HEVET: Ubåten UC3 Nautilus løftes om på land sent lørdag kveld etter forliset. AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Jens Noergaard Larsen
HEVET: Ubåten UC3 Nautilus løftes om på land sent lørdag kveld etter forliset. AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Jens Noergaard Larsen

Politiet: – Ubåten ble senket med vilje

Forliset skjedde angivelig som en bevisst handling, opplyser dansk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har undersøkt Peter Madsens hjemmelagde ubåt etter at den ble hevet og fraktet til land. Ubåten forliste under mystiske omstendigheter under en tur der den svenske journalisten Kim Wall (30) var med.

Politiets har fått bekreftet antakelsene om at Madsen senket ubåten med vilje.

– Undersøkelsene bekrefter at ubåtens forlis angivelig har skjedd som en bevisst handling, opplyser politiet i en pressemelding mandag ettermiddag.

Håper å rekonstruere seilasen

De tekniske undersøkelsene er gjennomført i samarbeid med ubåteksperter fra Forsvaret og med teknisk bistand personer som har kompetanse på ubåtens tekniske utstyr.

Elektronikk fra ubåten vil trolig kunne rekonstruere ubåtens seilas på den siste ferden. Disse undersøkelsene ventes å ta noe tid, opplyser politiet.

Samtidig fortsetter søket etter den savnede journalisten Kim Wall (30). Hun er ikke sett siden hun gikk om bord i ubåten sammen med fartøyets eier og kaptein Peter Madsen torsdag. Madsen sitter varetektsfengslet, siktet for drap på Wall.

Søker med fly

– Søket etter den forsvunne Kim Wall fortsetter i dag (mandag) som en operasjon fra luften. Københavns politi har i tillegg innledet en dialog med svensk politi for å få støtte til søk i svensk farvann. Dette skjer kun på bakgrunn av opplysninger om strømforholdene i Øresund og Køge Bugt siden torsdag kveld, da ubåten seilte fra København, melder politiet.

Madsen forklarte til politiet at han satte av Wall på Refshaleøen torsdag kveld. Siden skal han ha endret forklaring.

Walls kjæreste slo alarm natt til fredag da han ikke hadde fått livstegn fra henne. Et søk ble satt i gang etter ubåten, og klokken 10.30 fredag ble ubåten sett ved Køge Bugt, før den sank.

Etterlyser vitner

Et vitne på et større skip har opplyst at de holdt på å kollidere med ubåten i Øresund natt til fredag. Ubåten seilte da i overflatestilling med slukkede lanterner. Politiet ber om at andre skip som kan ha gjort observasjoner av ubåten, tar kontakt.

Dansk politi ønsker også kontakt med andre personer som har vært med på tur i ubåten. Peter Madsen har flere ganger tatt med seg enkeltpersoner på tur med fartøyet, ifølge politiet.