Porsche-eiere som har biler med lyst dashbord, som for eksempel dette fra en Panamera, kan gjøre krav på solbriller med en verdi opptil rundt 1.400 kroner. Det er mulig takket være et forlik bilprodusenten har gjort i forbindelse med et søksmål. Illustrasjonnsfoto
Porsche-eiere som har biler med lyst dashbord, som for eksempel dette fra en Panamera, kan gjøre krav på solbriller med en verdi opptil rundt 1.400 kroner. Det er mulig takket være et forlik bilprodusenten har gjort i forbindelse med et søksmål. Illustrasjonnsfoto

Denne fargen sikret eierne gratis solbriller

Denne historien er vel bare mulig i USA?

Har du noen gang følt at gjenskinn fra dashbordet i bilen din forstyrrer deg eller blender deg i sterkt sollys? Hvis ikke hører du nok til mindretallet. Det er tross alt svært vanlig.

Men i noen biler er problemet mer påtrengende enn andre. Det gjelder særlig biler der dashbordet er i en lys farge, som lettere gjenspeiles i frontvinduet.

Selv om det kan være irriterende, er det sjelden direkte farlig. Men i USA ble det startet et gruppesaksmål mot Porsche. Med bakgrunn i dette problemet.

Denne Porschen kan være veldig dårlig nytt for Tesla

Solbriller

Det var eiere av biler produsert mellom 2007 og 2016 som tok opp saken. Det amerikanske nettstedet Motor Trend skriver at den tyske bilprodusenten endte opp med å inngå et forlik, for å unngå at det endte opp med en rettssak.

En endte opp med en ganske interessant avtale. Det ble nemlig bestemt at de som kjøpte solbriller eller gjorde andre grep for å hindre gjenskinn, skal få en kompensasjon på mellom 50 og 175 dollar. Altså opptil knappe 1.400 kroner.

Heftig Porsche-SUV skal bli enda morsommere

Innrømmer ingen feil

Det er biler med lysere trekk på dashbordet som omfattes av forliket. Saksøker mener at fargene Cognac, natural brown, platinum grey og sand beige er "fabrikkfeil" – og at kjøpet av solbriller er et forsøk på å unngå problemer som følge av det.

Mer detaljer rundt søksmålet finnes på nettsiden med det svært beskrivende navnet: DashboardGlareClassAction.com.

Porsche innrømmer på sin side ingen feil. De viser til at det ikke har skjedd noen ulykker eller skader som følge av dette. Men man har likevel gått med på å betale for solbriller (eventuelt andre grep, hva det nå måtte være...) i stedet for at saken skal tas opp i retten.

Skal du kjøpe Panamera brukt – kan du spare mye!

Kort tid

De amerikanske eierne som har kjøpt en ny- eller brukt Porsche med lyst dashbord har fram til 21. september til å søke om å få erstatningen de har krav på.

Hvis en har gjort andre grep for å forhindre refleksen fra sola, er tidsfristen for å få refundert utgifter ikke før juni neste år.

De fleste bilprodusenter bruker mørk eller helt sort farge på dashbordet, nettopp for å motvirke problemet med gjenskinn. Det gjør de kanskje smart i å fortsette med etter dette...

Synes du avtalen høres fornuftig ut? Si din mening i kommentarfeltet under:

Ny luksus-familiebil utsolgt i Norge