PÅ VIPPEN: Partiet Rødt og Bjørnar Moxnes havner på vippen mellom blokkene på valgkampens første TV 2-gallup. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
PÅ VIPPEN: Partiet Rødt og Bjørnar Moxnes havner på vippen mellom blokkene på valgkampens første TV 2-gallup. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Bøe, Torstein

rykende fersk gallup:

Rødt på vippen mellom blokkene

Partiet Rødt klatrer over sperregrensa og havner på vippen mellom blokkene i valgkampens første TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to store taperne gjennom sommeren er Arbeiderpartiet og Senterpartiet, viser målingen Kantar TNS har laget for TV 2 fire uker før valget.

Rødt på vippen

Etter å ha hatt flertall sammen med SV og Senterpartiet i nesten hele år, glipper flertallet for Jonas Gahr Støre, som nå er avhengig av flere støttepartier for å kunne danne regjering.

Under mandagens partilederdebatt på NRK avviste Støre at Rødt og De Grønne kan være en del av en eventuell ny regjering etter valget. Nå viser den ferske TV 2-gallupen at han kan bli helt avhengig av støtte fra partier han ikke ønsker å invitere inn i det gode selskap.

Dersom Støre skal danne regjering nå, vil han nå være avhengig av støtte fra Rødt, som gjør et byks opp med 2,1 prosentpoeng og dermed havner over sperregrensa for første gang med 4,7 prosent.No markup available

Bakgrunnstallene viser at Rødt henter velgere fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, De Grønne, Senterpartiet, Venstre og ikke minst SV, i tillegg til at svært mange velgere som ikke stemte sist sier de vil stemme på partiet.

Støre er taperen

Tilbakegangen og problemene fortsetter for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet. Etter å ha drevet valgkamp i noen uker allerede faller oppslutningen med 1,9 prosentpoeng til 30,3 prosent.

Også Senterpartiet går like mye tilbake med 1,9 prosentpoeng til 12,6, som fortsatt er en høy oppslutning for partiet. Men den lange sammenhengende oppturen fra i vår ser ut til å være snudd til motgang.

Mens Rødt klatrer over sperregrensa, ligger SV fortsatt under med 3,6 prosent, en fremgang på 0,1 fra juni.

Venstre over streken

På borgerlig side havner Venstre for første gang siden januar over sperregrensa med 4,4 prosent, en fremgang på 1,6 prosentpoeng.

Men samtidig faller KrF igjen under fire prosent, og mister dermed muligheten til å ta del i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene. Partiet får 3,9 prosent, minus 0,6 fra målingen før sommeren. Dette er fjerde gang i år Kantar TNS måler KrF under sperregrensa, som viser at heller ikke dette partiet kan føle seg trygge i kampen om mange mandater på Stortinget.

Statsminister Erna Solberg og Høyre kunne nok ønsket seg en bedre start på valgkampmålingene enn 21,5 prosent som partiet får, en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng fra juni.

Fremskrittspartiet får 13,7 prosent, den samme oppslutningen som partiet hadde i juni.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS med personlige telefonintervjuer av 977 stemmeberettigede i tidsrommet 7. - 11. august. 75,6 prosent av de spurte oppga partipreferanse.

Målingen viser styrkeforholdet mellom de politiske partiene med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2013. Endringer i styrkeforholdet mellom partiene mellom to valg tilskrives gjerne tre sammensatte forhold: a) Velgere som endrer partipreferanse: Disse er aktive ved begge valg, og holder fast ved samme parti eller bytter parti. b) Mobilisering av nye og gamle velgere: Mange velgere setter seg i sofaen ved ett eller flere påfølgende valg. c) Endringer i sammensetningen av den stemmeberettigede befolkningen. Ved hvert valg kommer fire årskull nye velgere til elektoratet. Partibarometeret fanger disse endringene ved å kartlegge velgernes stemmeadferd og partisympati dersom det var stortingsvalg i dag, og sammenstiller disse med velgeradferden ved det foregående stortingsvalg. Endringene vurderes både i forhold til velgermobilisering generelt sett, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere.