FRYKTER FOR VENNINNEN: Ingen har sett journalist Kim Wall siden torsdag kveld. Her gjennomsøker politiet ubåten hun dro ut med sammen med Peter Madsen. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
FRYKTER FOR VENNINNEN: Ingen har sett journalist Kim Wall siden torsdag kveld. Her gjennomsøker politiet ubåten hun dro ut med sammen med Peter Madsen. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix

Venner av savnet journalist: – Ville aldri gjemt seg i flere dager

Den svenske journalisten Kim Wall (30) er fortsatt savnet etter ubåt-mysteriet i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ubåtens eier Peter Madsen (46) er varetektsfenglset i København, siktet for drap.

Kim Wall var med på tur i den private ubåten for å lage en reportasje. Men ubåten sank under mystiske omstendigheter, og bare Madsen ble berget.

Mandag søkes det med fly og båt etter den savnede journalisten. Hun er etterlyst over hele verden, skriver Expressen.

– Noe har skjedd

To av Kim Walls nærmeste venner sier til danske TV 2 Lorry at de er sikre på at noe alvorlig har hendt med henne.

– Jeg har lest på nettet at noen spekulerer i om hun gjemmer seg med vilje. Det er utenkelig, sier vennen Sebastian Dahl Lundbergh til TV-kanalen.

– Noe har skjedd henne, og jeg håper inderlig at politiet finner henne, enten død eller levende. Hun har store planer for fremtiden, sier venninnen Malin Franzén.

Endret forklaring

Siden torsdag kveld, da Wall dro ut i Madsens hjemmebygde ubåt på reportasjetur, finnes det ingen spor etter henne. Ubåtkaptein Peter Madsen har gitt forskjellige forklaringer til politiet om hva som skjedde med Wall.

Han har tidligere sagt at han satte Wall i land torsdag kveld, men siden skal han ha endret forklaringen. Mandag ble det klart at han varetektsfengsling i 24 dager.

SAVNET: Kim Wall er ikke sett siden hun gikk om bord i ubåten torsdag. Foto: Politiet
SAVNET: Kim Wall er ikke sett siden hun gikk om bord i ubåten torsdag. Foto: Politiet

Søndag ble ubåten hevet, tømt for vann og gjennomsøkt. Politiet kunne konstatere at det ikke fantes noen personer om bord, verken levende eller døde.

Gransker ubåten

Mandag gikk politiets teknikere igjen om bord i fartøyet, melder TV 2 Danmark. Politiet betrakter ubåten som et mulig åsted. Et team med teknikere og en drone var mandag i full gang med et nytt søk i ubåten, opplyser TV-kanalens reporter på stedet.

Politiet skal være overbevist om at Madsen senket ubåten med vilje. Samtidig stilles det spørsmål rundt ubåtens ferd. En viktig del av politiets etterforskning er å slå fast ubåtens bevegelser fra Wall gikk om bord til den sank.

Nær kollisjon

Søndag meldte nye vitner seg, og fortalte at de hadde møtt ubåten og var nære ved å kollidere med den, bare to timer før den ble meldt savnet.

– Det var ekstremt nært en kollisjon. Ubåten krysset vår bane, bare 30 meter foran oss. Den var helt uten lys, og jeg så den bare på grunn av måneskinnet, forteller vitnet, som var om bord på en lastebåt torsdag, til svenske Aftonbladet.

Politiet i København har ikke kommet med nye opplysninger i saken mandag.

– Pressemeldinger om nattens skytinger og om ubåtsaken kommer fortløpende når vi har noe nytt. Inntil da har vi ikke ytterligere, twitret politiet mandag morgen.