SAVNET: Kim Isabel Wall ble med ubåteieren Peter Madsen for å lage reportasje om ham. Siden er hun ikke sett.
SAVNET: Kim Isabel Wall ble med ubåteieren Peter Madsen for å lage reportasje om ham. Siden er hun ikke sett. Foto: Ritzau/Tom Wall, Kims bror

Forsvarsadvokat om ubåtmysteriet:

Derfor kan kapteinen ha endret forklaring om savnede Kim (30)

Den svensk redningstjenesten mener det er usannsynlig å finne den savnede journalisten Kim Wall i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld gikk den svenske journalisten Kim Wall (30) om bord i den hjemmelagde ubåten til den danske forskeren Peter Madsens (46) for å lage en reportasje.

Da journalisten ikke kom hjem meldte kjæresten henne savnet natt til fredag. Tidlig fredag morgen ble ubåten, UC3 Nautilus, meldt forsvunnet.

Klokken 11.30 dukket ubåten opp igjen, før den 30 minutter senere sank. Madsen ble reddet før ubåten sank.

Men den svenske journalisten Kim Wall (30) har vært sporløst forsvunnet siden torsdag kveld, da hun og Madsen seilte ut fra København.

Endret forklaring

Selv har Peter Madsen hevdet at han satte av kvinnen på en restaurant ved Refshaleøen i havnen i København torsdag kveld, rundt klokken 22.30. Søndag sier politiet at Madsen har gitt ulike forklaringer på hvorvidt han satte journalisten i land eller ikke.

Madsen er nå varetektsfengslet i 24 dager – mistenkt for drap. Politiet mener forskeren har senket ubåten med vilje.

– Svekker troverdigheten

Forsvarsadvokat Erbil Kaya, som ikke er Madsens forsvarer, sier til danske Ekstra Bladet at det ikke er uvanlig å endre forklaring.

– Like etter at ubåten synker blir han møtt av pressen og politiet pågriper ha raskt. Han kan ha vært i sjokk og følt at han måtte komme med en forklaring, og da kan uttalelsene ikke ha vært helt veloverveid, sier Kaya.

Her blir Madsen intervjuet like etter at ubåten sank

Å ha endret forklaring kan svekke troverdigheten i retten forklarer forsvarsadvokaten.

– Han har forklart at han satt Kim Wall av på havnen, men hvis det kan motbevises, og han deretter endrer forklaring, så er det problematisk. Det må han kunne huske og der kan troverdigheten hans få en ripe i lakken, sier hun til den danske avisen.

Fryktes død

Politiet arbeider fortsatt intenst med leteaksjonen etter Wall og de har uttalt at de håper å finne henne i live. Men nå kan håpet begynne å svinne.

– Det er ikke sannsynlig at vi finner henne i love på dette tidspunktet, men vi håper selvfølgelig, sier Fredrik Winbladh, leder for redningstjenesten til Aftonbladet.

Tirsdag forsetter imidlertid letingen med full styrke – med sonar, båter og fra luften.

Vanskelig søk

Danmarks Radio har snakket med Kurt Kragh, som er tidligere drapssjef i den politiavdelingen som tidligere tilsvarte Kripos. Han peker på en rekke faktorer som kan gjøre letingen etter Wall svært utfordrende, spesielt hvis man går ut fra at hun kan ha havnet i havet og er død.

– Det blir uansett vanskelig, og det kommer fullstendig an på om liket ligger i overflaten eller på bunnen. Ligger det på bunnen på grunt vann, kan det i rolig vær være ganske lett å se fra luften, men hvis det ligger på bunnen på dypt vann, er det veldig vanskelig, spesielt hvis det er bundet noe tung om liket, sier Kragh til dr.dk.

Lik kan flyte til Polen

Kragh nevner flere utfordringer dansk politi kan bli stilt overfor i søket og en eventuell rettssak mot kapteinen:

– Vi har sett selvmord fra Storebæltsbroen, der liket har endt i nordlige Tyskland eller helt i Polen. Det er også mange som aldri har blitt funnet, sier Kragh.

Han trekker også frem at saltvann kan ødelegge eventuelle spor. Politiet mener altså at Madsen sank båten sin med vilje. Det samme tror Kragh. At båten har vært nedsunket og full av vann, byr på utfordringer.

– Det er ingen tvil om at hun har vært der. Men det er klart at finnes det blod, er det en utfordring. Saltvann har en ødeleggende effekt på DNA-spor, forklarer den tidligere drapsetterforskeren til Danmarks Radio.