STORE HAVOMRÅDER: Dersom Kim Isabel Wall ble kastet over bord fra ubåten kan kroppen ha blitt ført langt vekk fra København.
STORE HAVOMRÅDER: Dersom Kim Isabel Wall ble kastet over bord fra ubåten kan kroppen ha blitt ført langt vekk fra København. Foto: Google Maps/Privat/Grafikk: Roar Dalmo Moltubak

ubåtmysteriet i danmark:

Ekspert: Hvis Kim Isabel (30) har havnet i havet, kan søket bli svært vanskelig

Ubåteieren Peter Madsen er fengslet for uaktsomt drap, men letingen etter et eventuelt lik etter den svenske journalisten kan bli svært utfordrende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 02.30 natt til søndag ble ubåten Nautilus heist opp på Nordhavnen i København. Da hadde den blitt slept i land etter først å ha blitt hevet fra havbunnen utenfor den danske hovedstaden.

Samtidig satt oppfinneren og ubåtens kaptein Petre Madsen i arresten, mistenkt for å ha drept den 30 år gamle svenske journalisten Kim Isabel Wall på et ukjent sted til et uvisst tidspunkt.

Siden torsdag kveld, da Wall dro ut i Madsens hjemmebygde ubåt på reportasjetur, finnes det ingen spor etter henne.

Ubåten ble meldt savnet og dukket først opp igjen fredag klokken 11.30. 30 minutter senere sank den, og den nå drapsmistenkte kapteinen ble reddet i land.

Etter at ubåten var blitt gjennomsøkt på land, ble det klart at Walls status fremdeles er «savnet».

– Jeg har fortalt Kim Walls foreldre at hun ikke er i ubåten, sa visepolitiinspektør i København-politiet, Jens Møller.

Endret forklaring

På en pressekonferanse i København søndag, mens søkemannskaper gjennomførte søk fra luften på vann og med sonarer og dykkere for å lete etter Wall, la politiet frem seks punkter som sier noe om hvor etterforskningen står, skriver danske BT.

Det er ingen personer i ubåten, verken levende eller døde

Politiet er overbevist om at Madsen senket ubåten med vilje

Det finnes ingen andre mistenkte enn Peter Madsen

Letingen etter Kim Wall fortsetter både med sonar, båter og fra luften

Politiet leter fortsatt etter Kim Isabel Wall i live. – Vi håper å finne henne i live, men er også forberedt på at det ikke er tilfelle, sa Jens Møller.

Ubåtkaptein Peter Madsen har gitt forskjellige forklaringer til politiet. Han har tidligere sag at han satte Wall i land torsdag kveld, men skal ha endret forklaringen.

Når København-politiet nå går inn i en ny uke, er det mange ubesvarte spørsmål. Hva skjedde etter at Wall hadde sent den siste SMS-meldingen til sin kjæreste? Hvor var ubåten den perioden den var savnet, før den dukket opp og sank like etterpå? Men aller viktigst: Hvor er Kim Wall nå?

Danmarks Radio har snakket med Kurt Kragh, som er tidligere drapssjef i den politiavdelingen som tidligere tilsvarte Kripos. Han peker på en rekke faktorer som kan gjøre letingen etter Wall svært utfordrende, spesielt hvis man går ut fra at hun kan ha havnet i havet og er død.

– Det blir uansett vanskelig, og det kommer fullstendig an på om liket ligger i overflaten eller på bunnen. Ligger det på bunnen på grunt vann, kan det i rolig vær være ganske lett å se fra luften, men hvis det ligger på bunnen på dypt vann, er det veldig vanskelig, spesielt hvis det er bundet noe tung om liket, sier Kragh til dr.dk.

Lik kan flyte til Polen

Kragh nevner flere utfordringer dansk politi kan bli stilt overfor i søket og en eventuell rettssak mot kapteinen:

– Vi har sett selvmord fra Storebæltsbroen, der liket har endt i nordlige Tyskland eller helt i Polen. Det er også mange som aldri har blitt funnet, sier Kragh.

Han trekker også frem at saltvann kan ødelegge eventuelle spor. Politiet mener altså at Madsen sank båten sin med vilje. Det samme tror Kragh. At båten har vært nedsunket og full av vann, byr på utfordringer.

– Det er ingen tvil om at hun har vært der. Men det er klart at finnes det blod, er det en utfordring. Saltvann har en ødeleggende effekt på DNA-spor, forklarer den tidligere drapsetterforskeren til Danmarks Radio.

Vitner: Holdt på å kollidere med ubåten

En viktig del av politiets etterforskning er å slå fast ubåtens bevegelser fra Wall gikk om bord til den sank. Søndag meldte nye vitner seg, og fortalte at de hadde møtt ubåten og var nære ved å kollidere med den, bare to timer før den ble meldt savnet.

– Det var ekstremt nært en kollisjon. Ubåten krysset vår bane, bare 30 meter foran oss. Den var helt uten lys, og jeg så den bare på grunn av måneskinnet, forteller vitnet, som var om bord på en lastebåt torsdag, til svenske Aftonbladet.

Jens Mølller i København-politiet betegner de nye opplysningene som interessante.

– Det er veldig viktig informasjon, så det var bra vi fikk rede på dette, sa Møller søndag.