversvømt.

Dette bør du gjøre:

  • Rydd hagen for løse gjenstander.
  • Flytt eller sikre større gjenstander som båt eller campingvogn.
  • Rens takrenner, avløpsrør og sluk.
  • Rydd verdier og elektriske apparater opp fra kjelleren.
  • Lukk vinduer og dører godt.

Kilde: DSB

De ber likevel folk være ekstra oppmerksomme tirsdag kveld.

– Sørg for at sluk rundt huset og ved veien er oppe. Enkle grep, som litt jobb med en rive eller spade, kan gjøre at vannet føres riktig vei. Da kan man unngå skader på huset, sier Myroldhaug.

Opp i høyden

Han råder de som er utsatt om å kle seg godt, og ta en tur ut for å sjekke status i løpet av kvelden.

– Følg med hva som skjer rundt din bolig. Hvis det byr på problemer med vann i huset – flytt verdifulle gjenstander opp i høyden, sier han.

For brannvesenet kan det bli hektisk, og de ber alle om å ha en ekstra dose tålmodighet.

– Vi skal selvfølgelig forsøke å hjelpe alle så fort vi kan, sier han.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) råder også folk til å ta en ekstra kikk rundt huset.

– Tenk forebygging og utnytt tiden før vannet kommer. For å begrense skadene bør du sørge for at takrenner er åpne og at det ikke ligger kvist eller løv som sperrer for vannet i avløp og mindre bekker. Rydd verdifulle gjenstander opp fra kjelleren, og sjekk at vinduer og dører er godt lukket – spesielt i kjelleren, skriver DSB i sine råd.