FANT IKKE KIM ISABEL (30) I UBÅTEN:

Politiet mener Madsen senket ubåten med vilje

KØBENHAVN (TV 2): Politiets etterforskning av ubåtmysteriet i Danmark er en kamp mot klokka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag dro den svenske journalisten Kim Isabel Wall (30) ut i verdens største hjemmelagde ubåt, Nautilus, sammen med eieren, oppfinner Peter Madsen. Siden har ingen sett journalisten, og den danske oppfinneren er siktet for uaktsomt drap.

Politiet er i gang med å undersøke ubåten, i håp om å oppklare mysteriet. Søndag formiddag tok politiet seg inn i fartøyet.

I 11.30-tiden ble det klart at det ikke er funnet noen personer i ubåten.

– Det er ingen personer, verken døde eller levende, sier visepolitimester Jens Møller på en pressekonferanse, ifølge Ekstra Bladet.

Politiet betrakter ubåten som et mulig gjerningssted. Nå skal Køge Bugt, hvor ubåten sank, undersøkes.

– Vi er i gang med en undersøkelse i Køge Bugt, hvor vi håper at vi kan finne en død person, fortsetter Møller. Han legger imidlertid til at de fortsatt håper å finne den svenske journalisten i live, men at de er forberedt på at hun kan være død.

– Virker som bevisst handling

Politiet opplyser at de tekniske undersøkelsene av ubåten fortsetter.

– Det virker som en bevisst handling at ubåten har sunket, sier Jens Møller, ifølge Ekstra Bladet.

Selv har Peter Madsen hevdet at han satte av kvinnen på en restaurant ved Refshaleøen i havnen i København torsdag kveld, rundt klokken 22.30. Søndag sier politiet at Madsen har gitt ulike forklaringer på hvorvidt han satte journalisten i land eller ikke.

– Vi valgte i den første pressemeldingen å si hva han har forklart, at han satte henne av klokken 22.30 på Refshaleøen. I og med at jeg sier at det er gitt forskjellige forklaringer, så er det riktig at vi siden har fått en annen forklaring, sier visepolitimesteren, ifølge Ekstra Bladet.

Politiet ønsker fortsatt tips fra folk som har sett ubåten.

– Vi har fått mengder av bilder fra da ubåten seiler ut. Og med tanke på den første forklaringen, at han sendt henne i land, så vil vi gjerne høre fra folk som har sett henne, sier Møller.

Politiet har også gjennomført undersøkelser med hjelp fra hunder på land.

– Kappløp mot tiden

Lørdag kveld ble Nautilus fraktet til kai i København.

Tidlig søndag morgen begynte arbeidet med å tømme den for vann, ifølge svenske Aftonbladet. Ubåten ble senere fraktet vekk for videre undersøkelser, skriver Ekstra Bladet.

– Hvis ubåtens indre er intakt, vil det sannsynligvis være spor etter en eventuell forbrytelse. Hvis den først skal tømmes for saltvann, må man skynde seg før vannet ødelegger for eksempel biologiske spor, sa den tidligere polititoppen Kurt Kragh til avisen.

Ble varetektsfengslet

Ubåten sank i Køge Bugt utenfor København fredag formiddag. Ubåteieren, oppfinneren Peter Madsen, klarte å komme seg ut av ubåten. Han be senere pågrepet og mistenkt for drap på den svenske journalisten Kim Isabel Wall.

Lørdag ble en varetektsfengslet for en noe mildere siktelse, nemlig uaktsomt drap. Fengslingsmøtet foregikk for lukkede dører, og det er foreløpig uklart hva som ligger til grunn for den mildere siktelsen, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Peter Madsen nekter straffskyld, ifølge hans oppnevnte forsvarer Betina Hald Engemark.

– Vi har tatt betenkningstid. Vi må vurdere hva vi skal gjøre nå. Min klient er interessert i å hjelpe så mye som mulig. Han er veldig berørt av saken, sier Hald Engemark til TV 2 Danmark.

Siste livstegn

Bilder av den svenske journalisten og Madsen i tårnet på ubåten er det siste livstegnet fra 30 år gamle Kim Isabel Wall, som torsdag ble med på ubåtturen for å lage en reportasje om oppfinneren og ubåtkapteinen Madsen.

I en pressemelding lørdag kveld ba København-politiet vitner om å melde seg. Madsen har selv fortalt at han slapp Wall av på en restaurant før forliset, og i pressemeldingen bekrefter København-politiet at de ikke utelukker at det kan stemme.

Ble meldt savnet av kjæresten

Madsen og den svenske kvinnen dro ut i ubåten i retning øya Bornholm, som ligger sør for svenskekysten.

Walls kjæreste meldte henne savnet ved 2.30-tiden natt til fredag, da hun ikke kom hjem som planlagt. Da startet politiet en leteaksjon etter den savnede ubåten.

Fredag morgen rundt klokken 10.30 ble ubåten funnet sør for Drogden Fyr, som ligger i farvannet mellom Amager og Saltholm.

Men ubåten nådde ikke land. Rundt klokken 11.00 sank den plutselig, og Madsen ble reddet i land av en privat båt. Ubåten sank på kun tretti sekunder, ifølge Ekstra Bladet.

Madsen hevder at båten hadde problem med en ballasttank, skriver den danske avisen.

Lager ubåter og raketter

Madsen er en forsker og oppfinner som har designet og konstruert tre ubåter på egen hånd. Ubåten som sank, kalt UC3 Nautilus, ble ferdig i 2008.

Den danske oppfinneren er også kjent for sin konstruksjon av raketter, med målet om å sende privatpersoner ut i verdensrommet.