BEDRE DAGER: Kenneth Frazier sitter ved siden av president Trump under et møte i Det hvite hus 23. februar. Mandag kunngjorde Frazier at han bryter samarbeidet med Trump. Til høyre sitter Ford-sjef Mark Fields. (AP Photo/Evan Vucci, File)
BEDRE DAGER: Kenneth Frazier sitter ved siden av president Trump under et møte i Det hvite hus 23. februar. Mandag kunngjorde Frazier at han bryter samarbeidet med Trump. Til høyre sitter Ford-sjef Mark Fields. (AP Photo/Evan Vucci, File)

Næringslivstopper bryter med Trump

– Jeg føler et ansvar for å ta avstand fra intoleranse og ekstremisme, sier Merck-sjef Kenneth Frazier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Raseriet over presidentens reaksjon på sammenstøtene etter en nasjonalistisk demonstrasjon i Virginia har på ingen måte lagt seg i USA.

Demonstranter hadde stilt seg opp utenfor Trumps skyskraper på 5th Avenue i New York City da presidenten kom hjem mandag kveld.

En demonstrasjon i Charlottesville, Virginia mot å flytte statuen av en general fra sørstatshæren utviklet seg til et gateslag i helgen. Ku Klux Klan-sympatisører og nasjonalister barket sammen med motdemonstranter.

32 år gamle Heather Heyer ble drept da hun ble påkjørt av en bil som kjørte rett inn i folkemassen. En 20-åring som skal være nazisympatisør skal ha kjørt bilen. 20-åringen er arrestert.

Savnet reaksjon

Først to døgn etter hendelsen fordømte president Trump såkalte «white supremacists», grupperinger som mener hvite mennesker er overlegne. Mandag stemplet Trump Ku Klux Klan-medlemmer, nynazister og andre som tar del i volden for «kriminelle bøller».

I de første kommentarene etter hendelsen ville ikke presidenten plassere ansvaret for opptøyene, men sa at «mange sider» måtte ta på seg skylden. Dette førte til sterk kritikk, både fra demokrater og fra republikanske partifeller.

Bryter med Trump

Sjefen for Merck, et av verdens største legemiddelfirmaer, varslet at han trekker seg fra et av presidentens rådgivende organer. Kenneth Frazier er en av få afroamerikanske toppledere, og i en uttalelse sa Frazier at han føler et ansvar for å ta standpunkt mot intoleranse og ekstremisme i kjølvannet av volden i Charlottesville og presidentens reaksjon på hendelsen.

Det tok bare 54 minutter før president Trump reagerte på Fraziers oppsigelse. I en Twitter-melding skrev presidenten at «nå får han mer tid til å SENKE PRISEN PÅ OVERPRISET MEDISIN ».

Flere rådgivere sa takk for seg

Frazier er langt fra den første næringslivslederen som bryter samarbeidet med Trump-administrasjonen. Tesla-sjef Elon Musk og Disney-topp Robert Iger trakk seg fra sine roller som rådgivere i Det hvite hus etter at Trump besluttet å trekke USA fra Paris-avtalen.

Mandag kveld annonserte også Under Armour-sjef Kevin Plank at han ikke lenger vil bidra i presidentens bedriftsråd.

– Jeg elsker landet vårt og selskapet vårt og vil fortsatt fokusere min innsats på å inspirere alle om at de kan klare alt gjennom idrettens kraft, som står for enhet, mangfold og inkludering, sier Plank i en uttalelse ifølge Washington Post.

Få timer senere ga også Intel-sjef Brian Krzanich beskjed om at han slår følge med Frazier og Plank på vei ut døren av Trumps industriråd.

I en Twitter-melding legger Trump skylden på mediene, som «aldri er fornøyde» selv etter hans siste kommentarer vedrørende Charlottesville.

– Virkelig fæle folk, konstaterer Trump.

– Modigere enn jeg er

Samtidig har faren til Heather Heyer latt seg intervjue. Han sier at han tilgir mannen som kjørte ned og drepte datteren under opptøyene.

– Mine tanker om dette er at folk må slutte å hate og i stedet tilgi hverandre. Jeg inkluderer meg selv ved å tilgi han som gjorde dette, sier Mark Heyer til Asbury Park Press.

Han legger til at han er utrolig stolt over datteren og at hun var modigere enn han er.

– Min datter var en sterk kvinne med sterke meninger om likhet for alle og hun sto for det, sier han.