HYGGET SEG: De som står i tårnet på ubåten så ut til å nyte turen og det fine være, forteller turisten som fotograferte ubåten Nautilus klokken 20.30 torsdag. AFP PHOTO/Peter Thompson
HYGGET SEG: De som står i tårnet på ubåten så ut til å nyte turen og det fine være, forteller turisten som fotograferte ubåten Nautilus klokken 20.30 torsdag. AFP PHOTO/Peter Thompson

ubåtmysteriet

Tok bilde av Madsen og savnet journalist: – De virket avslappet

En time etter at ubåten UC3 Nautilus seilte fra København torsdag, tok en tysk turist det som kan være de siste bildene av Kim Wall.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyske Peter Thompson var om bord på cruiseskipet «Aida Bella», som forlot Københavns havn klokken 20.00. Rundt en halv time senere oppdaget han ubåten mens han spiste kveldsmat sammen med sin kone på bakerste dekk.

– Jeg har alltid et lite kamera på meg og tok i alt fire bilder med det samme, sier Thompson til Berlingske.

– Nøt turen

Bildene viser ubåten i overflatestilling. Peter Madsen (46) og Kim Wall (30) står i ubåtens tårn og ser ut til å hygge seg.

– Det er mitt klare inntrykk at begge to var meget avslappet. De sto stille og nøt seilturen og det fine været. Jeg har snakket med min kone om det, og det er også hennes inntrykk, sier Thompson til avisen.

Han forteller at han observerte ubåten i cirka fem minutter og at den så ut til å svinge tilbake mot havnen. Dette var rundt klokken 20.30, minst en time etter at Madsen og Wall seilte ut fra Refshaleøen med Madsens hjemmekonstruerte ubåt.

Tror Wall er drept

Kim Wall er journalist og skulle lage en reportasje om ubåten. Men Wall har ikke blitt sett siden torsdag kveld, og Madsen er siktet for å ha drept henne. Madsen ble berget fredag formiddag etter en leteaksjon som endte med at ubåten sank. Dansk politi opplyste mandag at de tekniske undersøkelsene viser at fartøyet ble senket med vilje.

En av politiets sentrale oppgaver er å rekonstruere ubåtens ferd. Politiet er i ferd med å gjennomgå elektronisk utstyr som er hentet ut fra ubåten, men er svært interessert i å komme i kontakt med vitner som har sett Nautilus på den siste ferden.

Søker vitner

I en pressemelding tirsdag ettermiddag etterlyser politiet spesielt vitner som har opplysninger om ubåtens seilas mellom klokken 20.30 og midnatt torsdag og fra midnatt til fredag klokken 10.30.

Københavns politi har hittil mottatt rundt 300 henvendelser om saken, opplyser politiet i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

– Det siste bildet vi har fått fra vitner er tatt rundt klokken 20.30. Deretter vet vi at den har vært nær et handelsskip omkring midnatt i samme område, og endelig vet vi at ubåten først ble sett igjen i Køge Bugt fredag 11/8 cirka klokken 10.30, opplyser politiet.

Håpet svinner

Letingen etter Kim Wall fortsetter med full styrke, men håpet svinner om å finne henne i live.

– Det er ikke sannsynlig at vi finner henne i live på dette tidspunktet, men vi håper selvfølgelig, sier Fredrik Winbladh, leder for redningstjenesten til Aftonbladet.