AVBILDET: Dette bildet viser angivelig Peter Madsen og journalisten Kim Wall sent torsdag kveld, utenfor København.
AVBILDET: Dette bildet viser angivelig Peter Madsen og journalisten Kim Wall sent torsdag kveld, utenfor København. Foto: Peter Thompson

Vitner om ubåten: – Vi var ekstremt nær en kollisjon

– At ubåten Nautilus kjørte uten lanterner ved Øresundsbroen er meget oppsiktsvekkende, sier navigatør Kresten Hjelm Pedersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Peter Madsens ubåt, UC3 Nautilus, ble meldt forsvunnet tidlig fredag morgen.

Klokken 11.30 dukket ubåten opp igjen, før den 30 minutter senere sank. Madsen ble reddet før ubåten sank.

Den svenske journalisten Kim Wall (30) har vært sporløst forsvunnet siden torsdag kveld, da hun og Madsen seilte ut fra København.

Politiet arbeider fortsatt intenst med leteaksjonen etter Wall, og Madsen er varetektsfengslet i 24 dager – mistenkt for drap.

Nesten kollisjon

Ifølge kilder svenske Aftonbladet har snakket med holdt ubåten på å kollidere med et handelsskip, omkring midnatt torsdag, et par timer før den forsvant.

– Det var ekstremt nær en kollisjon. Ubåten krysset foran oss, kun 30 meter unna oss. Den var helt nede i vannkanten, og jeg så den kun på grunn av måneskinnet, sier vitnet.

Dansk politi uttalte mandag ettermiddag at de tekniske undersøkelsene viser at ubåten høyst sannsynlig er blitt senket med vilje.

Samtidig ba etterforskerne om at alle som kan ha sett noe i tidsrommet da ubåten forsvant, eller som tidligere har vært om bord på ubåtene til Madsen, ta kontakt med politiet.

Ingen lanterner

Ifølge vitnene om bord på handelsskipet skal altså ubåten ha blitt sett mellom København og Saltholm i Sverige, nordvest for Øresundsbroen.

OBSERVERT: To personer ble sett i ubåten UC3 Nautilus omkring klokken 20.30 torsdag 10. august – utenfor København. / AFP PHOTO
OBSERVERT: To personer ble sett i ubåten UC3 Nautilus omkring klokken 20.30 torsdag 10. august – utenfor København. / AFP PHOTO Foto: Peter Thompson

Vitnet var blant mannskapet som jobbet på dekk. Skipets kaptein og styrmann skal også ha observert ubåten, men det var først etter at den hadde passert skipet i front.

Vitnene reagerte sterkt på at ubåten kjørte helt uten tente lanterner.

– Det gjør man bare ikke! Spesielt ikke i et så trafikkert område som rundt Øresund.

Navigatør Kresten Hjelm Pedersen sier til Ekstrabladet at det er meget oppsiktsvekkende.

– Alle fartøy skal ha på lanternene om natten. Det er ikke noen, og hvert fall ikke ved Øresundsbroen, som seiler uten lys.

– Det er et meget trafikkert område. Alle skip, enten de skal nord eller sør, passerer Saltholmen. Så det er fullstendig vanvittig å seile uten lys – hvis det er tilfellet, sier Hjelm Pedersen.

Ubåtens retning var mot Sverige, i en fart på omkring fem til seks knop. Opplysningene er meldt inn til dansk politi, som etterforsker dem videre.

Rundt klokken 20.30 tok den tyske turisten Peter Thompson bilder av ubåten i Øresund. Han ble fascinert av synet, og klarte å ta flere bilder som angivelig viser Madsen og Wall i toppet av båten.

– Mitt inntrykk var at begge to var meget avslappet. De sto stille og nøt turen og det fine været. Jeg har snakket med min kone, og hun satt igjen med samme inntrykket, sier Thompson til Berlingske Tidende.